Zařizujeme koupelnu - dáte přednost klasice nebo luxusu?

03.11.2013 15:54

O tom, co si budeme moci v koupelně dovolit, spolurozhodují dispoziční řešení, její celková podlahová plocha, a pochopitelně v neposlední řadě finance.

Vodovodní baterie jsou předměty, se kterými každodenně manipulujeme, a proto si zaslouží naši pozornost. Baterie musí vykonávat to, co se od ní očekává – připravit vodu pro každý účel v kuchyni, koupelně či na veřejném místě. Protože se jedná o poměrně složité výrobky, vyplatí se věnovat pozornost jejich nákupu a následné údržbě. Vodovodní baterie rozdělujeme podle účelu použití v různém prostředí. V koupelně se k umyvadlu instalují stojánkové či nástěnné vodovodní baterie.

Koupelnová baterie a sprcha programu Diametrotrentacinque italského výrobce Ritmonio zkrášlí koupelnu v minimalistickém stylu.

 

Foto (C) AQUA TRADE

 

Stojánkové baterie jsou dodávány s uzávěrem výpusti nebo bez ní. Tento rozdíl se projeví především v konečné ceně. Součástí některých typů je navíc irigátor (ústní sprška), který dovoluje čistění zubů a masáž dásní paprskem vody.

Nástěnná baterie se pořizuje tzv. "na míru" k umyvadlu podle délky výtokového ramínka. V koupelnách s jednou baterií pro umyvadlo i vanu je součástí speciálního ramínka přepínač na sprchu. K vaně je možno pořídit výrobek z mnoha variant baterií s pevnou nebo ruční sprchou. V nabídce na trhu jsou nástěnné, stojánkové či podomítkové vanové armatury. Do sprchových koutů jsou montovány sprchové nebo podomítkové baterie, často již termostatické. Dodávány jsou také typy sprchových baterií určené pro řízení masážních trysek. Samozřejmostí komplexně vybavené koupelny je bidetový komplet.

Baterie se vyrábějí s horním, spodním nebo sklápěcím ramínkem. Pro náročné existují různé zajímavé až avantgardní tvary baterií. Pro frekventované používání jsou vybírány elektronické či samouzávěrově ovládané vodovodní baterie s nastaveným intervalem vypnutí, které výrazně šetří spotřebu vody. Ve zdravotnictví a dalších zařízeních se používají speciální ovládací páky.

Zvláštním typem armatury je termostatická baterie. Dokáže ušetřit vodu a drahou energii na její ohřev, odstraní obtížné nastavování a dolaďování požadované teploty a výrazně snižuje nebezpečí náhodného spuštění horké vody. Termostatický regulační člen na bázi roztažného vosku velice přesně upravuje poměr horké a studené vody na vstupu do směšovací komory tak, aby teplota na výstupu odpovídala hodnotě nastavené na ovladači teploty. Regulační člen reaguje na změny tlaku a teploty vody v přívodním potrubí a okamžitě je vyrovnává. Během dvou sekund nastaví požadovanou teplotu nebo kompenzuje změny parametrů vody na vstupu. V případě, že dojde z jakéhokoli důvodu k zastavení přívodu studené vody, baterie ihned uzavře i vodu horkou a tím zabrání opaření.

Výstupní teplotu je možno nastavit plynule v rozsahu od 15 do 50 °C. Ovladač je opatřen stupnicí teploty a na limitu 38 °C bezpečnostním tlačítkem, které zabraňuje náhodnému spuštění horké vody. Teprve po jeho stisknutí je možno teplotu zvýšit nad uvedenou mez. Teplota se nastavuje otočením ovladače teploty na požadovanou hodnotu, která zůstává stejná bez ohledu na zavírání či otvírání vody. Termostatické baterie jsou výhodné zejména u sprchy a vany, ale každý, kdo pozná jejich výhody, zpravidla neodolá a dovybaví i umyvadlo. Pořizovací cena termostatických baterií není vzhledem k jejich povaze nijak vysoká. Odpovídá zhruba dvojnásobku ceny běžných vodovodních baterií a tato investice se při jejich hospodárném provozu navrátí již po roce používání.

Je pochopitelné, že do miniaturní koupelny nemůžeme nikdy nainstalovat velkou vanu, i  kdybychom po ní sebevíc toužili. Přesto však v nabídce výrobců nalezneme takový velikostní model, který může být rozumným kompromisem mezi přáním a možnostmi. A máme-li určité finanční prostředky navíc, můžeme si dovolit nadstandardní vybavení v podobě zabudování hydromasážního systému do tělesa vany nebo instalaci hydromasážního sprchového boxu.

 

Ukázky koupelnových doplňkových baterií programu ONE ve futuristickém provedení italské firmy Bongio.

Foto (C) AQUA TRADE

 

Hydromasážní vana je opatřena množstvím trysek směrovaných na oblasti těla nejvíce postižené napětím, ochablým krevním oběhem a ztuhlým pohybem. Hydromasáže doslova znamenají masáže prováděné působením pohybující se vody. Ale není to zcela přesný popis. Ve skutečnosti se voda obohacuje vzduchem a vhání čerpadlem do vany. Tělo tedy masíruje směs vody a vzduchu. Vodní masáž sice není všelékem, jak se často traduje, ale přesto skutečně pomáhá v mnoha situacích při léčení nemocí nebo při snižování fyziologických potíží.

U hydromasážních van jsou využívány následující tři druhy masážních systémů – whirlpool, airpool a jejich vzájemná kombinace.

