Nábytkové systémy pro odpadky

12.03.2011 03:01

 

V kuchyni je třeba důkladně promyslet problematiku zpracování odpadků, protože právě při vaření vyprodukujeme maximum organického odpadu z potravin i průmyslových obalů. V jiné části knihy se věnujeme drtičům a lisům. Zatímco lisy jsou určeny pro zpracování zbytků potravin, lisy pomáhají zmenšovat objem plastů a dalších obalů. Pochopitelně však potřebujeme v kuchyni také odpadkové koše nebo nádoby, do kterých ukládáme vše nepotřebné. Díky recyklaci odpadu se již v řadě měst a obcí podařilo vyřešit problematiku separovaného sběru, a můžeme-li i my pomoci chránit přírodu a životní prostředí, měli bychom i my podpořit úsilí radnic a obecních úřadů důkladnou a poctivou separací odpadu již doma, ve vlastním bytě.

Základní separaci bychom měli provádět podle účelu sběrných nádob a proto by se i doma měly určitě objevit nádoby na běžný komunální odpad, na sklo (barevné a bílé sklo stačí roztřídit u kontejneru) a na plasty. Do plastů můžeme odkládat PET lahve, nejrůznější fólie, plastové obaly od mléčných výrobků a igelitové a mikrotenové sáčky. Svému účelu dobře poslouží velké jednoúčelové nákupní igelitové tašky, které můžeme použít jako pytel na odpadky. Ušetříme peníze za nákup speciálních plastových odpadových pytlů a snížíme tak i jejich spotřebu.

Odkládací prostor pro odpadkové koše můžeme volit podle možností – někdo se spokojí s koutem v komoře, ale mnohem praktičtější je umístit odpadovou nádobu nebo nádoby přímo do specializované skříňky v kuchyňské lince. Výrobci nábytku a nábytkového kování nabízejí promyšlené systémy uložení nádob, například tří nebo čtyř barevně odlišených kbelíků, takže separaci odpadů lze provádět přímo v kuchyni. Otevírání skříňky lze řešit dvířky nebo výsuvem, takže skříňka esteticky ukryje celý systém. Navíc bývají nádoby přístupné i bez nutnosti manipulace rukou. Skříňku lze například otevřít kolenem nebo loktem, a skříňka vyjede. Tuto službu oceníme zejména v případě, kdy máme ruce špinavé od brambor nebo ulepené od těsta.

Moderní kuchyňská linka nabízí bohaté příležitosti k řešení systému skladování odpadu

( HETTICH ČR )

 

Umístění odpadových nádob do kuchyňské linky by se mohlo zdát nehygienické, ale zkušenosti nás přesvědčují, že se nemusíme ničeho obávat. Dokonce snad ani neexistuje nějaká hygienická norma, která by toto uložení definovala nebo zakazovala, ale je pochopitelné, že nakládání s odpadky musí podléhat alespoň základním hygienickým zvyklostem. Samotná manipulace s nádobami je bezproblémová, existují dokonce systémy s automatickým otevíráním nádoby při otevření dvířek skříňky, takže se rukou víka nádoby ani nemusíme dotknout.

Nádoby s odpadem nesmí v žádném případě přijít do styku s potravinami skladovanými, ale tento předpoklad bereme jako naprostou samozřejmost stejně jako standardní hygienická opatření při vaření. Po dodavateli kuchyně můžeme vyžadovat ale speciální úpravu vnitřního povrchu skříňky na odpadky, například vodou omyvatelný lak. Vnitřek skříňky tak můžeme čas od času vytřít vlhkým hadrem s dezinfekčním prostředkem.

Originální nádoby systému na odpadky bývají vybaveny víkem, které brání šíření pachů. Podobně lze obvod skříňky v kontaktu s čelní plochou dvířek nebo čelního panelu zásuvky opatřit pryžovým těsněním. Těsnění zároveň poslouží i jako tlumič při zavírání skříňky a těsnění proti prachu, který by se ve skříňce ukládal zvenčí. Pro běžný ekologický provoz domácnosti dostačují čtyři samostatné nádoby na odpad – jeden zásobník slouží na kompostovatelné odpady (pokud nemáme drtič odpadků), druhý zásobník na normální kuchyňský odpad, třetí na sklo a čtvrtý na plasty. Samostatně by mělo být zajištěno a zabezpečeno skladování nebezpečných odpadů.

Kuchyňská nika na ukrytí systému odpadového hospodářství spolehlivě poslouží pro ekologické třídění odpadu v běžné domácnosti

( HETTICH ČR )

 

 

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

HETTICH ČR: www.hettich.com/cz

 

 

 


 

 

Zpět