FEEL WOOD: Systémové dřevěné podlahy

19.03.2013 14:05

Návrat k přírodním materiálům je stále žádanějším požadavkem mnoha zájemců o kvalitní bydlení. Společnost SERAFIN CAMPESTRINI z východočeského Borohrádku přichází na trh s dřevěnými masivními podlahami FEEL WOOD, které promění jakýkoliv interiér na jedinečný a originální prostor s nepřehlédnutelnou dominantní plochou podlahy s neopakovatelnou kresbou dřeva. Kromě přírodního vzhledu lze podlahy tónovat použitím barevných přírodních olejů, čímž se zvyšuje možnost změny či doladění architektonického ztvárnění interiéru.

 

Osobitost provedení dřevěné podlahy zdůrazňuje mimořádné kvalitní provedení úpravy povrchu i kresba vybraného druhu dřeviny. Tradiční podlahy v moderním pojetí ošetřené většinou olejem nebo UV lakem nabízejí skvělé tepelně-izolační vlastnosti s vysokým útlumem kroků, hluku a vibrací. Na provedení konstrukčních prvků se podílejí suroviny z lesů s trvale udržitelným hospodařením, technologické zpracování do přesných rozměrů, strojové opracování a kvalitní povrchová úprava. Všechny tyto kroky umožňují rychlou a bezprašnou pokládku.

Pro dřevěné masivní podlahy je charakteristický nezaměnitelný vzhled a naprostá originalita v barvě a struktuře. Povrch desek je ošetřen přírodními oleji a přírodními barvami. Masivní podlahy jsou vyrobeny bez použití lepidel a dalších chemických prostředků, takže pokud nejsou při pokládce použita lepidla, je dřevěná podlaha FEEL WOOD skvělou přírodní a zdravou alternativou podlahy, kterou pocítí každý uživatel. Dvojnásob ji ale ocení především děti, alergici a pacienti s onemocněním dýchacích cest. Navíc dřevěné podlahy pomáhají regulovat interiérovou vlhkost a vytvářet příjemnou atmosféru.

 

Dřeviny vybírané s pečlivostí

Dřevěná systémová podlaha z masivu se skládá z jednotlivých prken, která jsou opatřena perem, drážkou a mikrofazetkou. Konstrukční provedení umožňuje snadnou, rychlou, a tedy i finančně úspornou pokládku. Pro výrobu se používají pečlivě vybírané dřeviny.

Severský smrk patří pro svoji nízkou hmotnost, cenu a konstrukční pružnost mezi nejpoužívanější dřeviny. Stabilní světle okrová barva s málo výraznou kresbou se hodí i do tmavších interiérů. Standardně se vyrábí v tloušťkách 15, 19 a 25 mm pro montáž na podklad či plovoucím způsobem na ocelové sponky, silnější prkno 25 mm lze použít i pro kotvení na rošt.

Severská borovice je lesní borovice, která vyrostla v severních oblastech Evropy. Vyznačuje se velkým obsahem pryskyřic ve dřevě, výraznou kresbou a suky. Její zbarvení může být různé podle lokality těžby a dalších přírodních podmínek, objevují se tedy varianty od medově žluté přes růžovou až do červenohnědé. Prkna se vyrábějí standardně v tloušťkách 15 a 19 mm pro montáž plovoucím způsobem i lepením k podkladu. Při hustotě roštu do 40 cm je vhodná i pro použití na rošt.

Provedení dřevěných podlah severský smrk (vlevo), severská borovice (vpravo)

 

Sibiřský modřín patří mezi nejtvrdší jehličnaté dřeviny. Červenohnědé zbarvení v různých odstínech a výrazná kresba vytvářejí jedinečný vzhled podlahy. Standardní výroba systémové podlahy FEEL WOOD v tloušťkách 15 mm, 19 mm a 25 mm umožňuje různou stavební výšku podlahy a všechny způsoby montáže – lepením, plovoucím systémem či montáží na rošt.

Dub evropský patří pro svoji kresbu, barvu, tvrdost a stálost mezi nejpoužívanější podlahové dřeviny. V provedení natural obsahují prkna minimální množství malých zdravých suků, verze rustikal zase naopak vykazuje větší barevnou rozmanitost i počet suků. Standardní výroba v tloušťkách 15 a 21 mm umožňuje pokládku lepením, plovoucím systémem či montáží na rošt.

 

Provedení dřevěných podlah sibiřský modřín (vlevo), dub evropský natural (uprostřed) a dub evropský rustical (vpravo)

 

Kromě těchto nejčastějších dřevin firma Serafin Campestrini dodává rovněž bukové podlahy, podlahy z jasanu, termojasanu, kanadského javoru nebo podlahy z atraktivního ořechu.

