Desatero rad pro zdravé spaní

22.05.2013 02:38
  1. Anatomicky správná poloha těla. Při spánku musí být páteř podepřena ve svém přirozeném fyziologickém tvaru jak v poloze na zádech, tak v poloze na boku. Jde o to, aby se mohly uvolnit ploténky, svalstvo, velké klouby i vnitřní orgány.
  2. Rovnoměrné podepření těla. Správná matrace musí vyhovovat přirozeným zakřivením těla, tj. v mís­tech vyvýšení (ramena, boky) musí ustoupit a naopak v místech, kde je potřeba kontury těla vyplnit (úzký pas), toto vypodložení provede. Nesmí totiž docházet k extrémním bodovým tlakům, aby nebyl narušován krevní oběh.
  3. Matrace podélně přizpůsobivá tělu, ale příčně tuhá. Tělo nesmí být hluboce zabořeno a ležet v do­líku v příliš měkké matraci. Matrace musí umožňovat snadné otáčení a změnu polohy bez narušení spánku.
  4. Při výběru matrace dbejte na to, aby ji bylo možno přizpůsobit hmotnosti osoby. Velikost matrace musí odpovídat vnitřním rozměrům postele. Postel by měla být alespoň o 25 cm delší, než je výška osoby, a široká 90 cm (dvojlůžko 160 cm).
  5. Konstrukce matrace i postele musí umožňovat přístup vzduchu k tělu. Při spánku kromě potu vylu­čujeme další látky z těla, proto musí být zajištěno dostatečné větrání. Je žádoucí, aby se lůžkoviny nezastýlaly a mohly přes den větrat.
  6. Matrace musí zajišťovat optimální tepelnou pohodu. To znamená, že tělo se nesmí přehřívat ani pod­chlazovat. Důležité je ložnici nepřetápět, ale nesmí v ní být ani chlad či průvan.
  7. Veškeré použité materiály (lůžkoviny, podložky, matrace, nosné rošty, korpusy postelí) musí být zdravotně nezávadné, pokud možno z přírodních materiálů.
  8. Matrace by měla být rozebíratelná z hlediska čištění, nebo by měla mít alespoň snímatelný potah, umožňující praní nebo čištění.
  9. Postel umísťujeme do dostatečné velké místnosti, aby byl zaručen stálý přísun kvalitního vzduchu. Z tohoto důvodu je nevhodné zřizovat místo pro spaní pod stropem (platí jak pro dospělé, tak pro děti). Jednou částí by postel měla přiléhat ke stěně pro zvýšení pocitu bezpečí.
  10. Při výběru lůžkovin, postele a dalšího zařízení ložnice dáváme přednost uklidňujícím nedráždivým barvám. Do ložnice by neměl pronikat vnější hluk nebo umělé světlo.

 

I klasické přírodní zpracování dřeva může dodat ložnici originalitu. Důkazem je elegantní ložnice Lucas. Sestava nábytku do ložnice nabízí mnoho úložných dílů k využití – prostornou šatní skříň s praktickými posuvnými dveřmi, manželskou postel se stabilní konstrukcí, šuplíkovou komodu s jednoduchými kovovými úchyty a dva noční stolky.

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci e-shopu www.luxusni-nabytek-mt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

 

Zpět