Vybíráme konkrétní typ bazénu

13.03.2014 03:10

Aby vůbec mělo smysl o bazénu uvažovat, musíme mít nablízku kapacitně vyhovující zdroj vody, zdroj elektrické energie pro provoz čerpadla a filtrace, musíme zajistit čisticí mechanické prostředky, osvětlení, v případě dlouhodobějšího užívání bazénu musíme také řešit způsob, jak udržet teploty vody, zda plachtou, mobilním zastřešením nebo pevně postaveným vyhřívaným pavilonem s možností dohřívání vody vyhřívacím systémem.

Konstrukční řešení vychází z účelu použití a z našich ekonomických a prostorových možností. Pokud se rozhodujeme pro dětskou kratochvíli na prázdniny nebo jako zdroj osvěžující koupele na chatě či chalupě, určitě nebudeme pořizovat bazén za desetitisíce korun. K takovému účelu se spíše hodí mobilní bazén. Naopak rozhodnutí o stavbě bazénu s pevnou kostrou ovlivní náš život na řadu let – bazén se stane nedílnou součástí domu, ať již bude na zahradě či v domě ve vlastním pavilonu.

Tvarová rozmanitost bazénu může vytvářet v zahradě úžasné obrazy

Foto (C) BAZÉNY A & M BOROVNIČKA

 

Mobilní bazény

Mobilní bazény jsou například malé nafukovací bazénky pro děti. Jsou na krátkou dobu, spíše na pobavení dětí nebo jejich chvilkové zabavení kdekoliv na zahrádce. Větší děti nebo více členů rodiny už ocení větší plastové a laminátové bazény, které vyžadují pečlivější výběr místa. Zaberou více prostoru a díky většímu objemu vody nepředpokládáme vypouštění každou chvíli. Proto je umístíme tam, kde nebudou překážet. Někdy se takové bazénky mohou i částečně zapustit do terénu, takže se stávají přístupnější a mohou přitom využít i vyšší hladiny. Některé konstrukce mobilního typu nabízené na trhu by bez opory nemusely vydržet zvýšený tlak vody ve spodních partiích bazénu.

Pevné bazény jsou bazény s pevnou kostrou. Nejčastěji si představíme betonové bazény s fóliovým nebo laminátovým potahem, luxusní betonové bazény s keramickým obkladem nebo napevno zabudované nerezové vany nebo plastové vany s pevnou kostrou. Tyto bazény už většinou patří do vyšší cenové kategorie, splňují však očekávání kvalitního dlouho využitelného výrobku, který budeme my i naši potomci využívat i desítky let. Pevné bazény bývají typizované výrobky – buď se jedná o hotové kompletní vany (většinou z polyetylenu, hliníku nebo nerezu) nebo o odlévané betonové vany či skládané prefabrikáty. Hotová betonová kostra se pak opatřuje vrstvou, která bude ve styku s vodou. Beton se potahuje speciálním nátěrem, plastovou fólií, laminátem nebo se na něj lepí keramický obklad.

Velký bazén představuje nemalou investici, kterou je třeba důkladně zvážit

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Umístění venkovního bazénu je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Mobilní bazény stavěné pro několik dnů až týdnů můžeme umístit prakticky kdekoliv, kde nám to momentální situace v okolí domu dovolí. Pokud se však na zahradu rozhodujeme umístit větší mobilní bazén na období několika měsíců či dokonce zvažujeme stavbu pevného bazénu, je důležité velmi pečlivě vážit veškeré vazby na zahradu a dům. Podloží kolem budoucího bazénu musí být stabilní, bazén není možné umístit na okraj svahu s navezenou zeminou, do míst, kde hrozí například sesednutí podkladu, do míst bažinatých nebo jílovitých. Místo musí být osluněné, pokud nechceme neustále dohřívat vodu. Navíc bez sluníčka v nevyhřívané vodě kromě otužilců dlouho nikdo nevydrží. Kolem bazénu by měl být i dostatečný prostor na lehátka nebo deky, aby koupající mohli vystavit své tělo hřejivým slunečním paprskům. Vybrané místo by mělo být dostatečně vzdáleno od stromů a keřů, ze kterých budou do vody padat listy, květy a pyly. Měli bychom také počítat s větším okolím i pro případ, že se rozhodneme chránit vodní hladinu plachtou nebo mobilním přístřeškem. Musíme proto mít i místo, kam se bude přístřešek odsouvat nebo plachta odkládat. Tento požadavek je zvlášť důležitý v případě, že budeme chtít bazén využívat i několik týdnů v roce. Polohu bazénu musíme v blízkosti domu volit tak, aby se optimalizovala vzdálenost k technologickému zázemí bazénu a zdroji vody.

