Vybíráme postele a rošty

27.05.2013 01:52

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Klíčovým prvkem při zařizování ložnice jsou postele. Nejdůležitějším hlediskem při koupi jsou rozměry a konstrukce postelí, roštů a matrací. Jen dokonalým sladěním těchto prvků dosáhnete spokojeného spánku, který tělo osvěží a zregeneruje.

Ložnice Veria v kombinaci přírodního odstínu s bílou barvou dodá světlý a jemný nádech celému pokoji

 

Jaký rozměr postele?

Podle fyziologie osob volíme rozměry postelí. Délku po­stele určíme tak, že k výšce osoby přičteme alespoň 25 cm, klidně i více. Šířka postele vychází z rozměrů postavy le­žící na zádech a s rukama v bok. Minimální šířka by se měla pohybovat kolem 80 cm, často si však zákazníci vybírají postele šířky 90 cm, u dvojlůžkové postele dokonce 200 cm. Přitom samozřejmě platí, že větší šířka představuje větší pohodlí a možnost příležitostného azylu pro dítě (v některých případech domácího mazlíčka).

Výška matrace nad podla­hou by měla odpovídat způsobu využití postele a věku jejího uživatele. Z hygienických důvodů, především kvůli vdechování prachu a drobných částic vznášejících se u země, by neměla být výška nižší než 25 cm. Optimálně se výška volí v rozmezí 40 až 45 cm, což zaručuje, že se z takové postele bude příjemně vstávat. Čím je výška vyšší, tím pohodlnější je vstávání. Pro starší lidi je proto vhodnější výška dokonce až kolem 55 či 60 cm.

Pro dobrý přístup k posteli a snadnou manipulaci s lůžkovinami je třeba zajistit volný prostor okolo postele – zde počítejte alespoň s 55 až 60 cm. Urostlé postavy však kvůli volnému pohybu nepohrdnou i 80 cm. Vhodnou kombinací postelí lze na tomto prostoru ušetřit jejich paralelním umístěním vedle sebe, případně i se stolkem mezi nimi.

O kvalitě postele spolurozhoduje výběr materiálu. Kvalitní postele s dlouhou životností a nádherným vzhledem vycházejí z masivu. Vybírat je možné nejčastěji ze smrku, borovice, modřínu, luxusně vypadají masivní postele z dubu, buku, hrušky, třešně či ořechu.

Kvůli nízké ceně se stále dobře prodávají postele z lamina. Laminovaná dřevotřísková deska (LTD) se vyrábí nanesením melaminové pryskyřice a dekoračního papíru na horní a dolní plochu DTD desky a následným zalisováním. Lamino lze pořídit ve stovkách barevných odstínů či dekorů dřeva, skvěle napodobujících kresbu přírodních materiálů. Takto vyrobená deska je odolná proti oděru, krátkodobé vlhkosti a chemikáliím, takže nábytek lze bez povrchového poškození pravidelně omývat a udržovat v čistotě. Lamino je také tvrdší, odolnější a znatelně levnější než masiv. Hrany lamino desek jsou chráněny papírovými nebo kvalitnějšími plastovými ABS hranami. Lamino desky se vyrábějí v různých tloušťkách a rozměrech. 

Dřevotřísková deska DTD se vyrábí slisováním rozdrcené dřevěné hmoty formaldehydovými pryskyřicemi. Použitá lepidla dříve obsahovala zdraví škodlivé látky, dnes tomu tak již není a desky splňují veškerá kritéria a emise. V nábytkářském průmyslu se setkáváme zejména s DTD deskami s dýhovanou povrchovou úpravou. Dýha je několik desetin milimetru tenký plát přírodního masivního dřeva, který se lepí na dřevotřískové a dřevovláknité desky. Kvalitní dýhovanou DTD deskou lze docílit velmi věrohodné imitace masivního dřeva za výrazných finančních úspor.

Trendem posledních let jsou čalouněné postele, protože jejím potahem lze snadno doplnit vzhled interiéru. Čalouněné postele jsou z výroby vybavovány kvalitními rošty a matracemi a nezřídka i polohovacím mechanismem.

Velmi praktickým řešením jsou postele doplněné úložným prostorem. Ten se otevírá buď vyklopením nosné desky či roštu, nebo vysunutím čela zásuvek na kolečkách nebo na dlouhých výsuvech.

Luxusní manželská postel Bergamo s originálním designem je vyrobena z prvotřídního bukového dřeva precizním řemeslným zpracováním. Postel má pevnou dřevěnou konstrukci s několikavrstvou lakovanou povrchovou úpravou, která zajišťuje vysokou odolnost proti opotřebení.

 

Klidný spánek podpoří i správný rošt

Důležitou součástí postele je vhodný rošt. Historickou klasickou pevnou celoplošnou desku nebo příčné pevné desky dnes nahrazuje lamelový rošt pod matrací. Nabízí lepší pohodlí i fyziologickou úlevu. Klasický lamelový rošt využívá systém přede­pnutých lamel, které jsou ve svých okrajích vetknuty do rámu, přičemž lamela se srovnává zatížením více nebo méně. Takový systém je ale funkční pouze v oblasti blízké středu postele, přičemž u okrajů je jeho funkčnost diskuta­bilní. Navíc dochází k nestejnému zatížení soused­ních lamel, takže vzniklé výškové roz­díly musí vyrovnávat silnější matrace. Jenže čím je matrace silnější, tím více zase potlačuje správnou funkci lamel.

