VELUX: Energeticky úsporná řešení pro střešní okna

08.03.2010 03:30

Nové lemování střešních oken EDJ 2000, EDW 2000 a pasivní zasklení 62_65

Tepelnou pohodu bydlení a úroveň spotřeby energie lze výrazně ovlivnit výběrem vhodných stavebních prvků a jejich správnou instalací. Energetické ztráty při bydlení v podkroví pomáhají účinně snižovat nová lemování a energeticky úsporné zasklení střešních oken VELUX.

Společnost VELUX Česká republika, s.r.o., dodavatel střešních oken, rolet a žaluzií, rozšířila sortiment o nové lemování EDJ 2000, které umožňuje hlubší zapuštění střešního okna VELUX do krytiny, čímž zlepšuje jeho tepelně-izolační vlastnosti. Další energeticky úspornou novinkou je lemování EDW 2000 a nové zasklení 62_65 s parametry pro nízkoenergetické domy v pasivním standardu.

 

LEMOVÁNÍ EDJ2000

Pomocí nového lemování EDJ 2000 je střešní okno VELUX zapuštěno do konstrukce střechy tak, že splývá s rovinou střešní krytiny. Díky hlubšímu zapuštění o celé 4 centimetry (oproti běžnému typu lemování) je redukována ochlazovaná plocha okenního rámu střešního okna vyčnívajícího nad rovinu střechy, což přispívá k lepším tepelně-izolačním vlastnostem. Střešní okno je také lépe chráněno proti nepříznivým povětrnostním vlivům, jako je například silný studený vítr. Lemování EDJ 2000 umožňuje nenápadné – zapuštěné - osazení střešních oken do střešní krytiny, takže toto řešení nabízí nejen lepší izolaci střešního okna, ale působí navíc elegantně.

Na obrázku je dobře vidět rozdíl mezi hlouběji zapuštěným střešním oknem s novým lemováním VELUX EDJ 2000 (dole), které splývá s rovinou střešní krytiny a klasickým osazením střešního okna (nahoře). Zapuštěné střešní okno VELUX v kombinaci se systémovým zateplovacím rámem dosahuje lepších tepelně-izolačních vlastností díky tomu, že je redukována ochlazovaná plocha okenního rámu.
 

Lemování je nezbytnou součástí montáže střešního okna. Zajišťuje vodotěsné napojení okna na střešní plášť. Nové lemování EDJ 2000 je dodáváno spolu se speciálním zateplovacím rámem, který obvod střešního okna důkladně zaizoluje a v kombinaci se zapuštěným osazením střešního okna významně přispívá ke snížení tepelných ztrát a tím i k nižší spotřebě energie. U střešního okna VELUX GPU nainstalovaného s lemováním EDJ 2000 a při použití nízkoenergetického trojitého zasklení s označením 65 dosahuje součinitel prostupu tepla Uokna certifikované hodnoty jen 0,82 W/(m2.K).

VELUX doporučuje montovat střešní okna s novým lemování EDJ 2000 do střešní krytiny s výškou profilu 90 milimetrů a do střechy o sklonu 20–90°. Lemování EDJ 2000 lze použít pro samostatně osazená kyvná střešní okna VELUX GGL a GGU, výklopně-kyvná GHL, GHU, GPL a GPU a rovněž i pro elektricky ovládaná střešní okna VELUX INTEGRA. Materiál a barva lemování jsou shodné s materiálem a barvou oplechování střešního okna. VELUX poskytuje na střešní okna namontovaná s novým lemováním EDJ 2000 záruku 10 let.

Zapuštěná střešní okna VELUX s lemováním EDJ 2000 lze osadit vnějšími doplňky, a to venkovní markýzou a předokenní roletou, které v létě chrání interiér před přehříváním. Předokenní roleta navíc v zimě izoluje a zabraňuje úniku tepla.

