Overface a Grafosklo v řešení rekonstrukce kuchyně (2)

07.11.2012 03:03

V druhé části naší rekonstrukce kuchyně se věnujme pokračujícím úpravám. (První část naleznete zde.)

 

5. Linku okovejte!

V momentě, kdy jsou všechna nová dvířka na svém místě, přichází na řadu montáž úchytek. Nejprve si rozmyslete, zda chcete mít úchytky na dvířkách namontovány na šířku nebo na výšku kuchyňských dvířek. Poté už stačí vyměřit místa pro vyvrtání otvorů na šroubky a úchytky přes ně upevnit. Nová dvířka z dílny Trachea už jsou ve stávajícím korpusu doslova jako doma a přichází čas pro montáž celoskleněného obkladu Grafosklo.

Tip: Celoskleněný obklad je nejen designovou, ale také praktickou záležitostí – odpadá čištění zanesených spár klasického keramického obložení…

Detail – rozměření míst pro vyvrtání otvorů na šroubky

Kuchyňská linka s novými dvířky a kováním, připravená k osazení Grafosklem

 

6. Příprava před montáží celoskleněného obkladu

Samotnou montáž nového celoskleněného obkladu začneme odšroubováním zásuvek či elektrických vypínačů, pokud jsou na zdi za linkou umístěny. Grafosklo se za linku montuje velmi jednoduše. Lze ho totiž pohodlně nalepit i na stávající obkladačky, pokud jsou v odpovídajícím technickém stavu a na pevném podkladu. Před nanesením speciálního lepidla s vysokou přilnavostí k různým stavebním materiálům je vhodné obklad odmastit jarovou vodou či technickým lihem.

TIP: Pro bezproblémové napasování celoskleněného obkladu za kuchyňskou linku je praktickým krokem odsunutí sporáku a položení vodovodní baterie do vodorovné polohy.

Před montáží Grafoskla musí pryč sporák a baterie

 

7. V hlavní roli speciální polymerové lepidlo

Lepidlo nanášíme pomocí pistole. V této formě je již zakoupíme přímo v obchodě. Na stěnu se lepí terče v rastru přibližně 20 × 20 cm. V této fázi je třeba mít Grafosklo připravené v kuchyni, a spolu s ním i dalšího pomocníka, který s vámi obklad zvedne a do zdi zasadí. Od nanesení lepidla máte asi 15 až 20 minut, během kterých je třeba Grafosklo za linku nalepit.

Nanesení speciálního lepidla

8. Nalepit a přitlačit

Na celoskleněný obklad je třeba vyvíjet souvislý tlak po dobu asi si 15 minut, aby Grafosklo na lepidlo a stěnu pod ním dobře přilnulo. Vždy je třeba připravit si pod celoskleněný obklad podpěrky, kterými si pojistíte, že obklad zůstane na svém místě a v důsledku své hmotnosti nesklouzne o několik milimetrů níže. Vytvrzení lepidla trvá 24 hodin, poté je linka připravena k používání.

TIP: Dobře si rozmyslete polohu vypínačů a elektrických zásuvek! Do Grafoskla je třeba tyto otvory udělat už během výroby. Žádné dodatečné vyřezávání do skla není absolutně možné! Na základě přesných rozměrů bude celoskleněný obklad vybaven odpovídajícími otvory, které umožní pohodlné namontování těchto elektrických vývodů.

Napasování Grafoskla za kuchyňskou linku a vyvíjení přítlaku po dobu 15 minut

První část obkladu za linkou je hotova. Nanášení lepidla na boční stěnu pro připevnění druhého kusu – dílu celoskleněného obkladu.

Upevnění Grafoskla

 

Slovo odborníka…

Kalené sklo vydrží… nemusíte se bát!

Odpovídá Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., s.r.o.:

"Ve vztahu ke Grafosklu mluvíme celou dobu o velké celoskleněné ploše. A mnohé napadne otázka bezpečnosti. Tady ale musím podotknout, že obavy rozhodně nejsou na místě. Grafosklo tvoří speciální kalené, extra pevné – mechanicky i tepelně odolné, sklo, které se využívá také na hokejových stadionech jako nástavba mantinelů – a jistě není pochyb, že je při zápasech vystaveno extrémním podmínkám. Navíc vnitřní bezpečností fólie udrží sklo pohromadě, pokud by došlo ke skutečně cílenému nárazu do rohu skla. A do třetice – střepy kaleného skla nejsou nikdy ostré."

 

9. Radujte se z výsledku!

Výsledný efekt proměny linky s Grafosklem a nábytkovými dvířky s digitální grafikou Overface majitelům doslova vyrazily dech. Asi nikdo by nečekal, jak designovou a vlastně i praktickou záležitostí celoskleněný obklad může být. Změna byla rychlá, opravdu bez bourání a přitom nad očekávání výjimečná. Sladění Grafoskla s kuchyňskými dvířky je pak už jen třešničkou na dortu. Motiv ladně přechází přes dvířka a celoskleněný obklad, takže vše působí dojmem jednoho celku.

Nadchla i vás tato proměna? Zapojte svou fantazii a připravte také svému bydlení proměnu přesně podle vašeho vkusu!

Kuchyňská linka po proměně Grafosklem (celoskleněným obkladem J.A.P.) a digitální Grafikou Overface (z dílny Trachea)

 

Materiál byl připraven ve spolupráci se společnostmi 

J.A.P. spol. s.r.o. ( www.sklo-jap.cz ) a Trachea s.r.o. ( www.overface.cz , www.trachea.cz ).

 

Foto (c) Trachea, s.r.o.

Foto (c)  J.A.P. s.r.o.

 

Zpět