Komíny (8): Dodatečná stavba komína

15.09.2011 20:07

Rozhodnutí o počtu komínových průduchů v objektu je vždy výhodné udělat odpovídajícím způsobem již v projektu. Přesto dojde k situaci, kdy při realizaci stavby nebo po jejím dokončením investor zamýšlí postavit komín nový nebo další. I v tomto případě lze využít výhod moderních systémů. To, co v tomto případě ovlivní konkrétní výběr, bude technologie montáže v závislosti na dispozici objektu a jeho stavebních konstrukcích.

Umístění komínového tělesa v dispozici hotového nebo v lepším případě rozestavěného objektu již bývá zpravidla problém. Investor řeší rozpor mezi tím, kde by chtěl komín v závislosti na optimálním umístění spotřebiče mít, a kde je to technicky možné. Rozhoduje se mezi komínem vedeným uvnitř objektu, nebo po jeho vnější fasádě. V prvním případě zvolí technicky i esteticky kvalitnější řešení, ovšem většinou na úkor většího zásahu do objektu. Druhý způsob omezí zásahy do hotových konstrukcí, komín je však celý ve studeném prostředí a jeho výška nad střechou může být nepříznivě vysoká.

Stavebnicový komín s keramickou vložkou vyžaduje založení na dostatečně únosný základ, který nemusí být vždy snadné provést. Práce s ním je relativně jednoduchá, ale vyžaduje mokré procesy a manipulace s materiálem. Průběh stavby představuje nepříjemné zásahy do provozu v interiéru. Tato technologie se proto volí v případě, že je komínové těleso přistaveno dodatečně vně objektu.

 

Dodatečnou stavbu komínu lze realizovat lehkým systémem, který lze montovat na obvodový plášť budovy

Foto (C) SCHIEDEL

 

Lehké nerezové systémy se montují suchým způsobem, jsou lehké, nemusejí se proto zvláštním způsobem zakládat a mohou se kotvit na nosnou stěnu objektu. Používají se jak na vnější straně fasády, tak i uvnitř. Nevýhodou může být nižší životnost ve srovnání s keramickým komínem. Jako ideální pro dodatečnou stavbu komínu se ukazují nové lehké systémy, které kombinují vlastnosti vnitřní keramické vložky s lehkým nerezovým pláštěm. Příkladem může být systém Schiedel KeraStar. V systému je použita vnitřní tenkostěnná keramická vložka tloušťky 7 až 9 mm, opatřená masivní tepelnou izolací a nerezovým vnějším pláštěm. Způsob montáže je obdobný jako u kovových komínů a je zachována nízká celková hmotnost.

Autor: Ing. Jiří Vrba

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

SCHIEDEL, s.r.o.: www.schiedel.cz

 

 

 

 

 

 

Zpět