Bazén: Ano či ne?

13.03.2014 02:38

Plavání patří mezi vhodné tělesné aktivity pro všechny věkové skupiny, lékaři je doporučováno dětem, dospělým i starším osobám pro utužení zdraví i v ozdravném procesu po velké spoustě onemocnění a úrazů. Není divu, nezatěžuje organismus jako jiné sporty a vodní prostředí pomáhá uvolňovat svalstvo a dává odpočinout tělu od neúprosné gravitační síly. Plavání otužuje, zlepšuje dýchání i celkovou koordinaci pohybu.

Udržovaný bazén u domu je vždy výraznou dominantou

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Bazén na zahradě nebo v domě také snižuje riziko zranění nebo utopení našich nejdražších, našich potomků. Děti jsou určitě lépe kontrolovatelné u bazénu než při koupání na volných přírodních plochách. O zhoršující se kvalitě přírodních koupališť ani nemluvě – již v polovině prázdnin hygienici rok co rok pravidelně zakazují koupání ve více než polovině přírodních koupališť. Rok co rok však vidíme v televizních záběrech buď zaryté vodomily, nebo nezodpovědné jedince (možná obojí zároveň), kteří v brčálově zelené kaši plné řas a sinic svým úsměvem dokazují, že jsou ve svém živlu. A mají pravdu. S vodou však jejich živel má málo společného.

Řešením této problematické situace z hlediska hygienického je určitě bazén. Dnes je již ekonomicky dostupný opravdu prakticky každému zájemci, ale podle výše investic se mění význam a kvalita pořízeného bazénu. Při rozhodování, zda bazén ano či ne, bychom měli zvážit veškerá pro a proti a teprve pak jít případně nakupovat. Na následujících stránkách se pokusíme objasnit bazénovou problematiku tak, aby si každý čtenář mohl udělat představu, co se skrývá za na pohled nádherným bazénem, plným jiskřivě průzračné vody.

Vydlážděné okolí bazénu omezuje množství nečistot, které plavci do bazénu zanášejí

Foto (C) CANADIANA WHIRLPOOLS

 

Abychom neztráceli čas, snad klíčovou otázku si položíme hned úvodem. Jsou klimatické poměry v naší lokalitě, kde bazén plánujeme, natolik přijatelné, aby mělo vůbec smysl bazén si pořídit? Vysoká nadmořská výška horské oblasti na svahu obráceném k severu je snad ta nejhorší varianta, která může nastat. Pokud nemá na pozemek přístup slunce, pokud jsme v horách, kde je léto opravdu měsíc, kde víme, že pořád fouká nebo prší, tam se venkovní otevřený bazén opravdu nevyplatí, jestliže ovšem není zajištěn ekonomický ohřev vody. Pak se ale stejně plavání stane finančně mimořádně náročným koníčkem a pořízení bazénu se stává otázkou priority a stavu naší peněženky.

Letní sezónu s koupáním je možné prodloužit zastřešením bazénu nebo vybudováním stálého pavilonu. Bazén se tak stává součástí domu a kromě radostí přináší i starosti. Bazén není jen vykoupání, kdy se nám zachce, ale bazén je především starost o vodu, starost o údržbu technologie a o vytápění vody a haly. Musíme se důkladně seznámit s principy mechanické filtrace a údržby bazénu a s prostředky bazénové chemie. Zanedbání péče o vodu znehodnotí naši velkou investici, protože neošetřovaná voda se během jednoho či dvou týdnů může stát hygienicky závadnou.

Ideálním místem pro bazén je osluněné místo kryté před větrem

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Výběr bazénu a souvislosti jeho provozu je třeba důkladně zvážit. Jednorázovou investicí do nákupu rodinného bazénu odliv peněz z peněženky zdaleka nekončí, pokud však zvážíme veškerá pro a proti, správného rozhodnutí určitě nebudeme litovat. Bazén se stane kouzelným místem, které se nám za péči odvděčí mnoha vzpomínkami na příjemně strávené chvíle s rodinou a přáteli, vrátí nám fyzickou zdatnost a psychickou pohodu, přinese pocit pohody a rodinné pospolitosti. U bazénu můžeme trávit chvilky nebo dlouhá odpoledne či večery. Bazén lze vybavit nejrůznějšími doplňky, jako jsou podvodní osvětlení nebo protiproud, který umožňuje plavání. Skokanský můstek nebo skluzavky uvítají pro své skotačení děti. Řadu doplňků je možné dokoupit dodatečně, jsou mobilní a snadno instalovatelné, ale pokud máme příležitost a počítáme s nimi v projektu, můžeme je nechat zabudovat do konstrukce bazénu rovnou.

Záleží tedy jen a jen na nás, zda přijmeme výzvu a bazén pořídíme, nebo zůstaneme "suchozemci". Bazén, pořízený z upřímné chuti potěšit se, z chuti mít místo a způsob aktivního odpočinku, nám přinese štěstí. Bazén, pořízený jako důkaz naší ekonomické síly, nebo proto, že jej má soused taky, už bude jen a jen investice do zbytečnosti, ke které nikdy nepřilneme.