 

LEMOVÁNÍ EDW 2000

Nové lemování EDW 2000 obsahuje lemování na profilovanou střešní krytinu a zateplovací sadu BDX v jednom balení. Jedná se tak i o cenově výhodné řešení, kdy není třeba kupovat lemování a zateplovací sadu zvlášť. Lemování EDW 2000 díky zateplovací sadě BDX zajišťuje důkladné provedení izolace po obvodu střešního okna, vodotěsnost a ochranu proti povětrnostním vlivům. Navíc také účinně vylepšuje tepelně-technické parametry střešního okna a zabraňuje únikům tepla. Na střešní okna VELUX instalovaná s lemováním EDW 2000, tj. spolu se zateplovací sadou BDX, je poskytována záruka 10 let.

Střešní okna s lemováním EDW 2000 se montují do profilované střešní krytiny s výškou profilu 120 milimetrů a do střechy o sklonu 15–90°. Materiál a barva lemování jsou shodné s materiálem a barvou oplechování střešního okna. Lemování EDW 2000 je vyráběno pro střešní okna VELUX GGL a GGU, výklopně-kyvná GHL, GHU, GPL a GPU, ale i pro elektricky ovládaná střešní okna VELUX INTEGRA. Střešní okna VELUX s lemováním EDW 2000 je možné osadit vnějšími doplňky – venkovní markýzou či předokenní roletou.

 

NOVÉ PASIVNÍ ZASKLENÍ 62_65

Nové pasivní zasklení 62_65 splňuje náročné podmínky pro energeticky úsporné stavby. Vyznačuje se velmi nízkým součinitelem prostupu tepla - součinitel Uokna se rovná hodnotě 0,77 W/(m2.K) – a je tedy určeno hlavně pro domy v pasivním standardu. Nové energeticky úsporné izolační pasivní zasklení 62_65 se skládá z vnějšího 8 milimetrového plaveného skla, dvou 4 milimetrových tvrzených skel se selektivně reflexní vrstvou a vnitřního lepeného plaveného skla s PVB fólií o tloušťce 2 x 2 mm, která v případě rozbití zabraňuje vysypání skla do místnosti a snižuje tak riziko poranění. Celková šíře zasklení činí 76 milimetrů. Mezery mezi skly vyplňuje ušlechtilý plyn krypton, který je účinným tepelným izolantem, mezi vnějším plaveným a tvrzeným sklem je vzduchová mezera.

Pasivní zasklení 62_65 díky výborným tepelně-izolačním vlastnostem brání v zimě zbytečnému úniku tepla ven a v létě chrání interiér proti nadměrnému přehřívání (při zavřeném okně). Speciální fólie na vnějším skle zabraňuje UV záření, které by mohlo negativně působit na zdraví, ale i na stárnutí materiálů. Zasklení má výborné akustické vlastnosti – tlumí hluk zvenčí a dobře také odolává zatížení sněhem či výkyvům teplot. Nové pasivní zasklení 62_65 je dodáváno pro kyvná střešní okna VELUX GGL.

Energeticky úsporná zasklení od společnosti VELUX byla zařazena do státního programu Zelená úsporám a bylo možné na ně žádat dotace. Konkrétně se jedná o tato zasklení: nízkoenergetické trojsklo 65 [Uokna = 1,0 W/(m2.K)], speciální protihlukové zasklení 62 [Uokna = 1,0 W/(m2.K)] a nově i pasivní zasklení 62_65 [Uokna = 0,77 W/(m2.K)].

 

 
Energeticky úsporné izolační pasivní zasklení VELUX 62_65 splňuje parametry pro nízkoenergetické domy v pasivním standardu. Nízký prostup tepla dokládá součinitel Uokna, který se rovná hodnotě pouhých 0,77 W/(m2.K). Pasivní zasklení navíc velmi dobře izoluje proti hluku přicházejícímu zvenčí.

 

(c) VELUX

www.velux.cz

 

 

Zpět