Světelné zdroje: Soumrak i vývoj technologií (2)

19.09.2010 21:32

LED ZDROJE

LED zdroje zatím představují z hlediska zákazu klasických žárovek zřejmě nejlepší řešení jejich náhrady. Jedná se o typ světelného zdroje, ve kterém světlo emituje polovodičová dioda; anglicky light emitting diode, tedy LED. Zatím má nejnižší energetické nároky a nejdelší životnost – výrobci uvádějí reálnou životnost 20-25 tisíc hodin u LED ve tvaru žárovek. Životnost v laboratorních podmínkách se udává dokonce 50 až 100 tisíc hodin. Životnost není ovlivněna častým zhasínáním a vypínáním, LED zdroje jsou energeticky vysoce účinné. Nevyzařují infračervené či ultrafialové paprsky, neobsahují rtuť. Také množství tepla, které vyzařují, není vysoké. Tvarově odpovídají žárovkám, jsou malé, odolné vůči nárazům a vibracím. Škála jejich využití je široká – od domácností, kanceláří, přes zařízení pro veřejnost až po výrobní provozy. Své místo nacházejí oprávněně i v exteriérech. Existují druhy užívané jako směrové (reflektorové) i rozptýlené. I nabídka barev je pestrá: bílá, teplá bílá, červená, žlutá, modrá, zelená, oranžová; barvy i intenzitu světla lze různě kombinovat. Pomocí počítačového programu je možné vytvářet barvy vlastní, včetně nespočetných efektů. Zatím ale výkonově nenahradí zcela klasické zdroje světla, používají se především pro efektní a dekorativní osvětlování.

Ač vypadají stejně, typově se LED diody liší. Jsou to v podstatě polovodičové kompaktní zdroje světla. K přeměně elektrické energie na světelnou dochází na polovodičovém přechodu P-N, ze kterého se uvolňují fotony. Světlo, které zde vzniká, je usměrněno do určitého vyzařovacího úhlu. Polovodičový čip obsahuje různé druhy směsí, které určují intenzitu a barvu světla. Barva závisí na vlnové délce světla, která je dána materiálem a jeho úpravou. Čip (polovodičový přechod diody) je většinou tvořen vrstvami GaP (gallium-fosforid) nebo GaAsP (gallium-arsenid-fosforid). Je chráněn plastovým pouzdrem s vnitřní optikou. Často se na jednotlivé diody ještě nasazují přídavné čočky, které světlo směrují do požadovaných úhlů. Výběr diod, jejich počet a rozmístění ve svítidle ovlivňuje světelný výkon produktu (0,06-5 W). Největšího výkonu, až 5 W, dosahují LED diody zvané High Power, které mají vysoký světelný výkon soustředěný na malé ploše. Často se skládají do čtverce, kola, pásku apod. Jelikož vyzařují značné množství tepla, musí být chlazeny chladiči, které teplo odvádějí opačným směrem od světelného kuželu, neboť teplo snižuje životnost čipu. K dostání jsou i jednotlivé diody, které se vyměňují jako žárovka.

Nevýhodou LED diod je vyšší pořizovací cena. Ta je však na druhou stranu vyvážena úsporným provozem a dlouhou životností. Zastáncům klasických žárovek chybí teplé světlo LED diod, které vykazují i horší hodnoty svítivosti.

LED diody představují kvalitativní skok ve vývoji světelných zdrojů i designu interiérových svítidel

(OSRAM)

Dekorativní lampičky IMAGEO Candle Light vytvářejí okouzlující atmosféru v interiéru i na zahradě. Nabízejí teplé světlo s proměnnou svítivostí, imitující plápolání, ovšem bez rizika otevřeného ohně. Na jedno nabití pomocí bezdrátové indukční nabíječky vydrží svítit celý večer. Lampičky jsou odolné proti vodě.

(PHILIPS)

LivingColors je atraktivní designové svítidlo na bázi LED technologie, nabízené v několika velikostech. Větší LivingColors s čirým sklem a LivingColors s kouřovým sklem jsou vybaveny dálkovým ovládáním. LivingColors mini černé, bílé, stříbrné a zlaté jsou menší verze, které jsou dodávány bez dálkového ovládání – ovládají se pomocí dotykového kroužku přímo na svítidle. Velká verze svítidla LivingColors míchá barvy pomocí čtyř LED diod a její celková spotřeba je maximálně 10 W. LivingColors mini je obsahuje tři diody s celkovou spotřebou kolem 7 W. Pomocí dálkového ovladače můžete sami pokoji vdechnout atmosféru jedné z 16 milionů barev, nebo můžete nechat barvy měnit automaticky. Podle nálady volíte také sytost a intenzitu osvětlení. Jedním dálkovým ovládáním řídíte synchronizovaně až 6 svítidel LivingColors současně. Můžete tak vytvářet neobyčejně působivé barevné scenérie.

