SCHACHERMAYER: Produkty průmyslové chemie se ve výrobě uplatní

24.08.2012 00:56


V sortimentu značky STALOC najdou řemeslníci například lepidla, maziva, čističe, tmely, ochranné prostředky proti korozi, odmašťovací prostředky a nejrůznější typy těsnění. Podívejme se tedy, co společnost Schachermayer řemeslníkům nabízí.

 

PEVNOSTNÍ LEPIDLA

Ve výrobě a kompletaci nábytku a vybavení interiérů se účelně uplatňují pevnostní lepidla STALOC POWER. Nabízejí skvělou přilnavost, mimořádnou houževnatost a pevnost lepeného spoje a jeho dobrou tepelnou odolnost. Pro svou rezistenci vůči vodě, mastnotám, kyselinám a rozpouštědlům a pohodlné zpracování se používají stále častěji při výrobě oken a dveří, zhotovení a kompletaci nábytku, v automobilovém a strojním průmyslu. Tato pevnostní lepidla jsou totiž schopna lepit různé typy materiálů, dokonce porézní, savé a nesavé, a další za běžných podmínek obtížně lepitelné materiály. V nabídce si vybere jistě každý přesně pro svůj účel – lepidel je celá řada, v různém provedení a barvách, pro běžné i naprosto jedinečné metody lepení, například pro spojování plechů, lepení kovu ke sklu, dřeva, kamene i umělých hmot.

Univerzální dvousložkové pevnostní lepidlo POWER 703 v mléčné nebo černé barvě je určeno pro lepení kovu se sklem, kovových komponentů a profilů, kamene, keramiky a plastů, kromě polypropylenu (PP), polyetylenu (PE), polytetrafluoroetylenu (teflonu, PTFE) a dřeva. V nábytkové tvorbě usnadňuje lepení závěsů, klik, držáků a kování ke sklu, dokonce i na lakované plochy skla a přední i zadní strany zrcadel. Nehodí se však do trvale vlhkého prostředí. Doba zpracování se pohybuje v rozmezí 4 až 6 minut, manipulační pevnosti lepený spoj dosahuje za 12 až 15 minut, konečné pevnosti po 24 hodinách. V transparentním provedení pro lepení čirého skla v produktovém portfoliu značky STALOC figuruje jeho obdoba pod označením POWER 704 s dobou zpracování 2 minuty. Manipulační pevnosti dosahuje spoj po 4 až 6 minutách a konečné pevnosti dosáhne po 8 hodinách.

Pro spojování běžných porézních i neporézních stavebních materiálů, jako jsou dřevo, kámen, beton, keramika, sádrokarton, pórobeton, plynosilikát, pemza, cihly, polystyren, nekorodující kovy a umělé hmoty (kromě EPDM, PA, PE, PP, PTFE a silikonů) se používá montážní lepidlo POWER FIX PU. V dřevozpracujícím průmyslu se uplatňuje při lepení dřevěných spojů a konstrukcí, oken, dveří, podlahových lišt, podlahových krytin, izolačních materiálů včetně styroporu apod. Vysoce vodotěsné lepidlo se snadno brousí, dobře vyplňuje spáry a vyrovnává nerovnosti. Umožňuje i nanášení většiny barev. Spoj dosahuje plné pevnosti za 24 hodin.

 

VTEŘINOVÁ LEPIDLA

Pro průmyslovou výrobu a servisní činnosti jsou důležitá rychleschnoucí kyanakrylátová lepidla, tzv. vteřinová. Vteřinová lepidla STALOC v gelové nebo tekuté konzistenci neobsahují rozpouštědla. Nabízejí vynikající odolnost vůči vlhkosti, flexibilitu a vysokou houževnatost. Prvotní vytvrzení proběhne během několika vteřin, vytvrzení do maximální pevnosti trvá pouze několik minut. Používají se k lepení kovů, plastů, elastomerů, dřeva, keramiky a kamene. Lepidla pro speciální použití nabízejí mimořádně široké teplotní rozmezí použití, dokonce od –55 °C do +120 °C. Z nabídky několika druhů těchto lepidel je rozhodující způsob použití, pevnost spoje a druh materiálu. Existují lepidla s certifikátem pro styk s pitnou vodou, lepidla pro lepení silikonu, polypropylenu, polyetylenu. Speciální chemický přípravek, tzv. primer, umožňuje ve styku s lepidlem slepení i jinak obtížně spojovatelných materiálů.

