Elektronika v interiéru (4): Zařízení pro volný čas a zábavu

01.10.2012 02:55

 

Neodmyslitelnou součástí domova jsou zařízení pro volný čas a zábavu. Naprostou samozřejmostí je již televize v jedné nebo více místnostech, téměř každý má k dispozici zařízení pro záznam a reprodukci obrazu a zvuku, případně herní systém pro děti. Proto je naprosto nezbytné v rámci výstavby počítat s rozmístěním průchodů kabelových rozvodů svislými i vodorovnými konstrukcemi. Spolu s těmito kabely určitě budou po domě rozvedeny počítačové sítě, komunikační linky zabezpečovacích systémů a anténní svody od satelitu, mikrovlnného internetového připojení, od analogových antén TV signálu.

Některé z těchto vymožeností třeba zatím v domácnosti nemáme, ale pro budoucnost se vyplatí s nimi počítat. Žijeme v době prudkého rozvoje elektroniky a takových technologických změn, které se opravdu dají přirovnat k dobám, kdy se začala masivně rozmáhat televize. Žijeme v období přechodu od analogového k digitálnímu vysílání, v době zavádění zpracování obrazu s vysokým rozlišením, v době rozvoje nových technologií digitálního záznamu obrazu. Televizory a monitory s klasickou vakuovou obrazovkou ustoupily technologiím LCD a plazmám, záznam na videopáskách nahrazují CD, DVD a Blue-Ray záznamy. Jak se vůbec má na trhu člověk orientovat?

Technologický vývoj odstavil na vedlejší kolej klasické televizory s vakuovou obrazovkou. Velké formáty potřebovaly velkou hloubku přístroje, složité bylo řešení korekcí v okrajích zobrazovací plochy. Proto jsou na trhu za malý peníz již jen modely technicky nepříliš vybavené.

Pro hodnocení kvality obrazu dnes slouží zejména úhlopříčka a rozlišovací schopnost zobrazovací plochy. Klasické typy televizorů vystačily s rozlišením 720×576 (počet bodů v řádku × počet řádků), současné počítají většinou už s obrazem s vysokým rozlišením – HD (High Definition). Aby dokázaly takový obraz reprodukovat v původní kvalitě a mohly tedy nést toto označení, musí mít jejich obrazovky rozlišení minimálně 720 řádek (tzv. malé HD), nebo 1080 řádek (tzv. plné čili Full HD). Budeme-li tedy kupovat televizor, vyplatí se pořídit model s HD obrazem. U modelů pro běžné využití a u typů s úhlopříčkou do 106 cm většinou stačí malé vysoké rozlišení, zatímco u přijímačů určených pro projekci domácího kina a pro úhlopříčky nad 106 cm se vyplatí určitě plné rozlišení. Ale jakou technologii tedy vybrat? LCD nebo plazmu?

Pro televizory s úhlopříčkou do 90 cm si vybereme jen z LCD modelů, protože technologie plazmy je určena spíše pro větší plochy. U úhlopříček nad 90 cm můžeme vybírat z obou technologií. Televizor pro budoucnost musí být určitě vybaven tunery pro analogový a pro pozemní digitální vysílání (DVB-T). Pak jsou určitě využitelné ještě tunery DVB-S pro satelitní digitální vysílání a DVB-C pro kabelové digitální vysílání. Tuner HDTV přijímá pozemní a kabelové vysílání vysokého rozlišení, jež užívá kódování MPEG4.

Televizor bez možnosti připojení na všechny možné myslitelné zdroje obrazu je „mrtvý“ televizor. Vstupy a výstupy jsou praktické jen tehdy, jsou-li dostupné z boku nebo zepředu a v dostatečném množství. Samozřejmostí by měly být vstupy pro kompozitní video, pro S–video a SCART. je-li přístroj vybaven HDMI vstupem, měl by umět přijímat všechny obrazové formáty – 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i. Podporu režimu 24p využijete pro HD DVD a BD přehrávače a pro digitální kameru. Praktické je také využití USB vstupu, VGA vstupu a čtečky karet pro zpracování signálu z počítače nebo digitálních záznamových zařízení.

