Vybíráme a zařizujeme rezidenční byt (4): Zařizujeme interiér bytu

19.01.2015 07:58

Na začátku by měla existovat představa o konceptu interiéru. Pokud nemáte prostorovou představivost a chcete interiér, který se vám bude nejenom líbit, ale bude i funkční pro život (mám na mysli interiér s dostatkem úložných prostorů, odkládacích ploch na oblečení, nebo v kuchyni s dostatečnými zónami na vaření, skladování potravin a rozmístění spotřebičů atd.), využijte profesionála. Bytový designer ví, jak správně navrhnout interiér, ušetří vám starosti a výsledek bude stát za to.

První způsob: Interiér zařizujete sami

Pro postupné zařizování bytu využijete kontakty na známé řemeslníky, kteří vám zhotoví požadované vybavení (například vestavěné skříně, kuchyňské linky). Nábytek a doplňky (jako například postel, sedačku, obývací stěnu, jídelní stůl a židle, světla atd.) kupujete postupně. Je to zdlouhavý proces, dlouho není interiér kompletně zařízen, chybí hlavně dekorace a celkový koncept, který dělá byt útulným. Člověk je tvor pohodlný. Pokud nemáte zkušenosti s návrhy interiéru, s realizací interiéru a nemáte na začátku jasnou představu, jak by měl interiér vypadat, výsledek tomu bude také odpovídat. Ve vztahu k interiéru neušetříte ani čas, ani peníze. Je to podobné, jako když stavíte dům bez plánu a bez jasné koncepce, anebo s plánem. V obou případech bude výsledek rozdílný. Bohužel často můžete vidět byty, kde interiér byl řešen právě bez jasné koncepce a strategie.

 

Druhý způsob: Interiér svěříte odborníkům

Na pomoc při zařizování interiéru přizvete bytového designera nebo zástupce pověřené firmy. Odborník provede analýzu potřeb budoucího uživatele bytu a po změření interiéru zpracuje návrh, předvede vizualizaci interiéru ve 3D, představí projekt a rozpočet. Po odsouhlasení přichází ke slovu samotná realizace, kde je zapotřebí, aby designer byl v roli autorského dozoru – aby tedy dohlížel na to, že interiér bude realizován firmou přesně podle jeho návrhu. Jedině tím zaručena kvalita výsledné realizace. Výhodou je právní vymahatelnost v případě reklamací a vad na základě smlouvy o dílo, úspora času a starostí s oslovováním řemeslníků a hlavně lepší výsledek – realizujeme interiér přesně podle konceptu.

Na co si dát pozor při zařizování interiéru firmou

Pokud si necháváte zrealizovat interiér firmou, máte právní záruky na základě smlouvy o dílo pro případ reklamací vad a nedodělků.

 

Nejčastější chyby při realizaci interiéru firmou:

1. Smlouva o dílo (většinou navržená firmou) je jednostranná ve prospěch firmy. Doporučuji použít vzor smlouvy o dílo od vašeho právníka nebo použít vzor smlouvy z internetu a upravit pro vaše účely.

2. Součástí smlouvy o dílo není vizualizace interiéru nebo alespoň projekt, který specifikuje podrobně dílo (materiál, barvy, velikost, atd.), chybí položkový rozpočet prvků s cenami. Pokud se vám něco nezdá nebo něčemu nerozumíte, zjistěte si názor od jiné firmy nebo od svého známého, působícího v oboru. Získáte nezávislý odborný názor na dílo. Lépe tak odhalíte problémy, na které byste přišli časem – a to už by bylo pozdě.

3. Při realizaci díla firmou chybí autorský dozor návrhu interiéru – zpravidla bytový designer, který dohlídne na realizaci díla podle jeho návrhu. Autorský dozor vás zastoupí při realizaci díla a měl by být za proveditelnost díla podle návrhu zodpovědný.

4. Klient platí firmě dopředu, ačkoliv není ještě dílo hotové a řádně předané, stvrzené předávacím protokolem. Tady platí – Důvěřuj, ale prověřuj! Zálohy plaťte pouze jen za části díla, které jsou již prokazatelně hotové. Poctivá firma by neměla požadovat platby dopředu, výjimkou by mohla být platba za nákup materiálu, pokud je dílo nákladné, případně jsou dodávány komponenty vyráběné doslova na míru nebo za specifickým účelem. Podle nového občanského zákoníku platí, že pokud zhotovitel při dokončení díla požaduje překročení ceny díla o více jak 10 % (například za vícepráce), máte právo jako objednatel od smlouvy odstoupit.

5. Při předání díla chybí předávací protokol, nebo do předávacího protokolu se neuvedou všechny vady a nedodělky. Uvědomte si, že předávací protokol je klíčovým dokladem pro řádné předání a papírovou pákou pro odstranění vad a nedodělků. Firmy často pospíchají s podpisem předávacího protokolu. Doporučuji předávací protokol hned nepodepisovat a před podpisem zkontrolovat dílo autorským dozorem, například bytovým designerem nebo jinou firmou z oboru. Získáte nezávislý odborný názor na dílo a budete upozornění na závady, kterých byste si vůbec nemuseli povšimnout, nebo byste na ně přišli pozdě.

Co říci závěrem?

Výběr a zařizování nového hodnotného rezidenčního bytu není jednoduchý proces. A to nejen z pohledu bydlení, ale i z pohledu investice do realit. Pokud se budete držet uvedených zásad, získáte hodnotný byt s nadčasovým interiérem od bytového designéra, který v budoucnu prodáte se ziskem až 20 %. Takový výsledek přece stojí za trošku snahy, co říkáte?

 

 

Autor: Ing. David Hrouda

(Autor je realitním poradcem a specialistou na financování nemovitostí na míru. Na svém webu www.iKONCEPT.cz přináší aktuální pohled na realitní trh a financování bydlení).

 

Foto (c) Petr Velfel

 

 

Zpět