Kupujeme matrace do postele

25.05.2013 02:17

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Nedokonalé lidské tělo si potřebuje každodenně odpoči­nout (některá i několikrát za den). Dlouhá léta se vedou diskuze o tom, zda volit pro spánek tvrdou nebo měkkou postel. Řešení této otázky je v pravdě šalamounské – kaž­dému tělu přísluší jiná tvrdost matrace, neboť záleží na hmotnosti lidského těla. Faktor hmotnosti, s níž se velká část naší populace potýká, tedy ovlivňuje i spánek. Na rozdíl od mnoha jiných obtíží lze však hmotnost elimino­vat vhodně tuhou podložkou.

Moderní nábytek do ložnice Rosa ve světlém provedení s jednoduchými kovovými úchytkami. Součástí ložnice je objemná šatní skříň s velkým zrcadlem na přední straně, prostorná postel s rošty s možností výběru ze dvou velikostí, noční stolky s šuplíky na úschovu drobností a praktická dvoudveřová komoda se zásuvkami.

 

Tvrdou nebo měkkou matraci?

Základem zdravého spánku je správná fyziologická poloha těla. Páteř lidského těla musí při pohledu z boku vykazovat přirozené esovité prohnutí, při pohledu ze­předu (nebo chcete-li zezadu) musí být rovná jako přímka. Tento stav by měl být zajištěn i v poloze těla leží­cího. Proto příliš měkká podložka umožňuje deformovat tvar páteře stejně jako podložka příliš tvrdá. Důsledek ne­správně tuhé podložky známe všichni – po vyspání se cítíme jako rozlámaní, celé tělo bolí, nemůžeme se pořádně narovnat.

Na trhu existuje doslova záplava konstrukčních provedení matrací – někdo preferuje matrace latexové, jiný pružinové, další pěnové nebo taštičkové. Je dobře, že si ve vzorkové prodejně můžete nejen matraci vybrat, ale i prakticky vyzkoušet. Nepromarněte tuto příležitost.

Polyuretanové (PUR) matrace většinou patří k levnějšímu řešení, nabízejí přijatelnou polohu těla za rozumnou cenu. Dodávají se na trh v různých rozměrech, s konstrukčním řešením jednoduchým i kombinovaným, kdy jsou do hmoty matrace zapracovány zóny různé hustoty materiálu. Polyuretanová matrace však ne vždy znamená nejjednodušší řešení. I v této materiálové kategorii najdeme často špičková řešení ve vyšší ceně, odrážející odpovídající služby. Luxusní matrace s tvarovanými jádry o různých hustotách nabízejí proměnnou tuhost pro optimální uložení těla a kopírování křivky páteře.

Vysoce komfortní matrace z tzv. "líné" pěny (doslovný překlad anglického výrazu "lazyfoam") jsou vyrobeny z viscoelastické pěny, která se tvaruje pod tělem vlivem zatížení a tělesné teploty spáče. Při zatížení průběžně měkne a vyvíjí menší tlak na tělo. Tím se zlepšuje prokrvení organismu a regenerace svalstva.

Tato lazyfoam matrace Tereza je ideálním řešením pro nejnáročnější uživatele. Dva typy termoreaktivní pěny v horní části matrace zajišťují dokonalou oporu páteře a svalů. Speciálně tvarovaná pěna přispívá k dokonalému odvodu vodních par z matrace.

 

Dalším široce rozšířeným materiálem pro matrace je kvalitní latex, zaručující vysokou elasticitu, tvarovou stálost a prakticky nulovou deformaci po zatížení, trvanlivost a nízké opotřebení. Latexové matrace se dobře přizpůsobují tvaru těla. Kombinací materiálů různé hustoty, případně i s doplněním o nosnou kokosovou desku a studené pěny lze vytvářet matrace pro různé hmotnostní kategorie uživatelů. Odvod tepla a vlhkosti z potu zajišťují speciální tkaniny.

