Dětský pokoj přesně podle představ

03.06.2013 00:18

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Zařídit dětský pokoj tak, aby spolehlivě sloužil a děti se v něm cítily dobře, není vůbec jednoduché. Sedněte si se svými ratolestmi, vyzpovídejte je, jejich i vaše vlastní nápady sepište a po někoika dnech se k této otázce vraťte a důkladně rozeberte jednotlivé body. Proměřte velikost pokoje, nakreslete dispoziční řešení, zakreslete velikost a polohu oken a dveří a promyslete detaily nábytku s ohledem na každodenní fungování dětí. A můžete se pustit nakupovat...

Dětský pokoj Rita Vám nabízí kompletní řešení pro děti i studenty. Sestava obsahuje snad všechen potřebný nábytek, jako je psací stůl, šatní skříň, postel, police apod. Dětský pokoj je vyroben ve třech barevných variantách a to krém/orange, krém/horizont a krém/limetka. Jednotlivé díly nábytku si můžete sestavit dle vlastní fantazie či potřeby.

 

Soužití více dětí v pokoji

Ne každý má štěstí a prostorové možnosti zařídit každému z dětí samostatný pokoj v bytě. Pokud společný pokoj sdílejí sourozenci stejného, nebo dokonce opačného pohlaví, vždy byste jim měli vytvořit co největší soukromí. Možností, jak toho dosáhnout, je dost, řešení situace záleží na konkrétním řešení interiéru. Pokud je místnost dostatečně velká, nabízí se třeba rozdělení pokoje policemi a skříněmi s úložným prostorem, kterých ostatně s přibývajícím věkem dítěte je zapotřebí stále více.

I když palandy nejsou zrovna ideálním řešením spaní, o to více v místnosti, která nemá dostatečnou výšku, palandy však prostorově vyřeší mnohé. Dětský pokoj by nikdy neměl být zcela zaplněn nábytkem a vždy v něm musí zůstat dostatečný prostor na hraní a jiné, daleko serioznější aktivity. Při zařizování dětského pokoje berte v úvahu, že děti rychle rostou a potřebují jiné vybavení místnosti, než když se narodí. Pokud nechcete veškeré zařízení několikrát měnit, vybírejte takové, které, kromě postýlky, bude dítěti sloužit delší dobu.

Dětská postel s přistýlkou SEPARE je vyrobena z kvalitního masivu borovice. Postel zároveň s přistýlkou obsahuje i objemné úložné prostory, které oceníte pro úschovu lůžkovin nebo sezónních oděvů Vašeho dítěte. Barva postele je na výběr ze čtyř barev moření – olše, ořech, borovice přírodní nebo bílá. 

Dětská sendvičová matrace s optimální tuhostí. Díky kokosovému vláknu je matrace dobře odvětrávána a zaručuje kvalitní spánek.

 

To se týká i zařizovacích předmětů, především v koupelně. Vůbec není problém sehnat malou záchodovou mísu, malé umyvadlo, případně doplňky k „dospělácké“ toaletě – stupačky, sedací vložku na klasickou záchodovou desku, vybavit celou koupelnu dětem na míru. Pokud však optimisticky neplánujete dlouhodobé a průběžné obohacování rodiny o ratolesti ve stylu Klapzubovy jedenáctky po dobu nejbližších patnácti až dvaceti let, zvažte krátkodobost těchto speciálních investic. Děti brzy z roztomilého žvatlacího věku vyrostou a za pár let by fungování v dětské koupelně mohly odmítat. Mládež velmi rychle dospěje – dnešní dítě v předškolním věku využívá techniku, o které se rodičům nesnilo, a mnohým se za dva tři roky určitě nezavděčíte kouzelně zařízenou koupelnou ve stylu Barbie nebo Mauglího.

Dětská postel je vyrobena z velmi pevných HDF desek, které mají husté dřevovláknité jádro. ABS páska chrání hrany desky v místě řezu. Oproti klasické nažehlovací papírové pásce je mnohem silnější a obsahuje plast. Páska se tak neodlupuje. Barva postele je bílá, obrázek je potažen trojitou vrstvou průhledného laminátu. Zábrany chrání proti průvanu i proti pádu z postele. Navíc v noci dodávají pocit bezpečí. Postel je dodávána s laťkovým roštem a molitanovou matrací vysokou 9 cm. V nabídce výše si můžete zvolit velikost postele i možnost úložného prostoru.

Jednorožec Pony je kamarádem všech vílích holčiček, které milují růžovou barvu. Moc rád se prohání po louce a rozdává kolem sebe radost a veselou náladu.

Dětská postel Gól! je stvořena pro malé fotbalisty! V čele postele je velký barevný obrázek fotbalového míče s bránou na zeleném pozadí, který potěší určitě všechny fanoušky i hráče fotbalu.

 

Barevná rozkládací pohovka do dětského pokoje s potiskem vláčků (VLEVO) nadchne všechny malé strojvůdce! Pohovka je vyrobena z molitanu, proto je manipulace s ní velmi snadná i pro děti. Vzhledem k tomu, že pohovka nemá pevnou konstrukci, ale je vyrobena pouze z molitanu, není vhodná pro každodenní spaní. Je však ideální k odpočinku, polehávání a hraní si. Maminky jistě ocení možnost sundat potah a prát ho v pračce na 30 °C. Svěží zelená barva rozzáří dětský pokojíček a dodá mu energii. Rozkládací pohovka do dětského pokoje s potiskem Formulí 1 (VPRAVO) nadchne všechny malé závodníky a sportovce! Pohovka je vyrobena z molitanu, proto je manipulace s ní velmi snadná i pro děti.