O velikosti bazénu, jeho tvaru a konstrukčním řešení rozhoduje téměř vždy finanční stránka, pokud v této máme jasno, pak přichází na řadu požadavky rodinných příslušníků. Při rozhodování o velikosti a hloubce bazénu musíme mít na paměti kapacitní schopnost vodního zdroje a prostorové možnosti, kde bude bazén stát. Pokud i tyto otázky máme zodpovězeny, začne o velikosti rozhodovat účel, nebo jinak řečeno záměr, co budeme v bazénu provozovat. Pokud půjde jen o hrátky dětí, zvolíme menší bazén mobilní, protože výstavba malého bazénu zapuštěného do země je krátkodobé řešení. Děti během několika málo let povyrostou, změní priority, ale zejména změní výšku postav, takže jim bazén začne být malý. Pochopitelně – co stačilo malým špuntům, nebude stačit dorostu vstupujícímu do pubertálního věku.

Menší bazén, který lze po vypuštění přemístit na jinou část pozemku

Foto (C) BAZÉNY A & M BOROVNIČKA

 

Pro rodinný bazén ke koupání se doporučuje plocha minimálně kolem 20 – 30 m2 a hloubka alespoň 1,2 m, většinou se ale hloubka volí kolem 1,4 m, někde dokonce 1,6 m, pokud si budeme chtít zaplavat. Větší hloubky však mohou být nebezpečné pro děti, takže je zapotřebí pečlivě zvažovat priority členů domácnosti. Rodinné bazény jsou už opravdu bazény se vším všudy, takže velký objem vody musí zvládnout vyčistit úpravna vody. Požadavek aktivního plavání není v klasickém bazénu příliš reálný, několik temp ještě z nikoho olympijského plavce neučinilo. Proto se do bazénu instaluje tzv. protiproud, lépe řečeno zařízení, které vodní proud proti plavci vytváří. Provzdušněný silný vodní tok do bazénu tlakuje čerpadlo přes trysky, které mají průtok mezi 30 až 80 m3/hod. Rychlost proudu se dá regulovat, takže si můžete zaplavat relaxačně jako na Jadranu nebo silově jako při překonávání divoké rozvodněné řeky.

V nabídce dodavatelských firem jsou dokonce speciality v podobě bazénů s dvojí hloubkou dna, bazénů s hloubkou i 3,5 m pro skákání do vody. Tvarové možnosti vycházejí z technologie výroby – u mobilních a skládacích bazénů jsou prakticky jediné kruhové bazény, u bazénů stabilně zabudovaných, které mají kostru z laminátu, plastu nebo betonových segmentů, jsou bazény kruhové, obdélníkové nebo oválné, betonové bazény budované metodou ztraceného bednění umožňují vybudovat tvar podle požadavku zákazníka. Skvělá nabídka mozaikových keramických obkladů včetně přelivových žlábků, protiskluzných dlaždic atd., pak umožňuje obložit betonový korpus do nejjemnějších detailů. Vzniká tak často jedinečné dílo s životností několika generací, u kterého krása provedení bude obdivována ještě vnoučaty prvního uživatele.

Specialitou mezi rodinnými bazény jsou bazény s atrakcemi, jako je umělé vlnobití, skluzavky, skokanský můstek a další vymoženosti, s nimiž se setkáváme běžně v aquaparcích, veřejných koupalištích a vodních světech. Instalací těchto bazénů v soukromém sektoru je však v republice poskrovnu, ale zmínit jsme je museli. Nabídka bazénů na trhu je opravdu široká. Věnujme se tedy jednotlivým typům.

