Kupujeme sedací soupravu

06.06.2013 21:58

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Výběr kvalitního nábytku vypovídá mnohé o vkusu majitele, formuje styl bydlení a zdůrazňuje charakter obytného prostoru. V dnešním silně konkurenčním prostředí se může prosadit u každého kusu nábytku pouze dokonalé provedení, elegance a příznivá cena za odpovídající kvalitu. Součástí každého interiéru je sedací souprava, případně několik křesel, pohovka, jednoduše řečeno nábytek, sloužící k posezení, odpočinku a příjemné relaxaci.

Sedací nábytek rozdělujeme na lehký a těžký. Lehký nábytek přiznává nosnou kostru ze dřeva, bambusu, ratanu nebo kovu, kterou ve vybraných částech pokrývá čalounění, především v sedací ploše a v opěrce zad. Jako těžký nábytek označujeme celočalouněné kusy.

Rohová sedací sestava Simona s velkým úložným prostorem je určena ke každodennímu rozkládání. Stabilní dřevěná konstrukce zajišťuje mechanickou stabilitu a pevnost. Sedací část a opěrky zad jsou z tvrdé pěnové výplně. Zadní část je zpevněná pásy.

 

O filozofii bydlení napoví vybavení interiéru

Nábytek je natolik individuálním vyjádřením osobnosti a životního stylu, že nelze poskytnout univerzální návod, jak jej nakupovat. Sedačka, sedací souprava nebo jiné solitérní kusy nábytku poskytující azyl pozadí uživatelů bytu i náhodných návštěvníků musí odrážet vkus majitele a ještě svou velikostí a provedením odpovídat velikosti bytu a jeho ztvárnění.

Budete-li pořizovat tento typ nábytku, důkladně zvažte jeho hlavní účel, velikost a provedení. Vždy ale myslete na hlavní uživatele, jejich věk a zdravotní stav a indispozice, a to i s výhledem do budoucna na nejbližších deset až dvacet let. Podle bytu a jeho vybavení sami zjistíte, zda budete chtít malou sedačku, nebo mohutnou sestavu v provedení 3+2+1, v prostorovém provedení přímém, do L pravého nebo levého, případně do U, nebo si zvolíte pouze samostatná křesla.

Sedací sestava Metrix je vhodná do velkých prostor, kde vynikne její elegance. V ceně sestavy je i velký taburet o rozměrech 100 x 100 cm a o výšce 42 cm. Sedací souprava je ve tvaru U s možností libovolného uspořádání. Sedací část a opěrka zad jsou z pěnové výplně. Zadní část je čalouněná a zpevněná. 

 

Jaký povrch sedací soupravy zvolit?

Povrchovou úpravu a kontaktní plochu tvoří buď textilní čalounění, mikrovlákno, mikroplyš, koženka, nebo ekokůže, přírodní či recyklovaná kůže. Právě velká nabídka čalouněných materiálů ztěžuje výběr nábytku. Do rozhodování zasahují nosná konstrukce, změkčující a pružící prvky a celkový design. Každý zájemce před nákupem musí také zvážit, zda dá přednost klasickému řešení s nadčasovým horizontem, nebo upřednostní diktát módních trendů, který s sebou nese riziko rychlé pomíjivosti a bohužel často i neuvěřitelného nepohodlí výměnou za pocit originality a zajímavosti. A právě při výběru sedacího nábytku je třeba místo estetického záměru upřednostnit hledisko funkční.

Velká nabídka čalouněných materiálů spolehlivě splní požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků. Kdysi těžké plyše dnes nahradily mikroplyše či lehké látky, často jednobarevné. Existuje však celá řada dalších textilních materiálů přírodního i umělého původu. Textilie jsou na rozdíl od kůže pohodlné zejména ve styku s nechráněnou pokožkou lidského těla, obecně však nemají tak dobrou otěruvzdornost jako kůže.

Moderní sedací sestava Ralf patří mezi oblíbené a kupované sedačky do větších prostorů, kde vynikne její výraznost. Sedací sestava má vyvýšené podpěrky na ruce.

 

Při výběru potahu vždy myslete na jeho údržbu a čištění. Udržet krásný vzhled a usnadnit servisní zásahy pomáhají speciální impregnace, které po nanesení vytvářejí ochrannou vrstvu, snižující riziko zašpinění. A pokud přece jen k ušpinění nebo dokonce katastrofě v podobě skvrny například od červeného vína či kávy dojde, impregnace pomáhá rychlejšímu a kvalitnějšímu odstranění škod.

