Střešní okna (2): Větrání a regulace světla a tepla

04.12.2011 17:45

Větrání

Nová okna mají mnoho vynikajících izolačních vlastností, ale nesmí půdní prostor hermeticky uzavřít. Ve špatně větrané místnosti se špatně dýchá a kvůli kondenzaci par se mohou objevit i plísně. Dospělý člověk totiž vyprodukuje přes 3 litry vody za 24 hodin. Střešní okna se vzhledem ke svému umístění ochlazují rychleji než okna svislá a kondenzace se tak tvoří nejdříve na nich. Aby se střešní okno rovnoměrně ohřívalo a zabránilo se srážení par, doporučuje se pod něj nainstalovat zdroj tepla. Když máme pod oknem parapet, je vhodné ponechat mezi parapetem a stěnou mezeru, aby teplý vzduch mohl proudit k oknu a ohřívat ho. Správné ostění kolem oken je velmi důležité kvůli rovnoměrnému obtékání vzduchu kolem celé plochy skla. Okno by proto mělo být v horní části vodorovné, v dolní části svislé. V místnosti je třeba větráním udržovat relativní vzdušnou vlhkost okolo 50 %. Vyšší hodnoty mohou být už hygienicky závadné.

Větrat můžeme třemi způsoby. Buď otevřeme okno do prostoru, nebo nastavíme okenní klikou tzv. mikroventilaci, při které je okno ve stabilní poloze a mezi izolačními páskami může pronikat čerstvý vzduch do místnosti. U střešních oken je ještě možnost větrání ventilační klapkou, při které je okno zavřeno, a přesto do místnosti vniká čerstvý vzduch. Ventilační klapky jsou umístěny v ergonomicky tvarovaném madle.

Tento systém je teplotně velmi úsporný a funguje bez problémů i za špatného počasí. Nemusíme se bát při dešti například zatékání, pronikání prachu či hmyzu do místnosti, protože klapka je vybavena účinným filtrem, který se dá vyprat či vyměnit za nový. Ventilační klapky jsou regulovatelné. Jejich otevření nastavujeme podle toho, kolik objemu vzduchu za hodinu chceme vyměnit. Za hodinu při maximálně otevřené klapce se dá vyměnit 24 m3. Ventilační klapka sama reaguje díky magnetickým jazýčkům na venkovní tlak a sama se dokáže částečně regulovat. Klapku jde samozřejmě zcela uzavřít.

Na nutnost větrání při zavřeném okně dokonce poukazují normy. Podle ČSN 73 0540-2 je požadovaná intenzita výměny vzduchu pro obytné prostory nN = 0,50 h-1. Tyto hodnoty znamenají, že za hodinu by se měla obměnit polovina vzduchového objemu v místnosti, aby nedocházelo k nepříjemným stavům, jako jsou třeba bolesti hlavy z nahromaděného oxidu uhličitého.

Ještě krátce bychom se vrátili k manuálnímu větrání. V domě se doporučuje využít tzv. komínového efektu, kdy otevřeme okna v přízemí a ve střeše a vzduch se nám rychle vymění. Efektivní je i příčné provětrávání, kdy otevřeme dvě střešní okna naproti sobě.

Střešní okna v sestavě poskytují jedinečné světelné podmínky a dostatečnou kapacitu větrání

Foto (C) VELUX

 

Regulace světla a tepla

Na oknech by neměly chybět stínicí prvky, a to z vnější i vnitřní strany. Tyto přídavné "systémy" ke střešním oknům pomáhají zefektivnit jejich izolační vlastnosti. V letním období zabraňují prostupu tepla do místnosti, v zimě naopak snižují únik tepla.

Nalepení fólie na okno zlepšuje jeho tepelně izolační a akustické vlastnosti. Speciální fólie dokáží zabránit vstupu infračerveného záření do interiéru, takže zamezují i jeho přehřívání. Fólie s reflexní vrstvou mohou fungovat i jako zábrana před sledováním bytu nepovolanými osobami z okolních budov. Fólie může sloužit i jako bezpečností prvek v podkrovních bytech, kde má střecha nízký sklon a hrozí, že by někdo mohl skrze okno vniknout do bytu. Fólie nechtěnému návštěvníkovi znesnadní, nebo dokonce zabrání proniknout do bytu. Při náhodném rozbití okna fólie zabrání tříštění skla do interiéru.

