Světlo v interiéru (4): Bezpečnost především

02.10.2012 12:39

Dobré osvětlení interiéru nespočívá jen v kvantitě, ale také v kvalitě. Vždy musí existovat soulad mezi celkovým a intimním osvětlením, dekorativním, lokálním a funkčním posláním. V interiéru člověk stráví v průměru asi šedesát až osmdesát procent svého života. Proto kromě přirozeného světla má kvalitní a správné umělé osvětlení obytného prostoru tak velký význam. Kdo nechce tápat ve tmě, musí do svého domova vnést nejen dostatek světla, ale i světelné zdroje správně vybrat a rozmístit.

Při volbě osvětlení a výměně světelných zdrojů však vždy musíte respektovat pravidla bezpečnosti. Problematiku elektroinstalací v kuchyních a koupelnách nesmíte podceňovat, v těchto prostorách totiž kvůli přítomnosti stříkající vody, dlouhodobě vysoké vlhkosti a kontaktu vlhkých částí těla s prvky elektroinstalace existuje zvýšené riziko úrazu, případně i s následkem smrti.

Líbivá koupelna profituje z nápaditého osvětlení. Světlo už nesmí být pouze užitečné, má se přizpůsobit náladě uživatele. Světlo představuje faktor osobní pohody na začátek i konec dne. K pohodě přispívají tlumené náladové osvětlení a intenzivní světlo v aktivní zóně. To vše a důraz na detaily splní svítidla programu Magic společnosti HETTICH ČR. Při instalaci však nesmíte zapomínat na základní bezpečnostní opatření.

Foto: (c) HETTICH ČR, k.s.

 

K zajištění bezpečnosti postačí, budete-li vždy brát cokoliv elektrického s respektem. Většina svítidel je opatřena šňůrou, která se jednoduše zastrčí do zásuvky. Pokud jste vybrali lampu, která musí být napojena přímo na elektrický obvod v domě, zavolejte raději elektrikáře. Vždy hledejte na každé lampě malý štítek, kde najdete informaci, zda byla lampa testována a schválena po bezpečnostní stránce. Najdete tam dále informaci o maximálním možném příkonu žárovky, kterou do ní použijete – zvolíte-li žárovku silnější, mohla by se lampa přehřát a vznítit.

Voda a vlhkost jsou ve styku s elektřinou vždy životu nebezpečné. Proto lampy, které se používají ve vysoce vlhkých prostorách, jako jsou kuchyně, koupelny, sprchy atd., musí odpovídat speciálním bezpečnostním předpisům. Nejožehavější je samozřejmě zóna s možností přímého styku světla s vodou, tedy okolí baterií, uvnitř sprchového koutu či ve vaně. Tady je krytí nejvyšší a zvolené světelné zdroje musejí být k tomuto účelu zásadně doporučeny příslušnými atesty. Výjimky se nepřipouštějí!

S důležitými požadavky na elektroinstalace a osvětlení se můžete seznámit ve specializovaných článcích na našem webu, které naleznete zde:

  • Kam je chcete umístit
  • Co s nimi chcete osvětlit
  • Zda chcete celkové nebo lokální osvětlení
  • Jestli má svítidlo světlo rozptylovat nebo koncentrovat
  • Chcete-li mít možnost úprav úhlu dopadu světla nebo přidání stmívače
  • Jaký zdroj světla bude svítidlo používat
  • Jaké jsou místnosti, které hodláte osvětlovat – mějte na paměti, že tmavé potřebují více světla

 

 

Zpět