Čím chránit rostliny, aby nestrádaly

06.09.2013 13:45

Každá rostlina potřebuje individuální péči, tudíž i jiný nástroj, který nám umožní, aby co nejlépe prospívala. U květin nejčastěji používáme zahradní nůžky a proti škůdcům bojujeme pomocí rozprašovačů. Dřeviny se nám odvděčí bohatou úrodou a zelení, když je pravidelně budeme prořezávat. Celá zahrada v obdobích sucha potřebuje zavlažovat, aby rostliny netrpěly. S jakými nástroji a pomůckami se během roku setkáme a je třeba si je obstarat?

Pro milovníka květin je každý druh organismu, který nepříznivě ovlivňuje růst jeho miláčků, nepřítelem číslo jedna. Proto jakmile je přesně zjištěn původce škody nebo onemocnění a jakmile je určena vhodná chemická látka, která omezí rozšíření škůdce nebo choroby, obstaráme si potřebné zařízení, jako jsou různé typy rozprašovačů či rozstřikovačů.

Výběr vhodného zařízení závisí na tom, zda ochranný chemický prostředek je v prášku nebo v roztoku. Prostředky proti hmyzu jsou zpravidla v prášku a lze je koupit v různém balení, často i v nádobách opatřenými jemnými dírkami, ze kterých se při mírném stisknutí prášek dostává ven.

Některé roztoky ochranných chemických látek můžeme koupit v nádobách opatřenými rozstřikovači. Lehkým stisknutím rozstřikovače můžeme látku nastříkat na rostliny. Jsou to známá aerosolová balení. Výhodou je rychlost použití a snadná manipulace. Vyvarujeme se možnému předávkování látky. Aerosolová balení však musíme chránit před teplem a ohněm.

Zařízení používaná na ochranu rostlin pracují na principu rozstřikování nebo rozprašování látek. Stříkačky mají nádoby o obsahu půl až 10 litrů. Pětilitrové nádoby a nádoby o větším obsahu jsou dosti těžké a k ručnímu používání se nedoporučují. Nádoby jsou pak přenosné na zádech a rozstřikovací trysky jsou umístěny na konci hadic vedoucích od nádob. Nádoby jsou opatřeny pumpou, která v nádobě udržuje potřebný tlak. Stisknutím jednoduchého zařízení uvádíme trysku do provozu. Vystřikovaný proud látky má kruhový půdorys a jeho šířka se nastavuje rozšiřováním nebo uzavíráním otvoru trysky.

Nejjednodušším zařízením jsou pumpy, do kterých pohybem vzhůru nasáváme potřebnou chemickou látku, a pohybem dolů, tlakem na píst, látku vystřikujeme požadovaným směrem.

 

Pomůcky pro upevnění rostlin

Zejména po výsadbě je často potřebné vysazené rostliny zakotvit, poskytnout jim oporu proti vyvrácení a podobně. Některé druhy rostlin bychom bez opěrné konstrukce nemohli do zahrady vůbec vysadit. Vzrůstově slabší rostliny potřebují oporu před větrem a deštěm. Rostliny s více stonky se bez opory lámou a bezmocně leží na zemi. A tak bychom mohli dále pokračovat ve zdůvodňování nutnosti používání pomůcek k ochraně a upevňování rostlin.

Jednoduchým opatřením, například pro letničky a trvalky, je zapíchnutí suchých větví okolo vysázených nebo vysetých rostlin po dobu než vzejdou nebo vyraší.

V obchodech můžeme zakoupit různé typy, například železné kroužky, kterými stáhneme stonky rostlin k sobě. Vyšší rostliny můžeme vyvazovat k tyčím z bambusu, umělých hmot a podobně.

Stromy a keře vyžadují opory silnější. Nejpoužívanější jsou dřevěné tyče o různých délkách, ke kterým kmeny stromů přichytíme měkkými vázacími páskami. Z keřů potřebují oporu pouze mělce kořenící druhy, jako je CytisusGenistaSarothamnus. Postačí bambusová tyč, ke které keř přivážeme.

Některé pnoucí rostliny, pokud pro ně nezhotovíme vhodnou konstrukci, můžeme vést na drátěné síti, kterou vytvoříme protažením drátu speciálními hřeby.

K pomůckám, které využijeme k upevnění rostlin, patří:

  • bambusové tyče o různém průměru a různé délce (čím kratší, tím musíme zvolit silnější),
  • dřevěné tyče z trvanlivého dřeva, které před použitím musíme napustit ochrannými prostředky,
  • úvazky z plastických hmot s pevným páskem, který zajistí potřebnou vzdálenost mezi tyčí a kmenem,
  • úvazky z různého materiálu o různé šíři, které volíme podle délky období, po které je úvazek potřebný,
  • pozinkovaný drát pro vytvoření opěrné sítě, hřeby a skoby,
  • zahradní šňůra,
  • různé sítě z PVC, nylonu, dřevěné mříže a podobně.

 

Nářadí k řezu

V každé zahradě budeme potřebovat k ošetření stromů, květin i keřů nářadí určené speciálně pro tyto práce.

Každý zahradník bude potřebovat dobrý zahradnický nůž. Při koupi nože se nevyplatí příliš hledět na jeho cenu, ale především na kvalitu materiálu, ze kterého je vyrobený. Správný zahradnický nůž musí být ostrý, aby při řezu nedocházelo k poškození tkání stlačením nebo dokonce k jejich potrhání. Nože vyrobené z kvalitní oceli zůstávají dlouho ostré.

Kromě typického zahradnického nože pro roubování existuje řada nožů určených například k očkování, k odstraňování větví apod.