Bazén představuje pro děti skvělý prostor pro zábavu, ale vždy je třeba děti důsledně kontrolovat a nenechávat bez dozoru

Foto (C) BAZÉNY A & M BOROVNIČKA

 

Pro malé děti volíme hloubku mobilního nafukovacího bazénku spíše jako pro brouzdaliště, tedy 30 až 60 cm, a průměry bazénků od jednoho do dvou metrů. Voda v něm se rychle na sluníčku prohřeje, případně přidáním několika kbelíků teplé vody dětem kontakt se živlem zpříjemníme. Pod dnem je před napuštěním ale třeba vymést kamínky a odstranit nerovnosti. Kamínky nebo větvičky mohou fóliové dno protrhnout, nerovnosti mohou způsobit na mokrém dně uklouznutí nožky a pád, který může mít následky. Zbytečné zlomeniny rukou či prstů varují. Vodu pro děti chemicky neupravujeme. I když jim správně dávkovaná chemie nemůže ublížit, raději se zbytečným kontaktům s chemií vyhneme a vodu vyměníme, i když se jedná o dost slušný objem. Počítejte se mnou – při průměru dva metry a 30 cm vody pří výměně vody vylijeme téměř 1000 litrů! Pokud však děti ve vodě nepoužívají saponáty – mýdla, šampony a pěny, můžeme vodu využít například na zalévání. A ještě vykonáme něco užitečného pro zeleň kolem nás.

Osvěžení pro dospělé a skvělou zábavu pro děti přinese fóliový nebo laminátový mobilní bazén, který využívá pro udržení tvaru buď nafukovací límec, nebo stavebnicovou kostru nosné konstrukce. Kostru fóliového bazénu tvoří soustava vzájemně pospojovaných trubek a nosných profilů, doplněných tenkou plechovou nebo laminátovou obvodovou stěnou. Vnitřek bazénu se vyloží fólií. Takové bazény jsou kruhového nebo oválného tvaru (velmi zřídka i obdélníkového), kde se průměr pohybuje až kolem pěti metrů. Hloubka podle konstrukce a snesitelnosti tlakového namáhání materiálu může dosahovat 0,9 až 1,5 m. Takové bazény jsou skvělým místem pro bláznivé skotačení a dovádění, případně klidné splývání na hladině. Ačkoliv někteří prodejci nabízejí zařízení na protiproud, v takovém bazénu si příliš nezaplavete. Velký objem zadržované vody už nutí k zamyšlení, co s její kvalitou. Zde se už opravdu vyplatí instalovat jednoduchou úpravnu vody – malou filtrační jednotku s vložkou a přídavným čerpadlem, takže pokud se nezačne měnit kvalita vody kvůli řasám či sinicím, vodu zbavenou mechanických nečistot využijeme i několik týdnů. Po sezóně se bazén vypustí a složí, takže není třeba přemýšlet nad zazimováním. Životnost kovových částí bazénu se odhaduje na 10 až 15 let, u fólie se dá počítat přibližně s pětiletou garancí správné funkce.

Novou generací bazénů jsou sklolaminátové skořepiny, které se mohou pochlubit životností patnáct a více let. Vyznačují se vysokou pevností a tuhostí a dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Na vnější stranu skořepiny se totiž nastřikuje silná vrstva polyuretanové pěny, která dobře izoluje vyhřátou vodní masu. Pěnou se z vnější strany zastříká opravdu vše, včetně skimmeru, trysek, osvětlení a potrubí, takže izolační vrstva je celistvá a nikde nevytváří tepelné mosty. Filtrační jímka bývá odlita podobně jako samotné těleso bazénu. Skořepina se ukládá do stavební jámy s upraveným pevným dnem na polystyrénový podklad. Při postupném napouštění vody se do výšky vodní hladiny postupně zasypávají vnější okraje bazénu soudržnou zeminou. Popsaný postup dostačuje k tomu, aby bazén sám o sobě vydržel vnitřní tlak vody a vnější tlak zeminy na stěny a dno, takže vůbec není zapotřebí skořepinu obklopit betonem. Tento typ bazénů už se prakticky vždy řeší jako bazén zapuštěný. Specialitou poslední doby jsou skořepiny, vytvářené pomocí uhlíkových vláken. Konstrukce se vyznačuje vysokou pevností, pružností a odolností. A díky těmto vlastnostem rovněž není třeba zapuštěný bazén obetonovávat.

