Bydlení ve vlastním domě

06.11.2013 01:41

Bydlet ve vlastním domě nebo bytě a získat tak pocit bezpečí a jistoty je snem snad každé rodiny. Podle statistik má Česká republika v rámci Evropské unie druhý nejnižší podíl vlastnického bydlení. V posledních letech však zájem o vlastní bydlení v rodinném domě neustále stoupá. Je to pochopitelné – v porovnání s bydlením za tržní nájemné je rozumnější pořídit si bydlení vlastní.

Klidné bydlení v čistém prostředí, s vlastní střechou nad hlavou a skvělými sousedy. Za výsledkem však stojí spousta odříkání a náročné práce.

Foto (C) PETR VELFEL

 

O výstavbě rozhodují finance

Stačí si spočítat, kolik měsíčně zaplatíme za nájemné, které neustále roste, a porovnat se splátkami, které bychom platili za případnou hypotéku. Výše tržního nájemného se pohybuje v řádu i desítek tisíc korun. Čím větší město, tím vyšší tržní nájemné. Navíc stále rostou i regulované ceny nájemného. Proto se zejména pro mladé rodiny jeví výhodnější myslet na budoucnost, a peníze, které by vynaložily na úhradu nájemného, investovat raději do splátek hypotéky. Zadluží se sice na řadu let, ale budou bydlet ve vlastním a mohou zajistit i bydlení svým dětem, například postupem času zřídit další byt v podkroví. Jestliže rodina platí za nájem bytu 10 tisíc korun měsíčně, pak, pokud pomineme růst cen nájemného, za bydlení zaplatí za 20 let 2,4 miliónu korun. A za tuto částku se už dnes dá v řadě zajímavých lokalit pořídit malý domek.

S největší pravděpodobností si na stavbu rodinného domu budeme muset vzít hypotéku, využít stavební spoření, případně jejich kombinaci, či jiné druhy úvěru. Ve světě je hypotéka zcela běžnou záležitostí, a i u nás tento trend stále stoupá. I přes krizi hypotečního trhu ve světě a výrazné zpřísnění podmínek pro poskytnutí hypotéky stále existuje dost možností, jak dům financovat. Dnes u nás působí dostatek hypotečních bank a stavebních spořitelen, které umí klientům připravit úvěr ze stavebního spoření, hypotéku, případně jejich kombinaci, přesně na míru.

Každý rozumný člověk myslí na budoucnost, proto bude usilovat o pořízení bydlení v osobním vlastnictví. Mladí lidé, kteří mají před sebou ještě dlouhé období života, ve vlastním bydlení vidí svobodu, lidé ve středním věku zase přípravu na stáří, aby se tak zabezpečili na dobu, kdy už nebudou výdělečně činní a těžko by mohli platit vysoké nájemné. Vlastnictví rodinného domu či vlastního bytu totiž přináší nejen zúročení investice, ale zároveň jistotu menších výdajů ve srovnání s nájemným za bydlení v cizím bytě.

Vlastní rodinný dům je z tohoto pohledu dnes tou nejlepší investicí. Už proto, že na rozdíl od věcí movitých neztrácí na hodnotě. V nouzi nejvyšší můžeme nemovitost v osobním vlastnictví kdykoliv prodat. V nemovitosti se tak skrývá finanční rezerva pro krizové situace.

Být zapsán v katastru nemovitostí jako vlastník rodinného domu nás tedy zcela logicky láká. Nemusíme platit nájem a s nemovitostí si můžeme dělat, co chceme. Bydlíme sami ve svém domě, můžeme mít i zahradu  – ráj pro děti, terasu, balkóny, kde můžeme trávit příjemné chvíle. Většina lidí považuje bydlení ve vlastním rodinném domě za ideální bydlení. Ale ve skutečnosti to tak růžové zase není, protože vlastnictví jakéhokoliv majetku je spojeno nejen s výhodami a právy, ale i s povinnostmi. A v případě domu to platí dvojnásob.

Na rozdíl od družstevního nebo nájemního bytu můžeme například dům či byt v osobním vlastnictví použít pro zajištění bankovního úvěru, který si chceme vzít třeba na podnikání. (Ale pozor – to je výhoda jen na první pohled, protože z neopatrného vlastníka nemovitosti se s trochou lehkomyslnosti a při nedostatečném zajištění může záhy stát bezdomovec!)