Luxusním řešením potahu je kůže. Při rozumné údržbě nabídne úžasnou životnost. Pro tuto úlohu je především vybírána měkká hovězí kůže, velmi často dovážená ze zahraničí. Speciálními přípravky lze dlouhodobě zachovat její měkkost. Liší se tak od tzv. "štípenky" či koženky. Kůže je přírodní materiál, který charakterizují nepravidelnosti v barevném podání, pigmentové skvrny, jizvy v povrchu, drobné kazy a oděrky, dokonce bývají zřetelné i vpichy od hmyzu. Tyto individuální a neopakovatelné znaky jsou přirozené, nejde tedy o chybu ve zpracování kůže nebo „vadu materiálu“, kterou byste reklamovali. Je to dokonce jakýsi doklad jejich totožnosti. S kůží se můžete setkat v přirozené barvě, ale v nábytkovém designu se stále častěji objevují kůže barvené.

Dalším materiálem je tzv. "eko-kůže". S přírodní kůží však nemá nic společného. Je to umělý materiál, který tvoří dvě vrstvy – spodní nosná vrstva je z textilního úpletu, svrchní část tvoří polyuretanový povlak. Vzhled je dokonalý, velmi se blíží kůži přírodní, stejné je to s vlastnostmi. Oproti přírodní kůži je tato umělá useň relativně prodyšná, nicméně životnost očekávejte nižší. Není ale neobvyklé, že hodně zatěžované sedačky z eko-kůže přesto spolehlivě vydrží v dobré kondici klidně dvacet let.

Elegantní rozkládací rohová sedací souprava Kamila je vyráběna s možností výběru pravého či levého provedení. Celá konstrukce je tvořena dřevěným masivem, aby byla dosažena nejvyšší možná nosnost. Úložný prostor je z klasické dřevotřísky. Pružinový systém v podobě vlnek nabízí příjemné sezení. Výplň celé sedací části a opěradel tvoří vysokohustotní polyuretanová pěna. Sedačka je čalouněna odolným potahem v mnoha barvách i texturách. Rozložení lůžka je založeno na výsuvném systému, kdy se spodní část vysune vpřed. Ložná plocha 220 x 120 cm je naprosto dostatečná na přespávání. Praktický je úložný prostor na lůžkoviny, deky a jiný bytový textil. 

 

Typy sedacích souprav

Rozkládací konstrukce přináší možnost proměny sedačky v improvizovanou postel. Uplatní se nejen v případě nutnosti poskytnutí azylu příležitostným návštěvám při nedostatku běžných postelí v pokoji pro hosty, ale nachází své opodstatnění především v bytech s menší obytnou plochou, kde je třeba využít každý čtverečný metr s velkou rozvahou. Obývací pokoj se tak běžně stává přechodně na noc ložnicí. Rozkládací mechanický systém musí být co nejjednodušší, aby příprava na spaní byla rychlá, snadná a fyzicky nenáročná. Dnešní mnohá moderní řešení nabízejí manipulaci v řádu několika sekund, kdy lze se sedačkou manipulovat i jednou rukou. U rozkládací sedačky si však musíme uvědomit, že její konstrukce není přednostně určená pro spaní. Proto od ní nemůžete očekávat služby srovnatelné jako u postele s kvalitní matrací a pružným roštem pro oporu těla. Sedačka nemá ani dostatečné odvětrání, takže se může rychle znehodnotit potem, dále hrozí riziko vymačkání určitých partií, vytahání potahu a jeho znečištění, které nelze u sedačky pochopitelně z konstrukčních důvodů rozložit a jednoduše vyprat.

Pohodlná rozkládací sedací souprava Golia je tvořena rozkládací pohovkou a dvěma křesly. Snadné rozložení připraví pohovku na spaní. Kvalitní zpracování a odolný materiál zajistí dlouhou životnost sedací soupravy. Potahová látka je dostatečně odolná i při každodenním užití. Ložná plocha pohovky o rozměru 200 x 130 cm je vhodná i na každodenní spaní.

 

Do obliby ve velkém přicházejí polohovatelná křesla, kde je možné nastavovat sklon opěrky, někde i sedací plochy, a natáhnout pohodlně nohy na integrovanou prodlouženou podložku. Nastavení polohy můžete provádět ručně nebo pomocí dálkového ovládání zabudovaného elektromotoru a polohovacích mechanismů. Pohodlí korunují speciální masážní křesla, která poskytují znavenému tělu regenerační služby.