Pro dobrou oporu těla ve spánku jsou vhodné pružinové matrace. Prostor pružin nabízí vynikající vzdušnost, proto jsou tyto matrace vhodné do vlhčích interiérů. Pružinové matrace poněkud omezují možnost využití, měly by být totiž umístěny výhradně na pevnou desku nebo pevný lamelový rošt. Nehodí se tedy na rošt polohovací, protože jejím ohýbáním dochází k vysokému mechanickému namáhání pružin a tím by mohlo dojít k jejímu poškození. Nosná vrstva pružinové matrace bývá zesílena speciální zpevňovací sítí proti protlačení pružin, odlehčenými polyuretanovými deskami, případně deskami z kokosového vlákna. Pružinové matrace spolehlivě snesou zatížení tělem o větší hmotnosti. Často jsou tyto matrace opatřeny "letní" a "zimní" stranou.

Středně tvrdá pružinová matrace Karel má jádro z pružin Bonell. Tyto pružiny jsou z jedné strany opatřeny vrstvou z pružné polyuretanové pěny a ze strany druhé vrstvou latexu. Díky pružinové konstrukci Bonell má tato matrace dobré ortopedické vlastnosti a vyznačuje se optimální prodyšností. Matrace má hypoalergenní potah z prošívané tkaniny, který je snímatelný a lze jej prát.

Saskie je pružinová matrace, nazývaná také jako taštičková matrace. Má jádro ze speciálně zapouzdřených pružin v kombinaci s kokosovou rohoží a pružnou polyuretanovou pěnou. Tyto pružiny individuálně reagují na tvar lidského těla, což zajistí velké pohodlí a komfort v době spánku. Tato sedmizónová matrace je středně tvrdá. matrace má snímatelný a pratelný potah z hypoalergenní prošívané tkaniny.

 

Zdravotní matrace všech výše uvedených konstrukcí a materiálů představují to nejlepší mezi matracemi. Jsou vyhledávány pro svou elasticitu, tvarovou stálost a antibakteriální vlastnosti. Zdravotní matrace zajišťují správnou pozici těla při spánku, což potvrzují ortopedické studie. Tyto komfortní výrobky z výběrových materiálů se mohou chlubit volnou cirkulací vzduchu uvnitř matrace. Také díky vysoké prodyšnosti zajistí dokonalý odpočinek a klidný spánek.

V luxusní zdravotní matraci Anubis se snoubí příznivé vlastnosti přírodního kokosového vlákna s moderními materiály. Díky horní části z viscoelastické pěny je zajištěno dokonalé okopírování nerovností těla při ležení. Speciální 3D tkanina spolehlivě odvádí teplo a vodní páry z této luxusní matrace.

 

 

Podobné vynikající ortopedické vlastnosti nabízejí pružinové matrace, které mají do konstrukce integrován nosný dřevěný rám s vestavěným roštem. Jejich konstrukční řešení zbaví kupujícího starostí o výběr a shánění vhodného postelového roštu a zároveň nabízí výrobcem a zkušenostmi osvědčenou ideální kombinaci. Matrace z hypoalergických materiálů jsou vhodné pro alergiky, vnitřní hmotu matrace tvoří většinou konstrukční kombinace z latexu, PUR pěny, kokosové rohože. Potah je tvořen mechanicky odolnou prošívanou tkaninou.

 

Aktuálním hitem prodeje je taštičková pružinová matrace Presito s integrovaným dřevěným rámem a pevným roštem s vysokou nosností (110 kg na osobu). Je vhodná pro alergiky.

 

Ke kvalitnímu roštu a matraci patří již téměř neodmyslitelně anatomický polštář z viscoelastické pěny nebo "líné" pěny. Tento měkký polštář se snadno přizpůsobuje křivce krční páteře, poloze a tvaru hlavy. Samozřejmostí by měl být antialergický snímatelný potah, který lze prát v pračce. Anatomický polštář je nepostradatelnou pomůckou pro osoby s onemocněním krční páteře.

Funkční anatomický polštář Manuel z viscoelastické pěny (tzv. líné či paměťové pěny) zajistí příjemný spánek a ochranu páteře. Díky teplu, které do sebe absorbuje, se začne tvarovat a přesně kopírovat linie těla. Oleje, jenž pěna obsahuje, vytvářejí tzv. líný efekt, kdy se materiál pomalu vrací do původního stavu. Pěna je zvláště vhodná pro osoby trpící onemocněním šíje a páteře. 

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci e-shopu www.luxusni-nabytek-mt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

 

Zpět