Vývojově novější pohled na lamelové rošty přinesl jiný princip: Rovná lamela je uložena na třech podélných měkkých hranolech z pružné pěny. Nosné hranoly jsou průřezově stejné, při­čemž pro změnu hmotnosti se vyměňují hranoly s jinou tvrdostí a objemovou hmotností použité pěny. Výměna hranolů je jednoduchá, neboť hranoly jsou uloženy ve spe­ciálních textilních kapsách se zipem. Samotné lamely jsou spojeny páskovými poutky, v nichž se lamely volně natá­čejí podle namáhání. Tím je zaručeno, že plocha roštu je aktivní celá. Navíc ji přikrývá pouze 4 cm silná matrace.

Zásadou číslo jedna v případě výběru vhodného od­počívadla tělesné schránky by měla být možnost snadné hygienické údržby, proto je třeba předem zjistit, zda lze sejmout a prát potah matrace, a z jakého materiálu je výplň matrace. Jako nejvhodnější se jeví ovčí vlna nebo ověřená syntetická antialergická vlákna, případně bavlna. Stoprocentně čistá bavlna však může být malým problémem. Bavlna má jednu nepříliš dobrou vlastnost (pokud se s ní nepočítá) – při prvním namáčení se dokáže srazit až o osm procent! Proto od výrobců či prodejců poža­dujte výhradně vysrážené předeprané bavlněné materiály, ji­nak po praní máte po legraci (nebo vlastně po matraci).

Polohovací lamelový rošt Aria s vyztuženou středovou částí dvojitými lamelami. Jednotlivé lamely jsou vsazeny do výkyvných kaučukových pouzder, což zajišťuje pevnost a pružnost roštu. Ve střední části je 5 dvojitých lamel s možností regulace tvrdosti roštu. Pro vyšší pevnost a stabilitu při rozložení hmotnosti je rošt opatřen textilní páskou vedoucí skrz střední část.

 

Bohužel ne v každé domácnosti bývá tolik prostoru, aby postel mohla sloužit jedinému a hlavnímu účelu – spaní. Proto se často postel používá i jako náhrada sedací sou­pravy, nebo naopak – sedací souprava, povětšinou z úspor­ných důvodů rozkládací – slouží ke spaní. Kámen úrazu spočívá v tom, že lidské tělo si musí odpočinout po fyzickém i duševním vypětí svého majitele důstojným způsobem. Proto je celkem pochopitelné, že bohatě polstrováním tvarovaná sedačka asi nebude tou správnou oporou lidskému tělu a páteři zvláště.

Lékařské zkušenosti jednoznačně potvrdily, že po fyziolo­gické stránce tělo nejlépe regeneruje na vhodně konstruo­vaných lamelových roštech s nízkou prodyšnou matrací. K dokonalejšímu odpočinku jsou určeny polohovatelné rošty, které mají dělenou základní desku do několika vzá­jemně nastavitelných rovin. Díly jsou většinou rozměrově uzpůsobeny základním tvarům lidského těla a konstrukce postele podle složitosti může mít polohovatelné dvě, tři nebo čtyři roviny. Rámy postelí s roštem nastavitelné tuhosti slouží pro polohování pouze hlavy, nebo hlavy a nohou, hlavy a sedu nebo hlavy, sedu a nohou. Možností, jak nastavit postel, je v případě plynulé změny vzájemných úhlů mnoho – zde záleží na vlastním pocitu a požadavcích. Velmi dobře se tyto postele uplatňují v případě dlouhodobých relaxací a při zdravotních komplikacích. Poloho­vatelné postele zmírňují především bolesti zad, páteře, no­hou nebo celého těla. Pro vlastní pohodlí a pro osoby se sníženou pohyblivostí je ideální rošt s elektrickým polohováním a dálkovým ovládáním.

Polohovatelné postele, stejně jako postele vodní, o jejichž rehabilitačních vlastnostech nelze ani na okam­žik pochybovat, ale nejsou při polohování určeny k trvalému spaní. Tyto postele totiž nezaručí odpovídajícím způsobem fyziologicky správnou polohu těla ve spánku. Určitě je můžeme doporučit při odpočinku – při sledování televize, při četbě, ručních pracích, případně při dlouhodobém ležení nemocných.

Elektrický polohovací rošt Bruno s 5 úrovněmi nastavení výšky hlavy a nohou. Celkem 28 lamel o šířce 35 mm je vsazeno do gumových pouzder, které zajistí dostatečnou pevnost a pružnost. Střední část je doplněna o 5 zdvojených lamel pro nastavení tvrdosti roštu. Zvýšený počet lamel umožní lepší využití vlastností matrace. Tvrdé bukové dřevo je dostatečně pevné a zajistí dlouhou životnost sestavy.

 

Není pravda, že opomíjením odpočinku, relaxace a zdravého spánku dosáhneme lepších výsledků ve své pracovní činnosti či vyděláme více peněz. Opak je prav­dou. Přirozené biologické potřeby těla si žádají svou daň. Přepracovaní a unavení ztrácíme svou vitalitu a energii a stáváme se výrazně neproduktivními, ubývá nám men­tální bystrost i fyzická síla. Cítíme se celí rozlámaní a vět­šinu z nás bolí záda. Dát si kávu, čaj nebo dokonce po­vzbuzující prášek není řešením. Tím se problém pouze oddálí. Jediným východiskem je pořádně se vyspat. A po­řádně znamená zdravě. Tedy podle pravidel, která jsme zde uvedli.

 

Petr Velfel

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci e-shopu www.luxusni-nabytek-mt.cz .

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

 

Zpět