Provedení dřevěných podlah termojasan (vlevo), javor (vpravo)

 

Povrchové úpravy povrchu

O vzhledu a celkovém pojetí interiéru spolurozhoduje i povrchová úprava dřevěné podlahy. Nejčastěji jsou podlahy FEEL WOOD ošetřovány přírodním olejem. Po napuštění vznikne prodyšný příjemný povrch, který zdůrazní přirozenou krásu masivního dřeva. Snadné je opakované ošetření podlahy, stejně jako její renovace v případě poškození. Trvanlivý bezbarvý lak s ochrannou složkou proti ultrafialovému záření vytváří na povrchu lesklou hladkou vrstvu, která odpuzuje nečistoty a snadno se udržuje. Výrazně snižuje možnost barevné změny působením slunečního záření a chrání dřevo před drobnými šrámy a poškozením.

Pro náročnější zákazníky je možné realizovat individuální povrchové úpravy, spočívající v dodatečném barvení, drásání či patinování, případně i v kombinaci těchto řešení. Velmi žádané jsou patinované povrchy, které imitují působení zubu času – tzv. „postaršení“. V provedení antique dřevo reprezentují drásané, ručně opracované a barvené povrchy. I nejsložitější požadované povrchové úpravy jsou pro moderní výrobní linku doslova hračkou. Na vyžádání jsou k dispozici rovněž speciální barevné odstíny.

Povrchové úpravy přinášejí další přidanou hodnotu – některé vady materiálu, které technické normy připouštějí, jako jsou poškozená místa kolem suků či hranové suky, jsou dodatečnými povrchovými úpravami výrazně eliminovány.

 

Péče a ochrana dřevěné podlahy

Na krásném vzhledu podlahy se nepodílí jen vhodný výběr dřeviny, provedení povrchu a samotná pokládka. Důležitá je také pravidelná údržba a renovace povrchu. Zejména podlahy napuštěné olejem musí být pravidelně udržovány – obvykle jedenkrát ročně v bytech a rodinných domech, vícekrát u silně namáhaných podlah ve veřejných prostorách. Pro ošetření podlah FEEL WOOD společnost Serafin Campestrini doporučuje specializované výrobky vlastní produkce pod značkou FEEL WOOD, nebo výrobky dánské společnosti WoodCare Denmark A/S.

Prostředky FEEL WOOD na ošetření olejovaných podlah reprezentují intenzivní čistič, ošetřující olej a barevný olej. Intenzivní čistič je speciálně určen pro všechny typy silně znečištěných dřevěných podlah, ale rovněž pro plastové povrchy, korek, linoleum a keramické podlahy. Je velmi účinný dokonce i na silně znečištěných kamenných a keramických površích veřejných prostor. Ošetřující olej FEEL WOOD je vysoce kvalitní výrobek, který se používá jako přírodní prostředek pro všechny typy dřevěných podlah, pro korkové podlahy a dřevěný nábytek. Tvoří jej přírodní a modifikované rostlinné oleje a pryskyřice bez obsahu olova, kobaltu či terpentýnu. Barevný olej FEEL WOOD se používá u dřevěných podlah ošetřených barevným olejem na opravu malých ploch, například v případě poškrábání. Lze ho použít také k barvení podlahových lišt či schodů v odpovídající barvě podlahových dílců. Protože však obsahuje kobaltové mýdlo, je třeba s ním zacházet mimořádně opatrně – může způsobovat alergie!

Z produkce dánské společnosti WoodCare Denmark A/S se výborně osvědčuje  WOCA ošetřovací sada, která obsahuje prostředky ideální pro udržování čistoty a oživení dřevěných podlah napuštěných olejem. Mýdlo na dřevěné podlahy je vyrobeno z přírodních rostlinných tuků bez přísady vonných látek nebo ředidel. Díky svému složení mýdlo nejen čistí povrch, ale zároveň na něj nanáší olej, čímž zajišťuje šetrnou a ošetřující mezifázi údržby. Ošetřující pastu tvoří především tvrdý olej. Používá se k prvotní péči a k údržbě dřevěných povrchů, které jsou povrchově ošetřeny olejem, nebo jsou olejem napuštěné či navoskované. Přitom nezáleží na tom, zda se jedná o olej nanesený ručně nebo průmyslově. Ošetřující pasta je vhodná také pro podlahy ošetřené UV-olejem.

Při práci s ošetřujícími prostředky je nutné zachovávat pokyny výrobců a hlavně dodržovat bezpečnostní pokyny – olejem nasáklé hadry a prach po broušení podlah se totiž mohou samy vznítit! Použité textilie proto po práci ponořte do vody a uchovávejte v pevně uzavřené nádobě a v co nejkratší době je zlikvidujte.

Serafin Campestrini s. r. o., Husova 31, 517 24 Borohrádek

www.secacz.cz

 www.feelwood.cz 

   PRODEJNÍ MÍSTA   

  PODNIKOVÁ PRODEJNA  

 

Tel.:        494 389 011 (ústředna)

               494 389 025 (podniková prodejna)

 Fax:        494 389 016

 

E-mail:     lukas@secacz.cz   (FEEL WOOD podlahy – produkt management)

Email:      prodejna@secacz.cz    (Maloobchodní prodej – podniková prodejna Borohrádek)

Email:      anna@holz.cz   (Velkoobchodní prodej – HERRMANN & VOGEL spol. s r. o.)

 

  KOMERČNÍ PREZENTACE 

 

 

 

 

 

Zpět