Vybíráme a zařizujeme rezidenční byt (1): Hledáme místo pro bydlení

19.01.2015 07:19

Pro realizaci představ o vysněném bydlení a zhodnocení investic si každý takový zájemce musí uvědomit, co má jeho bydlení splňovat a kde je má hledat. Samozřejmě nemůžeme podat vyčerpávající návod na pořízení bydlení přesně podle představ každého z nás, protože máme různé představy a jiné ideály. Zatímco jeden člověk preferuje bydlení na konci malé vesnice u lesa a ještě k tomu ve srubu, jiný dá přednost modernímu luxusnímu bytu poblíž centra velkého města v dosahu veškerých civilizačních vymožeností. Není problémem koupit byt či dům k bydlení, ale uměním může být koupě takového bytu či domu, který časem nejenže neztrácí na hodnotě, ale naopak – jehož cena se bude časem zhodnocovat.

 

Základem úspěchu je výběr lokality

Rezidenční lokalita, která je hodnotná a bude vyhledávaná i v budoucnu, by měla splňovat následující kritéria:

  • Klidné místo, kde není poblíž rušná silnice
  • Lokalita je dobře situovaná k centru města a zároveň má blízko do přírody
  • V blízkém okolí je dobrá občanská vybavenost (například školka, škola, kino, obchod s potravinami, restaurace, sportovní areál).
  • V blízkém okolí je dostupné MHD
  • Bytové domy nejsou více jak 4patrové, z nadstandartních materiálů
  • Rezidenční lokalita obsahuje zeleň, park.
 
 

Najít takovou lokalitu za rozumné peníze není vůbec lehké. Už samotné kritérium – blízko do centra města a zároveň blízko do přírody, je někdy nadlidský výkon. Tyto vyhledávané lokality se většinou nacházejí ve městech s nízkou nezaměstnaností a nadprůměrnými příjmy, jako jsou Praha, Brno, Hradec Králové, Plzeň, Liberec, České Budějovice. Tam kde je silná kupní síla, existuje i silná poptávka po kvalitním bydlení. Výhodou je zaměřit se na město, které osobně známe, protože si lépe dokážeme představit lokalitu, a kde známe místní poměry – nabídku práce, kulturu, okolní přírodu apod. Pokud hledáte lokalitu ve městě, kde to neznáte, ale máte například známého, který tam bydlí, doporučuji obrátit se na něj a zeptat se například na to, která rezidenční lokalita je ve městě nejvíce vyhledávanou či známou – a hlavně také proč? V jaké části města se prodávají nejdražší byty?

 

Poznámka: Věděli jste, že hodnotu bytu tvoří až z 80 % lokalita? Cena bytu se odvíjí především od lokality a ne od samotného bytu! Příklad: Stejný byt, ale za jinou cenu, se bude prodávat v Praze a v Ostravě. Proto se vyplatí výběru lokality věnovat 80 % času a 20 % času výběru samotného bytu.

 

Kde hledat vhodnou lokalitu

Při hledání vhodné lokality pro bydlení je dobré sledovat portály, které se věnují developerským projektům. Obecně totiž platí, že v úspěšné lokalitě developeři prodají většinu bytů ještě dříve, než se postaví. Pochopitelně se zájem o lokalitu odráží v rychlosti prodeje a nastavené ceně. Pokud je zájem, platí o to více, že kdo dřív přijde, ten má větší šanci na výběr bytu. Pokud developerský projekt zahrnuje více etap, je obvyklé, že první etapy jsou levnější než následující, takže nejenom mám více možností na výběr bytu, ale i většinou ušetřím na ceně bytu. Důvodem je především nižší poptávka na začátku než v jejím průběhu, nebo konci jednotlivých etap.

Specializované portály však nemusí obsahovat všechny developerské projekty. Proto, pokud jste si nevybrali, je třeba jít přímo na seznam developerů v daném městě, kde se dozvíte vše o projektech. Využít můžete například Seznam, Google nebo jiné vyhledávače.

Poslední možností je mít dobré kontakty na osoby z oboru – developery a realitní makléře, kteří znají vaší poptávku. Když s nimi budete mít dobré vztahy, poskytnou vám informace z první ruky. Budujte vztahy s těmito lidmi z oboru a dostanete se k informacím mezi prvními. Získáte lukrativní informace o projektech a nemovitostech, které se většinou nedostanou na web. Tato možnost bývá z pohledu výsledku a ceny nejlepší, není však dostupná a vhodná pro každého.

 

Autor: Ing. David Hrouda

(Autor je realitním poradcem a specialistou na financování nemovitostí na míru. Na svém webu www.iKONCEPT.cz přináší aktuální pohled na realitní trh a financování bydlení).

 

Foto (c) Petr Velfel

 

Zpět