U plazmové televize je obraz je složen z pixelů a každý obrazový bod je dále tvořen třemi subpixely  pro zobrazení RGB barev – červené, zelené, modré. Každý subpixel je vyplněn plynnou směsí. Při dopadu ionizujícího UV záření se buňka rozsvítí světlem určité vlnové délky (a tedy barvy). Plazmové televizory nacházejí uplatnění zejména ve vysokém rozlišení, vyžaduje proto kvalitní signál a pro diváka dostatečný prostor před televizí. Přístroj je poměrně těžký a citlivý na mechanické poškození. Plazma je v zobrazení rychlých pohybů srovnatelná s klasickou televizí, ale problémem prvních modelů se stalo vypalování statických obrazů (například loga televize). Výrobci u novějších modelů situaci řeší programovatelným posunem obrazu o několik pixelů. Podobně vznikal problém svislých pruhů při sledování obrazu ve formátu 4:3 nebo zúženém obrazu, kdy se černé pruhy neopotřebovávají, ten se řeší nastavením nevyužívané oblasti zobrazením v jiné barvě. Budete-li vybírat televizor z produkce renomovaných firem, máte téměř vždy jistotu, že tyto pionýrské neduhy jsou vyřešeny.

LCD televizory využívají polarizovaného světla a natáčení tekutých krystalů v elektrickém poli pomocí přivedeného napětí. Barvu zobrazovacího bodu určuje nepolarizované světlo, které prochází od polarizátoru přes skleněnou vrstvu do tekutého krystalu a pak přes barevný (RGB) filtr ven. U prvních televizorů nastával problém se zobrazováním rychlých dějů, s malým spektrem barev a s úzkým pozorovacím úhlem. Dnešní televizory však již tato omezení nemají a diváka určitě neomezují. Cenově jsou LCD televizory díky technologii a celosvětově zvládnuté produkci velmi zajímavé a dostupné každému. Při nákupu se zajímejte o šířku a výšku pozorovacího úhlu a rychlost odezvy v pohybu. Možné rozmazání kontrolujte výhradně na televizním obrazu! Pečlivě zkontrolujte, zda na ploše obrazovky nejsou slepé nefunkční body. Jejich určitý menší počet nemusí být uznán v reklamačním řízení, výrobce možný problém s určitým výskytem vadných pixelů deklaruje předem, proto volte vždy osvědčeného výrobce! Vadné body na okraji obrazovky ještě oželíte, ale uprostřed obrazu budou působit velmi rušivě.

Žádný televizor ani jiný audio-video přístroj pokud možno nekupujte v zahraničí, můžete narazit na to, že zařízení nebude ovládat tuzemské zvukové a zobrazovací normy, ani českou diakritiku, navíc se vyhnete problémům s případným servisem.

Vyznavači filmů nepohrdnou službou domácího kina, protože si v klidu domova mohou vychutnat své oblíbené filmy nebo nejnovější snímky filmového průmyslu. Pro dobrý požitek je nutné vytvořit obraz i zvuk odpovídající kvality. Základem domácího kina je kvalitní televizor nebo projektor s velkou zobrazovací plochou. Výsledný zvukový efekt pak hodně záleží na geometrickém uspořádání reproduktorů, dostatečném výkonu a kvalitě reproduktorů, a v neposlední ředě na kvalitě a výkonu zesilovače.

Pro vlastní záznam obrazu a zvuku je důležitý kvalitní příjem signálu. Je-li tato podmínka splněna, pak se vyplatí pořídit DVD rekordér s pevným diskem, který již vytlačil analogové VHS videorekordéry. DVD rekordér s pevným diskem umožňuje nahrávání, reprodukci i střihu záznamů přímo na pevném disku. Výsledek lze vypálit na DVD. Kombinace VHS a DVD rekordérů jsou vhodné pro přepis VHS videokazet na DVD. 

Zpět