(PHILIPS)

 

Rok 2016, kdy bychom měli klasické žárovce říci definitivní sbohem, je, dá se říci, ještě v nedohlednu a mnohé domácnosti se energeticky úspornými variantami ještě ani nezačaly zabývat. Důvodem je především stále poměrně vysoká pořizovací cena dosud nabízených alternativ. Někteří skeptici se obávají případných dopadů na zdraví. Faktem je, že kompaktní zářivky obsahují určité množství rtuti (přitom rtuťové teploměry se už dávno nesmí vyrábět ani prodávat!). V médiích někteří odborníci upozorňují, že mohou mít na negativní vlivy na zdraví v mnoha směrech, jiní odborníci naopak jejich škodlivost popírají. Úsporné zdroje i zářivky samy o sobě ale opravdu představují nebezpečný odpad, a jako s takovým by s nimi mělo být nakládáno, aby na skládkách nedocházelo k uvolňování nebezpečných těžkých kovů do životního prostředí. Uživatelé si musí být vědomi toho, že v případě rozbití nebo prasknutí zářivky je nezbytné místnost alespoň čtvrt hodiny důkladně větrat, protože rtuťové páry jsou jedovaté.

Rok 2016 je pro mnohé z nás hudbou budoucnosti a nové moderní technologie se vyvíjejí obrovským tempem. A tak není vyloučeno, že výrobci světelných zdrojů přijdou s další převratnou novinkou. Zatím je tendencí se co nejvíce klasické žárovce přiblížit, a proto se třeba dočkáme i návratu tradiční Edisonky, ovšem ve zdokonalené podobě, s jinými vlákny, neboť i touto možností se některé firmy intenzivně zabývají.

No, pane Edisone, vymyslel jste to dobře, ten váš vynález jen tak někdo nepřekoná. A pokud k tomu dojde, tak nesmutněte – jen málokterý vynález v původní podobě obstál v dějinách tak dlouho, jako ten váš.

Zdroje MASTER LED jsou určené jako náhrada běžných žárovek. Nevyzařují žádné teplo, UV nebo infračervené záření. Proto mohou být využity pro osvětlení citlivých předmětů, jako jsou umělecká díla či potraviny. Tyto zdroje jsou dostupné v provedení různých tvarů s teplou či studenou barvou bílého  světla. Neobsahují vůbec žádnou rtuť, odpovídají proto všem evropským předpisům pro ochranu životního prostředí. Nabízejí kvalitní světlo s nízkou spotřebou elektrické energie a minimálními požadavky na údržbu. Jsou to ideální zdroje pro profesionální aplikace v hotelích, barech, obchodech a kancelářích, pro které je návratnost investice při používání 18 až 24 hodin denně nižší než jeden rok! V porovnání se standardními žárovkami a dichroickými halogenovými žárovkami na nízké napětí umožňují dosažení úspory energie až 80 %. Vykazují neuvěřitelnou životnost až 45 000 hodin – pro srovnání je to 45krát delší životnost než u klasické žárovky, až 25krát delší životnost než u tradiční halogenové žárovky a až 10krát delší životnost než u kompaktních zářivek. Svítí jasným studeným nebo příjemně teplým bílým světlem. Svítidla MASTER LED lze instalovat do objímek s paticí E27 nebo GU10.

(PHILIPS)

 

 

 

Z legislativy:

Od 1. září 2009 dochází ke změně legislativy v oblasti hospodaření energií. Po tomto datu nebudou smět být na trh uvedeny žárovky, které nejsou čiré a které mají příkon 100 W a vyšší. Nebudou totiž splňovat požadavky na ekodesign, které definuje Nařízení Komise (ES) č. 244/2009 ze dne 18. března 2009. Tímto nařízení se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/32/ES, o požadavcích na ekodesign nesměrových světelných zdrojů pro domácnost. V české legislativě se tato změna projevila v zákoně č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

Pokud bude mít obchodník na skladě žárovky, které byly uvedené na trh před 1. září 2009, může tyto výrobky uvést do oběhu a doprodat je svým zákazníkům i po 1. září 2009. Nesmí však do prodeje zařadit produkty, které získal po 1. září a které nesplňují podmínky prodeje, tj. nejsou čiré a mají příkon 100 W a vyšší. Kontrolu provádění tohoto nařízení bude provádět Česká obchodní inspekce.

