Keramický bazén - ano či ne?

04.11.2013 19:54

Nedostatek kvalitních zdrojů pitné a užitkové vody se projevuje v běžném životě stále častěji. Každým rokem se výrazně snižuje i počet přírodních vodních ploch, v nichž se můžeme koupat. A pokud nezaprší několik týdnů, kvalita vody se v přírodních i umělých nádržích rychle zhoršuje. S rostoucími ekonomickými a technickými možnostmi se objevuje příležitost vybudovat na zahradě u domu dočasný mobilní nebo stabilně umístěný bazén. Není vůbec jednoduché vybrat si z nabídky výrobců a prodejců, ale v převážné většině bude o výběru rozhodovat spíše ekonomické hledisko než naše vytříbená představa.

Při výběru bazénu si musíme uvědomit, jakou funkci od něj požadujeme, a zda vůbec má smysl o bazénu uvažovat. O účelnosti venkovního bazénu můžeme pochybovat, pokud žijeme v horách, ve větrných nebo jinak klimaticky drsnějších oblastech naší země. Pokud chceme bazén v takových podmínkách přece jen provozovat, dá se uvažovat o jistých ústupcích, jako například o zakrytí bazénu přístřeškem nebo o dohřívání vody ekonomicky výhodným zdrojem, například slunečními kolektory. Jinak je stavba pevně zabudovaného velkého bazénu v těchto drsných podmínkách spíše nevyužitou investicí a v případě jeho používání spíše ekonomicky velmi náročnou kratochvílí.

Keramický bazén se stane jednoznačně celoročním strážcem fyzické zdatnosti jeho uživatelů

Foto (C) RAKO

 

Pro vyzkoušení případné rentability umístění stabilního bazénu nebo jako prostředek vodních hrátek pro děti můžeme zvolit ekonomicky méně náročné provedení bazénu v podobě mobilního fóliového, gumového nebo plastového bazénu. Tyto jednoduché skládací bazény však vykazují nižší životnost (v lepším případě několik sezón) a nesplňují žádné větší nároky. Jejich pořizovací ceny se pohybují zhruba od 5 000 Kč (bez jakýchkoliv doplňků a bez filtračního zařízení), ale v této kategorii lze pořídit s výborným vybavením bazén za cenu i mnohem vyšší.

Vyšší cenovou kategorií jsou stabilní, do terénu zabudované bazény fóliové s ocelovou nebo plastovou stěnou, celoplastové nebo laminátové, ale jejich uložení a zabudování je již specifickou a náročnější stavebně-technickou záležitostí. Ještě dražším, ale krásnějším, příjemnějším a mnohem trvanlivějším řešením na několik desetiletí je bazén s betonovým skeletem, chráněným kvalitním keramickým obkladem. Keramický bazén není rozhodně lacinou záležitostí, ale investice do něj vložená se zhodnotí dlouhou životností, bezproblémovou údržbou a spolehlivou funkcí. V zahradě i v interiéru představuje nejen funkční, ale i esteticky mimořádně přitažlivý dominantní prvek. V zahraničí keramické bazény zvyšují standard bydlení a přitom se zdaleka nestávají nutností v soukromých hotelích nebo jedinečností v obytných zahradách. Tuzemský trh s nepatrným časovým posunem přesně sleduje vývoj ve světě, a tak není divu, že se po uplynulém desetiletí neuvěřitelného prodeje fóliových, plastových či laminátových bazénů trh zasytil. Po zkušenostech s méně trvanlivými bazény uživatelé začínají nacházet odvahu k investicím do stabilně umístěných betonových bazénů s keramickým obkladem, které dokáží uspokojit i velmi náročného zákazníka.

Keramický interiérový bazén není vizitkou snobů, je skvělou příležitostí pro údržování fyzické i duševní kondice v každém věku

Foto (C) MARIMEX

 

Jaký bazén zvolit

Keramický bazén je materiálově totiž asi jediným bazénem, který je schopen celoročního provozu po dlouhé období. Celoroční nepřetržité využití bazénu je spojeno s dohříváním vody a zvýšená teplota vody příliš neprospívá například fóliovým bazénům. Používané fólie při dosažení teploty kolem 28 °C ztrácejí pružnost, odolnost proti otěru, křehnou a teplá voda se na většině fólií podepisuje sníženou životností. Navíc fólie jsou velmi choulostivé na poškození. Lepším řešením jsou bazény plastové, ale ty po několika letech nesou stopy užívání v podobě drobných šrámů a větších oděrek v ploše.

Betonové bazény s keramickým obkladem jsou trvanlivé, protože jejich povrch je velmi odolný proti poškození a chemickým vlivům. Bazén nezná prakticky žádná omezení, týkající se obvodového tvaru, profilu dna, řešení přelivu, celkové velikosti a objemu vody nebo umístění nejrůznějších doplňků, jako jsou schodiště, sedátka, vany s masážními tryskami apod. Rozměry a tvar bazénu jsou téměř neomezené, protože keramické obkladové tvarovky lze doplnit drobnou mozaikou.

Velikost bazénu volíme podle jeho účelu. Za reálný základ pro sportovní využití s možností plavání v protiproudu můžeme považovat velikost 3 × 5 m, ale oblíbenější jsou plochy 4 × 8 m s dalším vybavením v podobě protiproudů, schodiště, masážních trysek, podvodních hřibů apod. Hloubku bazénu a profil dna opět volíme podle využití. Budeme-li předpokládat, že vodu okusí častěji děti, zvolíme alespoň v části profilu dna hloubku 120 nebo 140 cm. Dno se pak může svažovat podle vlastního přání klidně i na běžnou hloubku 250 cm, nebo může zůstat v jedné rovině, kdy pro běžné plavání dostačuje hloubka kolem 120 cm. Rozměr bazénu a zvolené hloubky je třeba zohlednit při výpočtu provozně ekonomické náročnosti. Zbytečně velké objemy vody zvyšují nároky na ohřev, a pokud hovoříme o venkovním bazénu, musíme k energetickým provozním investicím připočítat i nějakou korunu na zastřešení bazénu.

Privátní interiérový bazén nabízí využití pro speciální bazénové keramické tvarovky

Foto (C) RAKO

 

 

 

Zpět