Bezpečnostní prvky v konstrukci nábytku

12.01.2011 02:28

 

Statistiky úrazů hovoří o tom, že k velkému množství zranění dochází doma. Výrobci nábytku a nábytkového kování věnují pasivní bezpečnosti v interiéru zvýšenou pozornost. Zejména pro děti existuje v kuchyni několik potenciálních nebezpečí, která souvisejí s nábytkem.

Problémem číslo jedna jsou těžké a ostré předměty, jako jsou nože, sekáčky, nůžky na drůbež, paličky na maso apod. Další potíže mohou způsobit chemikálie ve formě čisticích prostředků nebo nedbale odložených léků. Třetím problémem je volný prostor pro pohyb, stejně tak často chaotický, jako neuvážený. Všichni v lepším případě známe přece zatlačování boulí nebo ošetřování oděrek poté, co se dítě v běhu seznámí s otevřenou zásuvkou nebo dvířky od skříňky. Rizikem se stává prakticky cokoliv, co se objeví v "letovém koridoru".

Proto výrobci nabízejí zákazníkům celou řadu vylepšení, která mohou přispět k příjemnější pracovní pohodě i celkové pasivní bezpečnosti. Všechny zásuvky by měly mít samodovírání, kdy se pootevřená zásuvka sama přitáhne na hranu korpusu a nevyčnívají do prostoru. Další samozřejmostí by měla být pojistka proti vypadnutí – nemůže se tak stát, že když dítě vysune zásuvku na doraz, že by vypadla z korpusu. Dvířka skříněk by měla být vybavena pružinovými závěsy, které drží silou dvířka před otevřením.

Určitě existují předměty, o nichž víme, že je nutné ukrýt je před dětmi – nože, úklidové prostředky, léky a spoustu dalších drobností. Existují proto moderní řešení, která naše starosti účinně potlačí. Můžeme sice využít běžné zamykatelné zásuvky nebo skříňky, ale klasické zámky se v kuchyni používají stále méně, protože narušují celkový vzhled. A také proč, když se přímo nabízejí zajímavé náhrady.

Jednoduchou variantou zábrany proti otevření je magnetická úchytka s magnetickým klíčem. Západkový prvek je namontován na vnitřní straně čela nábytku a v zasunuté poloze zajišťuje dveře pevně uzavřené. Dveře je možné otevřít pouze speciální úchytkou, klíčem, která vypadá jako víčko od lahve. Montáž uvnitř korpusu nenarušuje vzhled nábytkového kusu ani celé sestavy. Dítě tak vůbec nemusí tušit, že před ním něco skrýváme. Odblokování skříňky se provede přiblížením úchytky do blízkosti magnetické pojistky. Drobnou nepříjemnou vlastností magnetického zámku je velká účinnost použitých magnetů, takže je třeba se v těsné blízkosti skříňky a klíče vyvarovat odkládání platebních karet, videokazet a datových nosičů (audio kazet a disket).

Jiným, novějším, řešením je odblokování speciální pojistky plastovou kartou. Dvířka skříňky nebo čelo zásuvky se o pár milimetrů povysune, do vzniklé štěrbiny se vloží karta, pomocí které lze odháčkovat zarážku. Pojistku lze nastavit tak, že se buď sama automaticky zajistí po uzavření dvířek, nebo zásuvky (bezpečnější, léč méně komfortní, protože musíme mít kartu neustále u sebe) nebo je možné nastavit přepínačem volbu, že pojistka zůstane po uzavření nezajištěná a uzavření skříňky provedeme ručně až podle potřeby (riskantnější volba, navíc nepříliš vhodná pro zapomnětlivce nebo netrpělivé jedince).

Aby se dítko nedostalo k chemikáliím a čisticím prostředkům, můžeme zvolit další, tentokrát „středověké“ řešení, spočívající v uzamčení nebezpečných látek v pevné chromované drátěné kleci. Bezpečnostní schránka se skládá z vnějšího drátěného pláště, do kterého je na výsuvech zabudována vnitřní klec. Tato vnitřní klec se pomocí klíče uzamkne. Manipulace s klíčem sice může obtěžovat, ale bezpečí dětí je přednější.

Dětská pojistka je namontována na vnitřní straně čela nábytku a v zasunuté poloze zajišťuje dveře pevně zavřené. Dveře lze otevřít pouze magnetickou úchytkou, která odblokuje závoru.

( HETTICH ČR )

 

Ukázka manipulace s magnetickou úchytkou, která odblokuje závoru dětské pojistky

( HETTICH ČR )

 

Proti popálení výrobci kování a drátěných programů nabízejí sklopný ochranný rám na varnou desku. Rám spolehlivě zabrání tomu, aby na sebe dítě nestáhlo hrnec s vařící vodou nebo aby při vaření nesáhlo do horké zóny. Nízký okraj rámu přitom nebrání obsluze v manipulaci s nádobím.

Přístup k nožům nebo jiným předmětům lze zamezit také zablokováním výsuvu zásuvky. Pokud je zásuvka dostatečně hluboká, lze umístit v zadní části schránku na nože. Při vysunutí vyjede zásuvka pouze do úrovně nastavené zarážky, kterou lze odblokovat speciálním klíčem. Teprve pak se dostaneme do „ochranné zóny“.

Nábytek nepřipevněný ke stěně a obsahující zásuvky naložené těžšími předměty může být za nepříznivých okolností také nebezpečný. V kuchyni si takovou situaci můžeme představit například v podobě zásuvek naplněných přepravkami s nápoji nebo balíky PET lahví, v kanceláři zásuvkami s archivem nebo knihami.

Uzamykatelná schránka na čisticí a chemické prostředky se napevno zabuduje do skříňky. Výsuvný koš usnadní manipulaci s obsahem schránky.

( HETTICH ČR )

 

Ochranná mřížka pro zabudované varné desky chrání děti před sáhnutím na horkou varnou plochu a brání také převrhnutí hrnce na malého zvědavce. Při čištění varné plochy se zábrana vyklopí nahoru.

( HETTICH ČR )

 

Při povysunutí více zásuvek s těžším obsahem se může celý korpus nebo skříň převážit na uživatele. Tomuto nebezpečí se dá zabránit, pokud necháme do nábytku vmontovat blokovací mechanismus. Ten při otevření jedné zásuvky zajistí zvednutí tyče na vnitřním boku v zadní části skříňky, čímž zamkne ostatní skříňky a zabrání manipulaci s nimi do té doby, než se otevřená zásuvka zasune zpět. Uvedené konstrukční řešení je více než vhodné u mobilních skříněk, servírovacích stolků a kontejnerů, protože tam převržení hrozí nejvíce.

Snížená výška varného centra může být pro malé děti skrytým nebezpečím, malou tikající bombou. Proto je při vaření třeba dítě držet stranou veškerých kulinářských pracovních aktivit.

( RAKO / LASSELSBERGER )

 

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

HETTICH ČR: www.hettich.com/cz

RAKO / LASSELSBERGER: www.rako.cz

 

 

 

 

 

 

 

Zpět