Často používanými, zejména při ošetřování dřevin, jsou zahradnické nůžky. Rozeznáváme dva typy nůžek  nůžky dvousečné a jednosečné. Dvousečné nůžky pracují na stejném principu jako běžné domácí nůžky, řezné plochy se posunují proti sobě. Tyto nůžky jsou lehké. Jednosečné nůžky pracují na principu posunu pouze jedné strany proti ploché straně. Oba typy nůžek se vyrábějí v různých velikostech. Chceme‑li prodloužit životnost nůžek, je samozřejmé, že síle ošetřované dřeviny a výkonu musíme podřídit i velikost nůžek. Pro oddělení silných větví o průměru 4 cm použijeme silnější nůžky s delšími rameny.

Neméně důležitým nářadím jsou pily. Ruční pily se prodávají v různém provedení a v různých velikostech. Podstatné je, aby se list pily neohýbal a aby byl ostrý. Pokud máme malou plochu zahrady, patrně si nebudeme pořizovat pily motorové, i když mají větší výkon při menší námaze, což by mohl být ale i dostatečný argument pro jejich koupi.

Úpravu živého plotu dobře zvládnou výkonné lehké akumulátorové nůžky STIHL HSA 66. Díky vysoké účinnosti nového motoru se pracovní doba na jedno nabití výrazně prodloužila. S doporučeným základním akumulátorem STIHL AP 80 tak můžete pracovat až 60 minut, přičemž pro další práci akumulátor pomocí rychlonabíječky nabijete za pouhých 50 minut. 

Foto (C) STIHL

 

Zařízení pro zavlažování

Mezi základní nářadí každé zahrady patří zahradní konve. Jsou vhodné pro zálivku záhonů se zeleninou, květinových záhonů i jednotlivě vysazených rostlin. Vyráběné zahradní konve jsou z pozinkovaného plechu i z umělých hmot, v různých velikostech. Malé, třílitrové konvičky opatřené jemnými kropícími růžicemi jsou vhodné pro zálivku výsevů nebo namnožených rostlin. Konve o obsahu pěti a deseti litrů používáme k běžnému zalévání.

Každý, kdo má zahradu, si však záhy hledá cestu jak si namáhavé zalévání usnadnit a urychlit. Zpravidla se brzy rozhodne pro koupi zahradní hadice. Ty se vyrábějí buď z gumy, nebo z umělých hmot. Zahradní hadice se prodávají v různých délkách i na metry, o různých průměrech o síle stěn 1,5 a 2 mm. Průměr hadic se pohybuje okolo 13 mm. Není dobré, když hadice přejíždíme autem, stroji apod., protože i tak jednoduché zařízení jako jsou hadice vyžaduje opatrné zacházení. Při zálivce dbáme, aby se nám hadice nezlomily. Poškozená místa na hadici pak prosakují, a ta vezme brzy za své. Nejvhodnější jsou hadice z umělé hmoty vyztužené nylonovým vláknem.

Aby nám hadice dlouho vydržely, můžeme si obstarat jednoduché zařízení pro jejich navinutí. Základem je buben opatřený klikou k navinutí hadice a vývodem ke kterému hadici připojíme. Vyráběné typy jsou pojízdné, některé jsou pro pohyb po trávníku opatřeny válci. Pro připojení ke zdroji vody je navíječ opatřen hadicí s koncovkou. Nastavitelnou tryskou můžeme usměrnit délku proudu vystřikované vody i jeho šířku. Nejefektivnější je zalévání pomocí zavlažovačů. Pro jejich použití hovoří především úspora času a rovnoměrnost zálivky. Většina zavlažovačů je zhotovena z lehkých nerezavějících kovů nebo z umělých hmot. Jejich výkon závisí na tlaku vody a na síle hadice.

Zavlažovače dělíme na otočné a výkyvné. Otočné zavlažovače rozstřikují vodu půdorysně do kruhu, výkyvné zavlažují půdorysně plochu trávníku v obdélníku. Mini zavlažovače zavlažují plochu do 35 čtverečních metrů, ostatní typy mají akční radius až 13 m, takže zavlažují až 500 čtverečních metrů plochy.

Zavlažovače pracující na principu pulzování zavlažují plochu až 2000 metrů čtverečních. Nevýhodou kruhových zavlažovačů je, že i při organizaci zálivky na zahradě, čímž rozumíme postupné zalití celé zahrady, se vytvářejí místa, která jsou zavlažena hodně, zatímco jiná téměř vůbec ne. S tím pochopitelně souvisí i vyšší spotřeba vody.

Výkyvné zavlažovače zavlažují plošně až 300 metrů čtverečních plochy, přičemž zavlažovaná plocha má tvar obdélníku. Jsou úspornější jak z hlediska spotřeby vody, tak i z hlediska času.

Obměnou tohoto typu je zahradní hadice s postranní perforací. Hadice má v určitých vzdálenostech jemné otvory, kterými stříká voda na obě stany. Pouhým přesunutím hadice v zahradě můžeme za krátkou dobu zalít celou zahradu.

Pro větší zahrady je výhodný zavlažovací systém zapuštěný v zemi. Jeho zhotovení je samozřejmě nejvhodnější ještě před výsevem trávníku, ale k jeho zřízení můžeme přistoupit i dodatečně. Na zavlažovacím systému jsou vyvedeny k povrchu země trysky ovladatelné tlakem vody, nebo jednotlivé zavlažovače, které instalujeme na začátku vegetační doby a s jejím ukončením je opět demontujeme. Rovněž ponorné trysky na zimu odmontujeme, ošetříme, namažeme je a uskladníme v teplé místnosti. Výhodou zavlažovacího systému je, že pouhým otočením kohoutku zajistíme rostlinám po celý rok tolik potřebnou vodu, zejména v době jejich největší potřeby.

 

 

 

Zpět