Na veletrhu WOOD-TEC 2011 byly odborné veřejnosti představeny zajímavé novinky napříč celým sortimentem produkce této značky

 

ČISTICÍ PROSTŘEDKY

Truhláři a nábytkáři ocení služby speciálních čisticích prostředků, které velmi účinně odstraňují nečistoty, pomocné technologické přípravky a stopy výrobní činnosti.

Za pozornost stojí výkon vysoce účinného BIO ČISTIČE (SQ-280), který byl speciálně vyvinut na čištění materiálů v truhlářské a zámečnické výrobě. Používá se na čištění strojů, motorů, ocelových a hliníkových povrchů. V automobilovém průmyslu poslouží také na čištění karosérií a podvozků. Víceúčelový čistič s obsahem tenzidů si snadno poradí s tukem, nečistotami, nikotinem a sazemi, truhláři s jeho pomocí velmi snadno odstraní stopy tužky na laminovaných deskách. Účinný čistič i přes svůj výkon však není agresivní – nepoškozuje gumy, kovy, laky a dokonce ani plasty.

Po sestavení nábytku je možné pomocí POWER PĚNY (SQ-250) odstranit nečistoty, jako jsou zbytky silikonu, oleje a tuků. Ačkoliv čisticí pěna obsahuje tenzidy a rozpouštědla v nízké koncentraci, nepoškozuje žádné materiály. Čistí sklo, kov, plast a kůži, takže její použití je vskutku široké – používá se k běžnému ošetření povrchů oken, zrcadel, obrazovek, keramiky, podlahových krytin, chromovaných dílů a lakovaných povrchů. Po vyzkoušení se stane opravdu nepostradatelným prostředkem pro údržbu interiérů automobilů a celé domácnosti.

ČISTIČ NA NEREZ (SQ-260) se v truhlářské výrobě určitě uplatní. Pomocí něj lze provádět čištění povrchu z ušlechtilé oceli. Snadno se s ním ošetřují spotřebiče, dřezy a další nerezové plochy, například v kuchyni či v koupelně. V závěrečném stádiu montážních prací se na nerezový povrch nanese chemický prostředek ve spreji a zlehka se rozetře suchým hadříkem. Po očištění ploch zůstává na povrchu ochranný film, který odpuzuje vodu a zlepšuje vzhled, protože částečně brání vytváření skvrn z otisků prstů nebo působení vody a vodního kamene. Přípravkem ošetřené plochy se dají i lakovat. Samozřejmě se čistí velmi snadno a bez drhnutí. Kvality přípravku ocení uživatelé zejména při údržbě myček nádobí, regálů, vah, skříní a obložení stěn pracovních ploch a pultů v restauračních provozech a kuchyních.

 

SILIKONOVÉ TMELY

Ve stavebnictví a interiérové tvorbě patří silikonovým tmelům nezastupitelné místo. Proto ani značka STALOC nemůže tuto důležitou položku v sortimentu vynechat. Pro řemeslníky nabízí špičkové jednokomponentní tmely s vynikající odolností proti nízkým a vysokým teplotám a proti stárnutí. Snadno se zpracovávají a svou funkci si plní v rozmezí teplot od –50 °C do +250 °C, resp. tmel proti vysoké teplotě dokonce až do +300 °C. Tyto kvalitní elastické těsnicí tmely úspěšně zvládají dynamické zatížení, vibrace i nárazy. Uplatňují se především ve stavebnictví, strojírenství, v topenářské technice i petrochemii. STALOC nabízí silikonové tmely ve třech provedeních – tmel odolný oleji, tmel odolný vysoké teplotě a tmel univerzální.

 