Předokenní rolety jsou ideální do střešních oken, které jsou zabudované v domech v teplých oblastech nebo do oken situovaných na jih. Jsou namontovány k rámu na vnější straně a vedle izolačních vlastností chrání samotné okno před poškozením. Předokenní roleta totiž dokáže zachytit až 95 % slunečního světla. Je to skvělá zábrana proti přehřívání podkrovních místností. Její dobré vlastnosti pocítíme i v zimě, kdy zabraňuje úniku tepla. Součinitel prostupnosti tepla se zlepší až o 15 %. Má své výhody i ve vzduchové neprůzvučnosti, protože dokáže tlumit venkovní hluk, například při krupobití, až o 3 dB. Hliníkové lamely v roletě jsou totiž vyplněné polyuretanovou pěnou, která je dobrým izolantem. S roletou se dá manipulovat manuálně vnitřní tyčí nebo dálkovým ovládáním na elektrický nebo solární pohon. Výhodou předokenní rolety je možnost kombinace s jakýmkoli dalším typem zastínění.

Venkovní markýza spolu s předokenní roletou a fólií dokáže zachytit většinu tepla ze slunečního záření dopadající na okno. Kromě stínicí funkce tudíž jsou i dobrými tepelnými izolanty. Venkovní markýza se nejčastěji vyrábí ze skleněného vlákna obaleného plastem, které má strukturu sítě. Markýza si díky této technologii uchovává dlouho svou barevnost. Na rozdíl od předokenní rolety z pevných lamel síťovaná struktura umožňuje výhled z okna. Markýzy jsou na trhu v několika barvách a v různé hustotě síťování. Markýza se dá ovládat manuálně podle toho, v jaké výšce je okno umístěno. Když na okno dosáhneme, otočíme křídlo, markýzu nasuneme do háčků umístěných na vnější straně okna a můžeme si užívat příjemného stínu. Když je okno moc vysoko, využíváme k manipulaci provázek. I v tomto případě můžeme venkovní markýzu ovládat dálkově.

Vnitřní rolety a žaluzie slouží k regulaci osvětlení v místnosti. Díky tomu, že je součástí interiéru, vyrábí se v mnoha designových variantách, abychom vedle jejich funkční podstaty mohli využít i jejich estetickou funkci. Roleta může být zcela zatemňující nebo jen zastiňující. Zcela zatemňující roleta se hodí do místností, kde se spí nebo odpočívá. Roleta totiž dokáže zcela zachytit sluneční svit. Roleta je vyráběna z tkaniny, nejčastěji z bavlny, která je napnuta mezi postranními lištami, což umožňuje její libovolné nastavení. Montáž je snadná a zabere pár minut.

Zastiňující roleta je vyrobena z polopropustného materiálu, který do místnosti pustí příjemné světlo. Díky množství různého zabarvení rolet si můžeme vytvořit v interiéru hezkou hru barev. Každá barva propouští světlo a teplo jinak. Její umístění a manipulace je stejná jako u zatemňujících rolet. Zajímavým druhem rolety je roleta plisovaná, která je vyrobena z transparentního polyesteru. Svým charakterem je podobná zastiňujícím textilním roletám. Změkčuje dopadající světlo a dokáže redukovat světelné záření na 26 %, tepelné až na 49 %.

Do interiéru si vedle rolet můžeme instalovat také žaluzie. Ty se skládají z vodorovných lamel, jejichž polohu můžeme jednoduše regulovat, a tím pádem si určovat směr dopadu a intenzity slunečního záření. Žaluzie bývají opatřeny speciální vrstvou, která pomáhá šetřit energii v zimě tím, že udržuje teplo v místnosti. Jako další chránící prvek a doplněk k oknům by se daly jmenovat i sítě proti hmyzu, které dovolují větrat po celý den, aniž by do místnosti nevnikl nemilý bzučivý host.

 

Předokenní roleta (zde na solární pohon) chrání interiér v létě před nadměrnou porcí tepla a světla, v zimních nocích pomáhá snížit tepelné ztráty.

Foto (C) VELUX

 

Venkovní markýza umožňuje odclonit nadměrné množství světla i při otevřeném okně

Foto (C) VELUX

 

 

Autor: Petr Velfel

Autor děkuje společnosti VELUX ČR za poskytnuté poradenství a fotodokumentaci.

www.velux.cz

 

 

 

Zpět