Umístění bazénu na pozemku často diktují prostorová omezení, ale nikdy není nutné zoufat, jak ukazují oba příklady

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Hned v úvodu si připomeňme několik důležitých poznámek k bezpečnosti kolem bazénu. Bazén jako součást domu či zahrady je pochopitelným objektem pozornosti a zájmu dětí – upřímně řečeno, často právě pro ně bazén pořizujeme. Je určitě skvělé, že děti mohou při vodních hrátkách využívat bazénu, protože volné přírodní plochy jsou hůře kontrolovatelné a mnohem častěji zde dochází k nebezpečným situacím. Často ani kvalita vody při dlouhodobých horkých letních dnech není vyhovující. Bazén je skvělé místo pro dětské hry a skotačení, ale nemůžeme se zbavit zodpovědnosti dozoru stejně, jako tak nemůžeme učinit u rekreačních vodních ploch v přírodě.

Děti bychom neměli nechávat ani chvíli o samotě, protože nebezpečí kolem nás stále číhá a je třeba eliminovat všechny situace, které si dovedeme představit. Samozřejmě nešťastné náhodě nezabráníme, ale část rizik lze omezit. V zápalu hry dítě uklouzne na mokrém povrchu, upadne, udeří se do hlavy. V bezvědomí může utonout i v maličkém bazénu, doslova v několika litrech vody. Děti by do bazénu neměly chodit, pokud jsou nemocné s respiračními chorobami, s horečkou, kožním onemocněním nebo otevřenými rankami, kterými se mohou dostat do těla škodlivé mikroorganismy, obsažené ve vodě. Kolem bazénu, kde to je jen trošku možné, by měly být takové povrchy, které nedovolí uklouznutí.

Nejkrásnější jsou chvíle strávené s rodinou

Foto (C) BAZÉNY DESJOYAUX

 

Důležité je zabránit pádu osob, a je jedno, jestli dětí nebo dospělých, do bazénu. Ohrazení a zajištění před pádem do vody nebo do vypuštěného bazénu by mělo být samozřejmostí. Všude kolem sebe vidíme bazény, které jsou zcela zapuštěné do terénu a nikde kolem není ohrádka nebo bezpečnostní zábradlí. Přehlédnout bazén v přítmí není vůbec problém, stejně jako utonout po nádechu vody z leknutí. Bazén je nebezpečím pro děti a domácí zvířata, dále ve vodě často zbytečně utonou ježci a další drobní živočichové. Bazén by měl být proto vždy vybaven alespoň ochrannou fólií nebo lamelovým překrytím hladiny, pokud již není zakryt mobilním přístřeškem nebo stabilní konstrukcí pavilonu. U bazénu by měly být k dispozici nouzové záchranné prostředky, jako jsou kruhy nebo desky. Kdykoliv se může stát, že se někomu udělá ve vodě nevolno a pro udržení se na hladině má pak jakýkoliv záchranný prostředek cenu zlata. Součástí bazénu by měly být schůdky pro bezpečné vystupování a držáky pro výstup. U velkých bazénů musí být správně navržené odsávání. Jsou dokumentovány případy, že předimenzované čerpadlo na vtoku sání někoho přisálo. Pokud má nešťastník štěstí, dokáže se odtrhnout a neutopí se. Čerpadlo jej však alespoň v lepším případě poznamená na těle modřinami.

ZBezpečný vstup do vody i výstup z ní zajistí pevně ukotvené schůdky a zábradlí

Foto (c) BAZÉNY A & M BOROVNIČKA

 

Při provozu bazénu by měla být samozřejmostí důsledná starostlivost v péči o kvalitu vody. Správné postupy a dávkování zabrání kožním onemocněním a dalším zdravotním potížím. Při práci s bazénovou chemií mějte vždy na paměti, že pracujete s koncentro­vanými chemickými prostředky! Je třeba chránit oči, vyvarovat se potřísnění kůže a oděvu, zabránit dětem a domácím mazlíčkům v přístupu k chemii, manipulaci s ní nebo dokonce požití! Práci s bazénovou chemií provádějte vždy bez dětí, abyste jim nedávali příklad. Chemické prostředky uchovávejte vždy daleko a vysoko z dosahu dětí nebo v uzamčených skříňkách.

Těchto pár rad nemá sloužit k tomu, aby se bazén stal objektem stálého strachování o své nejbližší. Je vždy ale vhodnější upozornit na možná rizika, protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Další nedávné neštěstí, jehož obětí se staly děti, varuje.

Po upozornění na všechna úskalí se však již věnujme tomu příjemnějšímu – seznámení s bazénem. Věříme, že naše informace přinesou užitek a že u bazénu prožijete šťastné a krásné chvíle s rodinou a přáteli.

Zakrytí hladiny patří mezi základní kroky k bezpečnosti osob, domácích zvířat i drobných živočichů

Foto (c) BAZÉNY A & M BOROVNIČKA

 

 

Zpět