LEPICÍ TMELY NA BÁZI POLYMERU

Pro lepení schodů, parapetů, sendvičových desek pro dveře, kolejnic a hliníkových lišt na podlahu ve styku s dlažbou, betonem či omítkou jsou ideální lepicí tmely na bázi polymeru. Typickým představitelem těchto produktů je MS HYBRID LEPICÍ TMEL, který vytváří pružný a přitom extrémně pevný spoj. Lepí prakticky veškeré materiály – kov, sklo, dřevo, plast, beton, kámen, dlažbu, sádrovec, PVC, polykarbonátové sklo, ocel, hliník, měď, olovo a zinek. Tento lepicí tmel neobsahuje rozpouštědla, izokyanát a PVC. Svou pružnost si udržuje v rozsahu teplot od –40 °C do +100 °C. Dobře se s ním pracuje, protože vykazuje průměrnou dobu zavadnutí za optimálních podmínek 10 až 15 minut a rychlost vytvrzení 3 mm za 24 hodin. Je nabízen ve čtyřech variantách – transparentní, černé, bílé a šedé. Z jeho chemického složení vychází vylepšená verze MS HYBRID PLUS LEPICÍ TMEL, která navíc nabízí velkou počáteční přítažnou sílu, aktivovanou tlakem. Působí tedy obdobně jako tzv. „tekuté hřebíky“.

 

EPOXIDOVÁ LEPIDLA

Vývoj se nezastavuje ani v sortimentu epoxidových lepidel, ačkoliv jsou na trhu už pěknou řádku let. Uplatňují se při údržbě a opravách všeho druhu, ve výrobě nástrojů i v průmyslové produkci. Vysokopevnostní a rychle vytvrzující dvousložkové konstrukční EPOXIDOVÉ LEPIDLO E-505 pro tuhý spoj dosahuje manipulační pevnosti během pouhých 5 minut a konečné pevnosti během 24 hodin. Je takřka univerzální, neboť lepí keramiku, ocel, sklo, dřevo a většinu plastických hmot. Skvěle odolává rozpouštědlům a své vlastnosti si uchovává v rozmezí teplot –50 °C až +80 °C. Pro opravy trubek, ventilů, motorových bloků, chladičů a nádrží, tedy prakticky všeho kovového včetně litiny, se používá dvousložkové EPOXIDOVÉ LEPIDLO TEKUTÝ KOV K-880. Po vytvrzení je lze opracovávat – vrtat, frézovat či brousit, jako by šlo o standardní kovový materiál. Modelovací vytvrzovací hmota jako OPRAVNÁ TYČINKA K-818 slouží k utěsnění otvorů a k rychlým opravám těles, čerpadel, kontejnerů, nádrží a poškozených závitů. Svou funkci plní ve styku s kovy, dřevem, betonem, keramikou, sklem a většinou umělých hmot. Po plném vytvrzení lze opravnou hmotu rovněž bez problémů vrtat, frézovat, brousit a dále uzpůsobovat.

 

SPECIALIZOVANÉ VÝROBKY PRO STROJNÍ A AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL

Významná část produkce značky STALOC se zaměřuje na speciální průmyslovou chemii pro strojní a automobilový průmysl. Tato oblast nabídky však již výrazně překračuje prostor naší prezentace i oblast použití. Přesto se musíme zmínit alespoň okrajově, co vše se v tomto segmentu nabídky skrývá. Najdeme zde zajišťovače matek proti povolování, jištění šroubů, opravné hmoty, těsnění trubkových závitů a hydraulických systémů, plošné těsnění a speciální spojovací tmely, maziva, čisticí prostředky, ochranné prostředky proti korozi, prostředky proti zadření, technické aerosoly a montážní pasty pro nejrůznější účely.

Prezentace výrobků STALOC na výstavách patří do centra zájmu návštěvníků, široká nabídka produktů rozličného zaměření osloví totiž každého

 

Sortiment mimořádně užitečných výrobků pro doslova každodenní použití je natolik zajímavý, že stojí za to seznámit se s průmyslovou chemií této značky. Čas věnovaný alespoň letmé prohlídce katalogu se jistě vrátí v návrhu řešení běžných potíží a pracovních komplikací. Vhodný produkt totiž nejen může vyřešit starosti, ale může přinést úspory času a finančních prostředků. Zkuste se o tom přesvědčit i vy a seznamte se s katalogem například na webu firmy SCHACHERMAYER. Nebudete litovat.

 

SCHACHERMAYER, spol. s r.o.

Mezi Vodami 1935/7

143 01 Praha 4 – Modřany

www.schachermayer.cz

 info@schachermayer.cz    


 

Prodejní a poradenská centra:

PRAHA-ZÁPAD: Průmyslová 1369, 253 01 Hostivice

Tel.: 244 001 329-334

Fax: 244 001 335

praha@schachermayer.cz

 

BRNO: Křenová 67a, 602 00 Brno 2

Tel.: 543 420 601-604

Fax: 543 250 820

brno@schachermayer.cz

 

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

 

 

Zpět