 

Jak často obměňovat dětský pokoj?

Totéž platí o vybavování nábytkem. Je sice nepravděpodobné, že by dítě vydrželo s nábytkem od nemluvněte do maturity, ale pro odrostlejší děti je v prodejnách nábytku dostatečné množství solitérních kusů nebo celých nábytkových sestav, které více než důstojně zvládnou požadavky kluků i holek v poměrně dlouhém časovém období jejich vývoje. Zatímco kluci dají přednost techničtějšímu provedení i modernímu vzhledu, děvčata upřednostní „změkčující prvky“, ladnější křivky a barevnější variabilitu. Všichni ale ocení dostatečné množství skladovacího prostoru, dostatečné světelné podmínky, spolehlivý přístup k elektrickým zásuvkám a velký stůl.

Pracovní stůl Swing 23 se hodí do dětského pokoje i domácí kanceláře. Psací stůl pochází z řady Swing, která se specializuje na nábytek do dětského pokoje, obývacího pokoje, ložnice, jídelny i předsíně – snadno tak zbytek místnosti vybavíte ve stejném stylu.

 

Bezpečnost a zdraví především

Při zařizování dětského pokoje musí hrát hlavní roli zdravotní nezávadnost všech prvků – od hraček přes nábytek až po výběr podlahové krytiny. Na podlahu vybírejte linoleum, PVC nebo dřevěnou či plovoucí laminátovou podlahu, protože tyto povrchy se snadno vytírají a udržují. Když si malé dítě hraje na zemi, jistě znalecky ocení koberec s dětskými motivy. Je samozřejmé, že ale koberec vyžaduje zvýšené nároky na údržbu, protože jinak je skvělou zásobárnou prachu a nečistot.

Máte-li možnost, vybírejte pro děti nábytek z masivu, nebo z kvalitního lamina. Omezíte tím riziko dlouhodobých chemických exhalací z lepidel a vytvrzovacích prostředků levných dřevotřísek. I přes zdánlivou přepečlivost se ujistěte u nábytku, ošetřeného laky nebo barvami, že při jeho výrobě byly použity nátěrové hmoty vhodné pro kontakt s dětmi, případně i s potravinami. Jedině takové kvalitní nátěrové hmoty budou zárukou, že nebudou zdravotním rizikem. Totéž se týká i hraček.

Pro ochranu zdraví je nezbytné také zařídit pokoj vhodnými svítidly. Samozřejmostí by mělo být samostatné hlavní svítidlo, které poskytne dostatek světla v celé místnosti, lokální svítidla v podobě lampiček, která se postarají o zlepšení světelných podmínek u pracovního stolu či kosmetického koutu, nábytkových svítidel pro osvětlení vitrín, šatníků a polic, případně i schodiště. Další lokální svítidla mohou navodit příjemnou atmosféru nepřímým osvětlením stěn, stropu nebo vybraných předmětů. S výběrem vhodných svítidel a světelných zdrojů vám jistě pomohou kvalifikovaní prodejci ve specializovaných prodejnách světelné techniky nebo prodavači v hobby marketech.

Základním kritériem při zařizování bytu, kde budou děti žít, a dětského pokoje zvlášť, je důsledné dodržování bezpečnostních pravidel a zdravotní nezávadnost vybavení. Pokud má nábytek ostřejší rohy, měli byste je opatřit ochrannými plastovými nebo gumovými kryty. Proti dětské zvídavosti zabezpečte elektrické zásuvky. Uplatnění naleznou spolehlivé zábrany do dveří a na schodiště, které ochrání dítě před ne­bezpečným pádem. Další základní informace o zabezpečení bytu při bydlení s dětmi naleznete v tabulce, bezpečnosti dětí se ale také věnujeme i v samostatných specializovaných článcích zde a zde.

  • Zamezte malým dětem v přístupu k oknům a dveřím na balkon či terasu. Hrozí nebezpečí pádu! Pokud můžete, zajistěte okna pojistkou proti neúměrnému otevření.
  • Zabraňte dětem v přístupu k předmětům o vy­soké teplotě (sporák, žehlička, horké nápoje).
  • Na schodech a v místech, kde hrozí pád, instalujte zábrany.
  • Zkontrolujte kvalitu zábradlí a stabilitu upevnění na schodech a balkónech.
  • Dobře ukryjte ostré předměty (nože, nůžky, ži­letky, nářadí)
  • Odstraňte z dosahu dětí zápalky, zapalovače, chemické látky a čisticí úklidové prostředky.
  • Zabezpečte lékárnu proti nepovo­lenému vniknutí zámkem a zavěste ji či uložte v dostatečné výšce.
  • Vyvarujte se použití prosklených ploch, jako jsou dveře, skleněné stěny, pro­sklené stolky atd. Pokud se v interiéru přece jen nacházejí, potáhněte je průhlednou nebo tó­novanou bezpečnostní fólií, která zabezpečí, že se sklo neroztříští.
  • V koupelně instalujte protiskluzové podložky.
  • V koupelně, na WC a v dalších místnostech technicky zajistěte možnost nouzového otevření dveří v případě uzamčení z druhé strany (toto opatření je vhodné vždy, rovněž v bytech starších nebo nemocných osob).
  • Zkontrolujte, zda jsou veškeré nábytkové díly připevněny, aby dítě na sebe nezvrhlo skříňku či komodu.

 

 

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci nákupní galerie www.mabyt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

Foto (c) EXITERIA, s.r.o.

 
Zpět