Plánování kuchyně (2): Koncept "Inteligentní kuchyně"

07.04.2016 04:03

Kuchyň bude dobře sloužit pouze tehdy, odpovídá-li v maximální možné míře představám uživatelů. Ke spokojenosti s provozem kuchyně však vede často cesta zdlouhavá a těžká, protože první zařizování nábytkem a vybavením bývá spojeno s malými uživatelskými zkušenostmi a samozřejmými chybami, které vycházejí z pochopitelné neznalosti provozu kuchyně.

Každodenní pohyb v kuchyni musí odrážet zvyklosti uživatelů i jejich běžný životní režim

Foto (C) HETTICH

 

Společnost HETTICH, která je jedním z nejvýznamnějších evropských dodavatelů nábytkového a stavebního kování, klade velký důraz na osvětovou činnost. Vychází přitom z mnoha postřehů a praktických zkušeností běžných uživatelů kuchyně, kteří na výstavách a u obchodníků hledají recept na drobné nedostatky své vlastní kuchyně. Výsledkem snažení designérů, techniků a konstruktérů je koncept "Inteligentní kuchyně".

Důkladnou analýzou pohybu při práci v kuchyni, aplikací ergonomických pravidel a postřehy běžných uživatelů vzniká stále dokonalejší představa o pravidlech zařizování kuchyně nábytkem a doplňky. A program "Inteligentní kuchyně" je tím správným řešením. Získané poznatky jsou realizovány v podobě rozdělení kuchyně do vybraných zón, v určení základních rozměrů a pozic jednotlivých kusů nábytkových sestav a vhodném umístění pracovních ploch, jednotlivých skříněk, spotřebičů, svítidel a podlahových krytin. Naplánovat ideální kuchyň s vysokým komfortem provozu může být proto snadnější, využijete-li alespoň část nabízených postřehů.

 

Respekt k pracovnímu prostoru a rozdělení do zón

Koncept "Inteligentní kuchyně" vychází z osvědčeného uspořádání kuchyňského prostoru do pěti základních zón, které jsou vůči sobě rozmístěny podle frekvence užívání a na sebe navazujících procesů při vaření. Uspořádání pracovních zón lze vysledovat pro všechny typy kuchyňských sestav, ať již se jedná o jednodílnou (lineární) či dvoudílnou řadovou (souběžnou) kuchyň, kuchyňskou sestavu ve tvaru písmene L, U nebo G, či kuchyň ostrůvkovou. Své místo v kterékoliv z těchto kuchyní najde prostor pracovní, kde se vaří, prostor pro mytí nádobí a zeleniny a dočasné úložiště odpadků, prostor pro uskladnění potravin, prostor pro skladování hrnců, pánví a velkého nádobí, a prostor pro skladování nejčastěji užívaného vybavení, jakou jsou talíře a příbory.

Rozmístění kuchyňských zón vychází z logického ergonomického využití pracovního prostoru v kuchyni

KRESBA (C) HETTICH

 

V programu "Inteligentní kuchyně" jsou definovány potřeby uživatelů s ohledem na výšku postavy. Ta je totiž určující nejen pro stanovení výšky pracovních ploch, výšku zavěšení horních skříněk, rozmístění jednotlivých skříněk, ale také spolurozhoduje o jejich využitelnosti. Díky novým prvkům stavebního kování lze překvapivě snadno řešit přístup i do těch nejzastrčenějších míst, kam by se běžně uživatel vůbec nedostal. Výsuvy vysokých skříní, řešení přístupu do horních skříněk, plnovýsuvy, karuselové mechanismy a další vymoženosti výrazně usnadňují práci a nabízejí rychlý přehled nad vybavením i zásobami v kuchyni.

Detaily v podobě organizérů, dělicích příček zásuvek, pracovních drátěných košů a kombinovaných výsuvů pak z vaření činí opravdu potěšení. Originální mechanismy otevírání a zavírání skříněk umožňují snadné, tiché a elegantní otevírání jednotlivých skříněk nohou, loktem, kolenem nebo jinou částí těla. I konzervativní jedinci ocení tyto vymoženosti moderní doby při uskladňování zásob, nebo když jsou ruce od těsta či masa.

Rozmístění pracovních zón podle typu kuchyně

KRESBY (C) HETTICH

 

Věřte osvědčeným řešením a návrhům kuchyní

Koncept "Inteligentní kuchyně" přináší bohatě propracovaný soubor zkušeností a znalostí, který může být hodnotným zdrojem pro každého, kdo si nechá poradit. Prezentované postřehy totiž výrazně ušetří starosti, materiál, čas a peníze. A možná i zdraví, protože "Inteligentní kuchyně" nabízí také přehled základních bezpečnostních pravidel, která je třeba důsledně dodržovat zejména v domácnosti obývané dětmi a zvířecími mazlíčky. Právě v kuchyni dochází k velkému počtu těžkých úrazů opařením, pořezáním nebo požitím chemikálií, kterých je všude kolem nás stále více. Správné pochopení zásad provozu kuchyně a skladování potravin a chemických prostředků totiž může zabránit mnoha tragédiím.

Společnost HETTICH, patřící mezi přední světové výrobce nábytkového a stavebního kování, tak důsledně uplatňuje koncepci vlastního technologického rozvoje a výrazně přispívá k vývoji konstrukce nábytku v celosvětovém měřítku. Mezi jejími zákazníky nalezneme široké spektrum odběratelů – nejen špičkové výrobce nejkvalitnějšího nábytku, standardní truhlářské a stolařské provozy, ale také domácí kutily. Bohatý sortiment několika tisíc položek pro nábytkový průmysl a stavební produkci tvoří ucelený systém, který dokáže nabídnout odpověď na jakýkoliv požadavek při vybavování interiéru či domova. Společnost vsadila na vlastní vývoj, testování, výrobu a prodej komponentů, přičemž celá řada z nich je nositelem revolučních, a často i patentovaných řešení.

Seznamte se s konceptem "INTELIGENTNÍ KUCHYNĚ" zde.

 
 

Autor: Petr Velfel

Autor děkuje společnosti HETTICH za konzultace, technické informace a poskytnutí obrazové dokumentace k redakčnímu seriálu.

 

 

Zpět