Vlastnictví rodinného domu sebou pochopitelně přináší i problémy, spojené s výběrem stavební firmy, ale i se zajištěním finančních prostředků na jeho opravy a údržbu. Měli bychom tedy pamatovat na to, že i když nebudeme platit nájem, bude nutné čas od času do domu něco investovat, ledacos opravit, aby nám ten náš vytoužený dům jednou nespadl na hlavu. Pamatovat je třeba i na režii takového domu. Čím bude dům větší a honosnější, tím bude vyšší i jeho režie. A to v době, kdy ceny energií neustále rostou, rozhodně není zanedbatelné. Proto je nejprve třeba vše zvážit, propočítat a především myslet na rezervy. Vysoké splátky hypoték v případě finančních potíží, ztráty zaměstnání, vážného onemocnění či jiné objektivní příčiny připravily o střechu nad hlavou nejednoho majitele.

Bydlet v domě svých snů si přejí mnozí z nás. Abychom svůj sen naplnili, musíme si umět vybrat cestu k jeho financování.

Foto (C) PETR VELFEL

 

Požadavky na rodinný dům

Pokud jsme tedy zvážili všechna pro a proti a rozhodli jsme se, že si pořídíme vlastní bydlení v rodinném domě, čeká nás ještě řada závažných rozhodnutí, než se nám podaří realizovat sny o vlastním bydlení. Protože rodinný dům si u nás pořizujeme buď na celý život, nebo alespoň na hodně dlouhou dobu, měli bychom při jeho výběru pamatovat i na měnící se počet členů domácnosti a způsob života rodiny. Požadavky na dům se budou měnit podle věku dětí, zájmu rodičů a života rodiny. Může dojít i k situaci, že budeme muset žít se stárnoucími rodiči. Dům by měl být svým řešením schopen tyto měnící se podmínky rodiny reflektovat.

Řešit budeme i to, zda stavbu domu svěříme dodavatelské firmě, či budeme stavět svépomocí, případně subdodávkami. To musíme zvažovat opravdu odpovědně, abychom si doslova neudělali ze života peklo. Jestliže si vybereme dobrou stavební firmu, která už delší dobu působí na trhu a se kterou jsou dobré zkušenosti, ušetříme si spoustu starostí, navíc budeme mít garantovány dohodnuté ceny, rychlost výstavby i kvalitu vybraných materiálů a technologií. Stavební firmy také díky velkým odběrům získávají od výrobců slevy, které se mohou promítnout i do ceny za výstavbu domu. Pokud jsme pracovně a časově značně vytíženi a nemáme k dispozici řadu odpovědných pomocníků, ať už z rodiny nebo mezi přáteli, měli bychom raději zvolit dodavatelskou formu výstavby.

Než se pro konkrétního dodavatele rozhodneme, měli bychom si nejprve zjistit důležité reference. Neškodí ani osobní rozhovor s majiteli domu, který vybraná firma realizovala. Ohlídáme smlouvu o zhotovení díla a další právní dokumenty. Seriózní firma se sice nedá vždy stoprocentně poznat, nicméně je třeba učinit vše pro to, abychom maximálně eliminovali možná rizika.

Řešit budeme otázku, zda stavět samostatný dům, řadovou zástavbu či dvojdomek. Například stavba dvojdomku je z finančního hlediska výhodnější než stavba domu solitérního, ale aby došlo skutečně k úsporám, předpokládá to stavět oba domy současně. Je dobré, existuje-li nějaká vazba mezi rodinami, aby později nedocházelo k nepříjemným sousedským sporům.

Jednoduchost stylu a přiznání spojení s přírodou k bydlení v tomto domě přímo vybízí

Foto (C) PETR VELFEL

 

Kde hledat inspiraci?

Nápady a ukázky řešení pro stavbu vlastního domu může přinést návštěva vzorových domů, jejichž zhlédnutí mnohé stavební firmy nabízejí. Můžeme si udělat názornou představu o dispozičním řešení, na místě zvážit, zda takový dům bude možno v průběhu let přizpůsobit měnícím se podmínkám rodiny. Například v Centru vzorových domů EDEN 3000 v areálu brněnského výstaviště můžeme nalézt mnoho inspirace, ale i odbornou literaturu, katalogy rodinných domů i poradenský servis. Podobné stavební centrum najdeme i na ploše Pražského výstavního areálu (PVA) v Letňanech.

Rodinný dům je snem mnoha lidí. Výstavba domu je finančně i časově velmi náročná, proto je třeba zmapovat všechna možná rizika a s předstihem vše dobře naplánovat. Ne nadarmo také odborníci doporučují zbytečně neriskovat a pojistit sebe i stavbu. Pokud se nám podaří eliminovat alespoň ta hlavní rizika při pořizování vlastního rodinného domu, budeme se z něj moci po řadu let s celou rodinou radovat.

 

 

 

 

Zpět