Plánování kuchyně (1): Začínáme

07.04.2015 03:46

Z hlediska účelového (odborník by řekl z hlediska provozně technického) je nejdůležitější obytnou zónou každé domácnosti kuchyně. Jedná se o prostor pracovní – vždyť se zde vytvářejí nejen náročné kulinářské dobroty, ale také připravují rychlé snídaně či večeře. Jedná se i o prostor mnohdy reprezentativní, kdy jsou v mnoha domácnostech prostory kuchyně částečně pootevřeny nebo zcela odkryty zrakům osob sedících v jídelně či obývacím pokoji.

O tom, zda se budete cítit v kuchyni spokojeně, výrazně rozhoduje důslednost při plánování jednotlivých pracovních sektorů a technického vybavení

Foto (C) HETTICH

 

Ať je filozofie rozmístění kuchyně a jejího využití jakákoliv, vždy je průsečíkem důležitých požadavků funkčních a estetických. Proto je rozhodování o kuchyni a jejím vybavení otázkou důležité diskuze mezi všemi členy rodiny. Uživatelé by měli společně provést důkladnou analýzu potřeb, promyslet každodenní provoz, zjistit výhody a nevýhody jednotlivých řešení, probrat užitečnost jednotlivých součástí výbavy, prodiskutovat nejčastější řešení z příkladových ukázek v katalozích a projít alespoň několik kuchyňských studií a zde sledovat požadavky jiných zákazníků a reakce prodavačů a pracovníků kuchyňských studií. Ve vybraném kuchyňském studiu pak můžete probrat vyhovující řešení a jeho varianty a nechat si připravit i počítačový návrh v několika mutacích vzhledu i technického provedení.

Na výběru kuchyně se budou bezesporu podílet životní filozofie a stav účtu. Zatímco jedna skupina uživatelů dává přednost řešení materiálového provedení a katalogové nabídce ve standardním provedení, jiní využijí akčních slev cenově nenáročného nábytku, u kterého se dá předpokládat nižší životnost v důsledku levnějších materiálů a kování neznámé provenience. Jejich protipólem je náročnější zákazník, který ve vyšší ceně očekává komfort každodenní obsluhy, delší životnost a i odpovídající reprezentativnost domova.

Do budoucí spokojenosti také promluví i odpovědný výběr výrobce nábytku nebo dodavatele kuchyně na klíč. Zejména v dnešní době, kdy zákony trhu spíše nahrazují zákony tržní džungle, může být problém najít vhodného výrobce či dodavatele. Jejich výběru je třeba přistupovat s mimořádnou opatrností, předem vyzkoušet reakce na naše požadavky, zjistit reference a dát na doporučení známých a přátel. Nekvalitní práce a snahy ušetřit na zákazníkovi, často i za každou cenu, vedou ke smršti stížností, reklamací a dlouhých tahanic s nekonečnými a drahými soudními spory. Použití kvalitních komponentů a konstrukčních materiálů totiž ještě neznamená, že konkrétní řemeslník či výrobce ovládá svoje ruce, případně chápe možnosti a vymoženosti technických prostředků, které mu například výrobci nábytkového kování přinášejí. Neseřízené kování, nepřesné uložení jednotlivých funkčních skupin a nekvalitní práce tak mohou vyšší investici do kuchyně v lepším případě poškodit, ale v horším případě i zcela znehodnotit.

V seriálu představíme veškeré vymoženosti konstrukce kuchyňského nábytku, včetně moderního řešení úložných prostor

Foto (C) HETTICH

 

Výrobci nábytkového kování se snaží stávajícím i budoucím klientům vycházet maximálně vstříc důkladnou informovaností o svých produktech. Prosazují důležité poznatky k ergonomii a efektivnímu využití jednotlivých částí nábytku i celých sestav, přinášejí i komplexní řešení provedení nábytku včetně možností osvětlení, instalace doplňků a dalšího nadstandardního vybavení. Stačí projít v kuchyňském studiu bohaté katalogy dodavatelů, doma v klidu nastudovat jejich webové stránky, konkrétní dotazy nechat přímo zodpovědět nejpovolanějšími – pracovníky dodavatelů, které můžete navštívit například v rámci výstav o bydlení. Věnujete-li čas formulaci vašich přesných požadavků, vrátí se tato snaha v pochopení zakázky dodavatelem a vaší následné spokojeností ve využití nábytku, který jste si představovali a vysnili.

V našem seriálu se vás pokusíme s kolektivem pracovníků společnosti HETTICH, jednoho z největších světových výrobců stavebního kování, seznámit s největšími úskalími při návrhu a realizaci kuchyně, ale také ukázat, jaké úžasné a neuvěřitelné vymoženosti mohou zpříjemnit hodiny, strávené při vaření a pečení. Ať již do kuchyně budete investovat menší či větší peníze, máte totiž právo žádat po dodavateli kuchyně nebo prodejci to nejužitečnější. Mnohé zajímavé nápady v nábytkovém designu totiž zapadnou – truhláři, nábytkáři i prodejci nábytku často ani nevědí, co trh nabízí. Proto věříme, že seriál plný rad, zajímavých nápadů a tipů pro konstrukční řešení báječné kuchyně uvítáte.

 

 

Autor: Petr Velfel

 

Autor děkuje společnosti HETTICH za konzultace, technické informace a poskytnutí obrazové dokumentace k redakčnímu seriálu.

 

 

Zpět