Whirlpool neboli "vířivý" systém představuje původní techniku vodní masáže. Voda, obsažená ve vaně, je nasávána čerpadlem do okruhu a přes speciální boční trysky se vrací do vany v místech proti důležitým masážním bodům těla. Tyto paprsky vody smíšené se vzduchem jsou zabudovány napevno v tělese vany, ale jejich směr můžeme měnit ručním natáčením výstupních trysek.

Airpool představuje moderní "perličkový" systém, který využívá efektu proudícího vzduchu. Proudy samotného vzduchu nebo vzduchu smíšeného s ozónem jsou do vany vháněny přes jednocestné ventily umístěné na dně vany. Tohoto efektu je dosahováno pomocí dmychadla, které generuje horký vzduch a pomáhá udržovat konstantní teplotu vody ve vaně. Jemné působení vzduchových bublinek obaluje celé tělo. Výsledkem je jemná masáž povrchových nervových tkání celého těla.

Třetím systémem je kombinace předchozích dvou systémů – airpoolu a whirlpoolu. Aktivní vířivá masáž je doprovázena jemným účinkem airpoolu, a proto má masáž dvojnásobný účinek. Četné trysky airpoolu, umístěné na dně vany, produkují teplé bubliny s gejzírovým efektem v celém objemu vody, doprovázené energetickými paprsky z bočních trysek whirpoolu. V bodech nejvíce podléhajících svalovému napětí jsou trysky intenzívní a energické, zatímco pohyb bublinek vytvářený airpoolem jemně masíruje celý povrch pokožky, čímž přináší výjimečný pocit fyzické a duševní relaxace.

Sprchování je jedním ze základních hygienických úkonů, k němuž přistupujeme většinou z důvodů časové tísně nebo ve snaze dosáhnout úspor vody. Obyčejná sprcha nebo luxusní sprchový kout však mohou proměnit rychlou očistu těla v mimořádně příjemný a slastný zážitek, pokud vybavíte svou koupelnu vhodným sprchovým příslušenstvím. Při výběru těchto doplňků není příliš dobré stavět jen na originalitě designu. Rozhodně bychom měli důkladně promyslet otázku snadné údržby a čištění, omezení usazování nečistot a vodního kamene a pohodlné ovládání.

Na sprše je nejdůležitější součástí samotná sprchová hlavice. Měla by umožňovat snadné přepínání mezi jednotlivými funkcemi. Perlivá sprcha, kdy nedochází k tryskání, je určena zejména k mytí a šamponování, vytéká z ní pouze provzdušněná voda. Změnou polohy přepínače lze hlavici nastavit do mírné relaxační polohy nebo náročnějšího masážního proudu. Při výběru sprchové hlavice je nejlépe vhodné vybrat takový typ, který umožňuje ovládat přepínání funkcí palcem úchopové ruky. Oblíbené jsou hlavice s přepínačem řešeným v podobě kroužku, pro změnu režimu sprchování je však nutné hlavici držet oběma rukama. Aby uživatel chránil a šetřil vinutí hadice, je více než žádoucí, aby byla sprchovací hlava u rukojeti vybavena otočným kroužkem pro hladké a plynulé otáčení. Řada výrobců řeší problém usazování vodního kamene a nečistot pryžovými tryskami nebo pryžovými vystouplými koncovkami, které se při mechanickém kontaktu s rukou či tělem deformují. Tak z nich odpadává nežádoucí usazenina, kterou voda odplaví.

Sprchové hlavice se vyrábí z plastu a mechanické díly v ní použité jsou rovněž plastové nebo kovové. Povrchovou úpravu si vybere i náročný zákazník – pokud se nespokojí s barevnými kreacemi, může si vybrat zlatem nebo chromem pokovenou hlavici. Takové hlavice jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje a při eventuálním pádu neublíží ani sprchující se osobě, ani koupelnovému vybavení. Pouze u starobylých modelů a sprch ve stylu retro jsou hlavice těžké, ale značně nepraktické. Při jejich pádu hrozí například poškození smaltového povrchu nebo případně i zranění sprchující se osoby.

Luxusní sprchový a masážní box Pluvia nabízí hned dvěma uživatelům lákavé prostředí pro relaxaci těla a duše.

Foto (C) ALBATROS / SANITEC

 

Moderní doba přináší další zdravotní přínosy pro hygienu a očistu těla. Výrobci masážních sprchových boxů nabídli našim domovům například parní lázeň a hydromasáž. Parní lázeň je potěšením k vychutnání. Oblak páry, který box vyvíjí, dokáže tělo uvolnit od rušivých stresů a starostí. Sprchový box bývá vybaven ergonomickým sedátkem umožňujícím pohodlnou a uvolněnou polohu, digitálním ovládacím panelem pro snadnou volbu funkcí boxu, dávkovačem olejových vonných esencí parfémujících vzduch a zvyšujících kvalitu páry, směšovací nebo termostatickou baterii, ruční sprchu, trysky pro masáž vestoje nebo vsedě a různé další vymoženosti, jako jsou například rádio nebo přehrávač.

Co říci k výběru zařizovacích předmětů závěrem? Pokud jste se rozhodli pro určité řešení koupelny, pečlivě prověřte firmu, které bude tyto předměty instalovat. Ne všechny stavební a montážní firmy totiž precizně ovládají montáž. Zákazníci se velmi často setkávají s problémem u speciálních rohových a zvláštně tvarovaných van a u nových, zejména podomítkových armatur. Zjistíte-li si o firmě patřičné reference, ušetříte si mnoho zbytečných problémů.

Hydromasážní sprchový kout Entrada 2000

Foto (C) HÜPPE

 

 

 

Zpět