Zastřešení bazénu není jen luxusní prvek, ale především velice účelný doplněk, který dokáže prodloužit bazénovou sezónu i o několik týdnů.

Foto (C) BAZÉNY A & M BOROVNIČKA

 

Betonový bazén

Zapuštěný betonový bazén patří mezi nejdražší varian­ty bazénů. Ceně a provedení však odpovídá životnost, protože za předpokladu správně provedených betonářských prací, hydroizolací a obložení takový bazén vydrží skutečně desítky let. Betonové bazény se až na prefabrikované výjimky zhotovují vyléváním kvalitního betonu do ztraceného bednění, který je důkladně vyztužen armovací sítí. Bednění zajišťuje stabilitu vnějšího i vnitřního tvaru. Přesné a správné odlití vany je důležitým předpokladem dlouhodobého užívání. Podcenění přípravy podkladu může způsobit poškození dna nebo stěn, což mívá za následek popraskání stěn či dna, narušení hydroizolačních a obkladových vrstev. Průsak vody pak má za následek vypuštění bazénu a pokus prasklinu zacelit. Ne vždy se to podaří. Právě podcenit podklad se nevyplácí, při snadném výpočtu objemu a představě, že 1 dm3 = 1 l vody = 1 kg hmotnosti, dostáváme doslova pro laika nečekané výsledky, kdy se hmotnost působící na dno pohybuje v tunách, spíše však v desítkách tun. Jen bazén o rozměru 4 ×  8 metrů a naplnění do hloubky 1,2 metru představuje objem 38 400 litrů, hmotnost vody dosahuje 38 400 kg, tedy téměř 40 tun (a při ploše 32 m2 tak tlačí 1,2 tuny na 1 m2). Připočítáme-li hmotnost betonové skořepiny, na podklad tlačí často určitě kolem 40 až 45 tun. Pokud je bazén na lehce nestabilním svahu, nebo na špatně nosné podkladové vrstvě (na jílech či písku), může se stát, že se celý bazén posune a začne ujíždět, někdy i se svahem.

Betonový zapuštěný bazén je velkým zásahem do zahrady nebo okolí domu. Jeho umístění je třeba vzhledem k vysokým investicím důkladně zvážit.

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Máme-li však vhodné stavební místo a správně dimenzované armované stěny, bát se nemusíme. Dodavatelské firmy mají většinou dostatek zkušeností a umí si s podkladem poradit. Stavba je však opravdu náročnější a proto se nedoporučuje amatérská výstavba, byť pod dohledem stavebního dozoru. Kvalitně provedený betonový odlitek by měl být z vnitřní strany co nejhladší a jednolitý, bez výstupků a prohlubní, protože ušetříme na vyrovnávacích stěrkách. Tyto stěrky eliminují nepravidelnosti povrchu, vyhlazují jej pro aplikace dalších vrstev. Na stěrku se nanáší spojitá hydroizolační stěrka (pokud již vyrovnávací stěrka neplní tento účel), která se překryje vrstvou, která bude v kontaktu s bazénovou vodou. V jednodušších případech se provádí finální nátěr speciální hmotou nebo se nalepuje pohledová PVC fólie, méně častěji laminátový obklad. Samozřejmě takové plochy se musejí čas od času obnovovat nebo alespoň restaurovat. Moderní technologie odlévání metodou "ztraceného bednění" dovoluje upravit tvar bazénu každých 25 cm, takže je možné vytvářet nejroztodivnější tvarové půdorysné kreace.

Jediným řešením, které vydrží na betonovém podkladu až neuvěřitelně dlouho, je keramický obklad. Tady však pozor – musíme hovořit o bazénovém keramickém obkladu, který je pro dlouhodobý styk s vodou určen. Klasická dlaždice, byť mrazuvzdorná, už vůbec ne koupelnová, nemá šanci odolávat bazénové vodě. I při malé nasákavosti v běžných podmínkách dlaždice v dlouhodobém styku s chemicky upravovanou vodou nasákne a obklad dříve či později začne opadávat (viz sekce Stavební keramika na našem webu). Pro venkovní bazény se používají mrazuvzdorné dlaždice. Významní výrobci bazénové keramiky (a těch je méně, protože ne každý výrobce si na technologii pro bazény troufne) nabízejí i speciální tvarovky na řešení koutů, rohů a hran, přelivné hrany, pochozí dlaždice a další speciality. A právě že se jedná o speciality, nikoho nesmí překvapit cena 4000 až 6000 Kč/m2 plochy. Cena keramického bazénu se proto pohybuje přibližně od půl milionu korun výše.

