Ochránce vozidel před nepřízní počasí

31.07.2013 13:20

Přes sebelepší snahu se nemůže podařit vystavět u každého domu garáž pro auto. Problémem bývají prostorové možnosti, nebo stavební dispozice objektu. Život bez auta si dnes již nikdo nedokáže představit, a tak se o svého čtyřkolového miláčka musíme postarat jinak.

Hodnotnou náhražku garáže představuje garážové stání v podobě přístřešku pro vozidlo. Chrání auto před deštěm, sněhem, sluncem, kroupami, a částečně i námrazou. Garážové stání je k autu velmi šetrné – ve stání probíhá koroze karoserie ve srovnání s vyhřívanou garáží mnohem pomaleji, neboť solné roztoky používané na zimní údržbu silnic jsou agresivnější při vyšších teplotách. Navíc se skokovými změnami teploty vozu a prostředí garáže dochází ke kondenzaci vlhkosti a vzniku korodujících míst. V zimní sezóně jsou nevýhodou promrzající provozní náplně, ale pro správně udržované vozidlo by to neměl být problém – při nízkých teplotách je důležitá kontrola stavu baterie, chladicí kapaliny a náplní v ostřikovačích.

 

Ustájení pro moderního motorového koně

Samotné konstrukční provedení přístřešku pro auto může být různorodé – od využití části stavby domu (například jedné zdi) s pomocnou konstrukcí, až po samostatně stojící objekty s nosnou konstrukcí z masivního dřeva, nebo kovu. Před samotnou stavbou musíme důkladně probrat veškeré výhody a nevýhody jednotlivých konstrukcí, zvážit, zda se dá ušetřit stavbou svépomocí, či zda zadáme stavbu na klíč zkušené firmě. Výběr materiálu, stavební technologie a stav dodávky promluví do konečné ceny. Na trhu existuje celá řada firem, které nabízejí stavebnice nebo kompletní dodávku stavby.

Samotnou konstrukci přístřešku pro čtyřkolového mazlíčka můžeme využít k ozelenění. Rostliny jsou zajímavé z hlediska estetického i funkčního, ale vždy bezpodmínečně vyžadují pevnou a stabilní konstrukci. Vzhled stání, tedy tvar střechy, použití bočních stěn, výběr stavebního materiálu a zeleně, by měl co nejvíce korespondovat se zástavbou v nejbližším okolí. Ozelenění například 40 m2 přitom dokáže denně vyprodukovat tolik kyslíku, jako větší zahrada nebo strom s korunou o průměru pěti metrů.

Garáž je součástí domu, a proto by měla být řešena ve stejném duchu.

Foto (c) PETR VELFEL

Stavební povolení na garáž

Dotazem na příslušném stavebním úřadě ve věci plánované stavby zjistíte požadavky úřadu a případná kritéria, která by stavba garážového stání měla splňovat. Vyvarujete se případnému budoucímu nedorozumění s úřady.

Při plánování umístění garážového stání na pozemku musíme uvažovat vazbu k samotnému domu. Přístřešek můžeme vzhledově sladit s terasou nebo s posezením a krbem. Při nepříznivém počasí oceníme kryté propojení s domem, které umožní přístup k autu suchou nohou. Před deštěm nebo sněhem ochráníme osoby, nákupy, případně jiné předměty, které potřebujeme přemístit z domu do vozu nebo naopak.

Přístřešek pro auto tvoří většinou konstrukce z impregnovaného masivního dřeva. Ochrana nátěrem nebo hloubkovou tlakovou impregnací brání napadení dřeva před biologickými škůdci – plísněmi, dřevokaznými houbami, hmyzem, ale také před nepřízní počasí. Aby se zabránilo kontaktu dřeva se zemní vlhkostí, stojí konstrukce na pozinkovaných kotevních prvcích. Ochranu před srážkami zajišťuje buď rovná pultová střecha, nebo střecha sedlová. Materiál krytiny volíme podle charakteru okolí a domu samotného – v zeleni dobře působí například pálená střešní krytina.

Při stavbě přístřešku musíme řešit otázku zpracování dešťové vody. Buď ji odvádíme zcela pryč, nebo ji svádíme do zásobníku pro zavlažování zahrady. Můžeme ji také ponechat v místě pro potřeby vhodně osázené zeleně.

Pokud u domu není možné postavit garáž, může být garážové stání dlouhodobým řešením parkování auta. Může také ale posloužit jen jako rezerva pro uložení druhého rodinného auta, je-li u domu jediná garáž. V neposlední řadě volný prostor pod přístřeškem mohou využívat i návštěvy.

Nejen kutilové ocení spojení přístřešku a dílny na nářadí

Foto (C) PETR VELFEL

 

Plochá nebo sedlová střecha – tipy pro stavbu a ozelenění

Garážové stání s plochou střechou je ekonomicky příznivou variantou díky snadnější konstrukci a menší spotřebě materiálu. Bývá využívána u moderních novostaveb. Můžeme je ozelenit popínavými rostlinami, kterým nabídneme oporu v podobě nosných upínacích drátů či dřevěných roštů. Ozelenění umocní konstrukci přístřešku, zlepšuje mikroklima a zpětně využije až 90 % zadržené vláhy.

Garážové stání se sedlovou střechou, která je zpravidla pokryta pálenou krytinou, dobře koresponduje se starší zástavbou, například s cihlovými stavbami. Svou konstrukcí bude bezproblémovým prvkem ve svém okolí. Pokrytí zelení je též možné, ale pouze do sklonu střechy maximálně 25°. Přes vzdušnost a otevřenost poskytuje přístřešek dostatečnou ochranu auta.

 

Kvetoucí popínavé rostliny

Zimolez Henryův (Lonicera henryi) je stálezelená poměrně odolná ovíjívá liánovitá rostlina, která miluje polostín až stín. Dorůstá do výšky až 6 metrů a od ostatních zimolezů se liší mohutným olistěním a nenápadnými žlutočervenými trubkovitými květy. Kvete v květnu a červnu. Zimolez Henryův je poměrně náročný na vláhu.

Pro slunná až polostínová stanoviště se hodí plamének (Clematis) nebo pnoucí růže. Úponkatý plamének je třeba chránit před větrem, dobře se mu daří na slunných místech s nevysychavou půdou. Je vhodný na jižní stranu, ale spodní část rostliny a kořeny musí před sluncem chránit vyšší trvalky. Pnoucí růže vyžadují starostlivou péči a dobré růstové podmínky. 

 

 

Zpět