Skutečné pohodlí k sedacímu nábytku nabízejí taburetky. Dobře poslouží k uvolnění nohou a jejich uložení do vodorovné polohy – to je služba, kterou ocení především osoby s problémy krevního oběhu, křečovými žilami a osoby, kterým nohy často a rychle natékají. Proto zvažte jejich nákup hned se sedačkou, protože pozdější "dokoupení" nemusí být reálné a rozumné – téměř jistě nebude k dispozici potah stejné šarže a barevné a povrchové rozdíly budou u tohoto typu nábytku rušit.

Hledáte velkou sedací soupravu? Chcete, aby pasovala do rohu, nebo aby se vyjímala v prostoru? Pak je tou pravou rohová rozkládací sedací souprava Calhoun I. Disponuje podpěrou ve formě pružinové polstrace. Je možné ji rozložit na lůžko o velikosti 274 x 128 cm.

 

Sedací soupravy: Ergonomické poměry a vyzkoušení

Před zakoupením sedací soupravy je účelné fyzicky vyzkoušet její ergonomické rozměry. Starší a nemocní lidé a osoby vysokého vzrůstu obtížněji vstávají z nízkých postelí a sedacích ploch, proto upřednostňují jejich vyšší „pracovní“ plochu. Při testování pohovky nebo křesla také vyzkoušejte, jak se cítíte, když se opřete o zádovou opěrku. Musíte cítit podporu páteře, nesmíte klouzat ani po opěradle, ani po sedáku. Přední hrana sedáku nesmí tlačit pod koleny.

Aby byl sed pohodlný, chvilku v sedačce či křesle poseďte, vyčkejte alespoň pět minut. Neztrácejte přitom čas, když sedíte. Přemýšlejte, jak se bude zkoušený kus nábytku hodit do místnosti, jestli bude opravdu praktický. Promyslete běžné denní úkony. Opakovaně vyzkoušejte sedání a vstávání, zda odpovídá záklon zádové opory, zda nebude zádová opora nízká, zda je sedačka či křeslo dostatečně měkká či dostatečně tvrdá.

Při nočním sledování televize budete občas usínat, takže i hlava by měla mít přirozenou oporu v sedačce. Vyvarujete se prudkému vyvracení hlavy vzad. Při procházení prodejnami s nábytkem budete hodně překvapeni, jak architekti a návrháři nábytku tento požadavek přehlížejí. Vzhled často staví nad praktickou stránku – mají na to právo, stejně tak máte vy jako zákazníci právo vybrat si nábytek pohodlný. Rozlehlé sedačky se zádovými opěrkami daleko vzadu neumožňují oporu těla, což bývá pro sedící po několika minutách až desítkách minut utrpením. Někdy nízké sedací plochy spíše připomínají japonský styl bydlení nebo sezení přímo na zemi, zvláště poté, co se ještě o pár centimetrů výška sníží po usednutí do měkkého polstrování. Takové sezení je pro mnohé lidi nejen nepříjemné, ale až fyzicky takřka nemožné, o vstávání ani nemluvě. U výběru nábytku také nezapomeňte zkontrolovat vhodnou šířku plochy na spaní, pokud s touto eventualitou využití počítáte.

Dorino je moderní rohová rozkládací sedací souprava s možností provedení pravého i levého rohu. Ložná plocha o velikosti 200 x 140 cm je dostatečně prostorná i pro dvě osoby. Sedačka má snadné rozkládání, které ji v pár okamžicích přichystá na spaní. Je čalouněna odolnou potahovou látkou.

 

Myslete na manipulaci

Při přemýšlení nad sedačkou či křesly se zamyslete také nad hmotností tohoto nábytku. I když stěhování na běžného člověka čeká jen několikrát za život, s nábytkem v interiéru se přece jen posunuje častěji. Někdy je to jen kvůli běžnému častému úklidu či malování, jindy v rámci boje proti stereotypu. Řada žen má totiž ráda změnu – znám takové, které jen tak pro radost a vnitřní pocit spokojenosti přesouvají nábytek po bytě i několikrát do roka podobně jako "manageři" v prodejnách, aby člověk hledal své oblíbené zboží po celém marketu znovu nedlouho poté, co si jeho polohu v regálech pracně zafixuje v paměti. Takové ženy jsou sice velmi akční, někdy však při takové činnosti připomínají spíše spokojeného náčelníka velkého seřaďovacího nádraží. Ať je již tedy důvod jakýkoliv, měl by být nábytek dobře manipulovatelný.

 

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci nákupní galerie www.mt-nabytek.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

Foto (c) EXITERIA, s.r.o.

 

 

 

 
Zpět