Umístění bazénu u terasy je lákavé

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Nátěr je na druhou stranu relativně nejjednodušším a tím také nejlacinějším řešením. Běžné nátěry, byť určené pro styk s bazénovou vodou, vydrží dvě, v lepším případě tři sezóny, přičemž cenově se blížíme k 300 až 400 Kč/m2 ošetřené plochy. Můžeme však zvolit kvalitní nástřik hmoty na bázi PVC či polyetylénu, který vydrží osm, někdy i deset let, ale cena takové hmoty je výrazně vyšší a srovnáním se blíží k fóliování.

To je metoda novější, propracovanější a také esteticky přitažlivější. Fólie na bázi PVC bývá téměř vždy vyztužena skelným vláknem nebo jinou zpevňující strukturou, která udržuje velikost a brání protahování fólie vlivem mechanického namáhání, tepelné expozice na sluníčku a tečení vlastního materiálu za studena. Fólie se spojují horkovzdušnou svářečkou přímo na místě. Výhodou je možnost dotvarovat fólii přesně podle betonového korpusu bazénu a případně stejným způsobem opravovat drobná poškození a oděrky, na které je tato poměrně měkká fólie při provozu více náchylná. Fólie se dodávají v zajímavých barevných úpravách, takže s nimi lze designově docela dobře čarovat. Stálé působení slunečního světla a chlórované vody však časem pozmění barevné tónování fólie, takže fólie mírně vybledne.

Obdobami betonového litého bazénu jsou různé jiné či podobné konstrukce – jmenujme například segmentový systém z betonových panelů, dále různé tvárnicové skládačky vzájemně pospojované armovacími tyčemi a probetonované společnými komorami a různé další varianty (například tvárnice s polystyrénovou izolační vrstvou). Těleso bazénu vytvořené touto metodou je však výrazně pracnější, náročnější na úpravy stěn a často právě u těchto typů dochází k porušení hydroizolace a průsakům. Výběru dodavatele je tedy třeba opět věnovat pozornost a přesvědčit se u spokojených zákazníků s jejich názorem na investici.

Betonový bazén s nádherným obkladem se může stát dominantou každé nemovitosti či pozemku

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Celokovový bazén

Kovová vana bazénu je historicky poměrně dobře ověřenou konstrukcí. Materiál se vyznačuje vysokou tepelnou vodivostí, proto je třeba zabránit ztrátám tepla důkladnou tepelnou izolací.

Ocelové bazény se již více než třicet let osvědčují z hlediska stability a konstrukční pevnosti, jsou ale pracné na údržbu. Styk s vodou nutí provozovatele takovýchto bazénů (a jsou jimi dokonce i bazény veřejné a dodnes funkční) obnovovat nátěry, takže provozování se poněkud prodražuje. V nedávných dobách se objevily v nabídce trhu bazény hliníkové a nerezové. Hliníkové vany jsou lehké, odolné vůči korozi a snadno se s hliníkem při konstrukci a konečně vestavbě do terénu pracuje. Pevnost konstrukce lze snadno zvýšit svislým profilováním stěn. Nerezové bazény, ač drahé, mají svou perspektivu také před sebou. Jsou prakticky bezúdržbové, jejich životnost bude jistě velmi dlouhá a odhaduje se na desítky let. Jejich nevýhodou je horší vzhled – šedivá oku nelahodící barva se promítá i do vzhledu vodní plochy. Nerezovou vanu i nosnou konstrukci musí sestavit odborná firma, protože laik či kutil se tady zcela jistě neprosadí, i kdyby stokrát chtěl. Tvar a úpravu stěn je možné měnit, stačí se dohodnout s dodavatelskou firmou na řešení.

 

 

 

Zpět