Od roku 2012 bude povoleno uvádět na trh pouze žárovky s danou minimální energetickou účinností. To bude v praxi znamenat, že se bude možné prodávat pouze efektivní zdroje.

Přechod na energeticky efektivnější zdroje začne v září letošního roku a bude postupný. Od září 2009 se přestanou nabízet klasické žárovky o vysokém příkonu (zhruba 100 wattů a vyšší). Od roku 2010 pak žárovky o příkonu vyšším než 75 wattů. Do roku 2012 se budou stahovat z trhu žárovky až do příkonu 15 wattů. Od roku 2016 nebude možné nabízet ani halogenové žárovky.

(Tisková zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky ze dne 10. 6. 2009)

ČASOVÝ HARMONOGRAM ZMĚN PRODEJE SVĚTELNÝCH ZDROJŮ
FÁZE DATUM Žárovky, které se již nebudou dávat do oběhu
1 1. 9. 2009

– klasické čiré žárovky s příkonem ≥ 80 W

– matné klasické i halogenové žárovky

– kompaktní integrované zářivky energetické třídy nižší než A

– všesměrové halogenové žárovky třídy D a E a s příkonem ≥ 75 W

2 1. 9. 2010

– klasické čiré žárovky s příkonem ≥ 65 W

– všesměrové halogenové žárovky třídy D a E a s příkonem ≥ 60 W

3 1. 9. 2011

– klasické čiré žárovky s příkonem ≥ 45 W

– všesměrové halogenové žárovky třídy D a E a s příkonem ≥ 40 W

4 1. 9. 2012

– klasické čiré žárovky s příkonem ≥ 7 W

– všesměrové halogenové žárovky třídy D a E a s příkonem ≥ 25 W

5 1. 9. 2013

– zdroje s paticemi S14, S15 nebo S19 a zdroje s napětím ≤ 60 V

    a bez integrovaného transformátoru

6 1. 9. 2016   – zdroje energetické třídy C (kromě G9 a R7s)

Výjimky ze směrnice: směrové zdroje (reflektory), zdroje se světelným tokem menším než 60 lm a více než 12000 lm, speciální zdroje (například pro domácí spotřebiče), fluorescenční zdroje bez integrovaného předřadníku, vysokotlaké výbojové zdroje a zdroje, vyzařující světlo, považované za nebílé (definice viz směrnice). 

Zdroj: Philips

 

 

 

Energetické štítky světelných zdrojů pro použití v domácnosti

Podle směrnice Evropské komise č. 98/11/EC ze dne 27.01.1998 o provádění směrnice 92/75/EEC Rady ohledně označování světelných zdrojů pro domácnost energetickými štítky a nařízení ze dne 26.11.1999 o změně nařízení o vyznačování spotřeby energie ze dne 30.10.1997 musí být světelné zdroje pro použití v domácnosti označeny energetickým štítkem (tzv. Energy Label), se kterým se setkáváme obdobně již řadu let u elektrospotřebičů.

Tento štítek zařazuje světelné zdroje pro použití v domácnosti do sedmi tříd energetické účinnosti. Písmeno A přitom reprezentuje nejlepší a nejúčinnější zdroje, naopak písmeno G představuje zdroje nejméně účinné. Třída energetické účinnosti se hodnotí podle uvedené směrnice z naměřených hodnot světelného toku a výkonu světelného zdroje. Metody měření stanovuje norma DIN EN 50285 „Energetická účinnost elektrických světelných zdrojů pro domácí potřeby – metody měření”. V této normě lze nalézt odkazy na další normy, které musí světelné zdroje splňovat.

Při zařazování do energetických tříd lze konstatovat, že zářivky a energeticky úsporné světelné zdroje nalezneme většinou ve třídách A a B, halogenové žárovky obsazují převážně třídy C a D, zatímco klasické žárovky obsazují třídy E a F.

Energetický štítek

 

 

 

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

PHILIPS ČR, s.r.o.:   www.philips.cz

Stránky PHILIPS, problematika OSVĚTLENÍ:

https://www.philips.cz/#/headernav/lighting

 

OSRAM, s.r.o.:   www.osram.cz

 

 

 

 

Zpět