HPI-CZ: Pochůzný systém zajistí bezpečnou údržbu střechy

29.09.2014 14:49

Pohyb po střeše usnadňuje tzv. pochůzný systém, jehož součástí mohou být stoupací plošiny, lávky nebo nášlapy na tašky. Díky těmto prvkům lze snadno a hlavně bezpečněji provádět údržbu střechy. Na bezpečnost při údržbových pracích je třeba myslet už při projektování. Takový zákon již platí v sousedních zemích EU, takže činnosti, jako jsou čištění, údržba nebo opravy, musí být z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví vyřešeny stavebníkem ještě před vlastním zahájením stavby.

 

Bezpečný pochůzný systém chrání zdraví a život osob, pohybujících se po střeše

 

Ucelený pochůzný systém pro širokou škálu krytin i bezpečnostní prvky, jako jsou háky, nabízí společnost HPI-CZ, jeden z největších dodavatelů montážního příslušenství pro všechny druhy střešních krytin a kompletního sortimentu pro zateplování budov. Novinkou v sortimentu HPI-CZ je například střešní žebřík pro zajištění bezpečného dočasného pohybu na střeše, upevnitelný za bezpečnostní hák.

Pochůzný střešní systém musí v ČR splňovat požadavky evropské normy ČSN EN 516 - Prefabrikované příslušenství pro střešní krytiny - Zařízení pro přístup na střechu - Lávky, plošiny a stupně. Tato norma se vztahuje na zařízení pro přístup na střechu trvale připevněné k nosné konstrukci šikmých střech, které slouží ke stání a chůzi během kontroly, údržby a opravy zařízení na střeše. Norma stanovuje základní rozměry, použité materiály, požadavky s ohledem na únosnost zařízení pro přístup na střechu trvale upevněných ke střešní konstrukci včetně jejich upevňovacího systému a rozsah zkoušek.

Provedení kominické lávky UNI-SET

 

Stoupací plošinu ocení nejen kominík

Umístění plošiny na střechu zvyšuje bezpečnost pohybu po střeše. Montuje se nejčastěji do blízkosti komína, kde usnadňuje jeho čištění. Stoupací plošinu tvoří stoupací rošt a dále držáky roštu, které jsou vodorovně připevněné do držáků stoupací plošiny. Držáky stoupací plošiny se dle typu upevňují za přídavnou střešní lať nebo na stěnu či bok komína. Zejména u větších objektů se na střechy umisťují i kominické lávky se zábradlím. Ty najdete v sortimentu HPI-CZ jak ve variantě rovné, tak ve variantě boční. Kombinací kominických látek rovných a bočních, případně i stoupacích plošin, lze zejména na rozsáhlých střešních komplexech vytvořit bezpečný pochůzný systém umožňující kvalitní a bezpečnou pravidelnou údržbu.

Detail uchycení stoupací plošiny

 

Nášlapy tašek

U menších střech nebo jako doplňkové opatření dobře poslouží tzv. nášlapy pro betonovou nosnou tašku, neboli střešní stupačka, určená jen pro jednu nohu. Tyto prvky vytvářejí přístupovou cestu ke komínům nebo třeba k anténním stožárům. Stoupací nášlap je, obdobně jako stoupací rošt, opatřen povrchovými antiskluzovými výlisky, které zvyšují přilnavost podrážky při výstupu na střechu. HPI-CZ vyrábí nášlapy s povrchovou úpravou z pozinku nebo v barevném odstínu.

 

Bezpečnost zajistí háky

Pád ze střechy patří k nejčastějším příčinám úrazů s mnohdy tragickými důsledky, nejen pro samotné pracovníky provádějící údržbu střechy, ale často i pro jejich zaměstnavatele. Proto je již při projektování stavby nutné myslet na bezpečnost prací, kde riziko pádu hrozí. Jak již bylo řečeno výše, zákon o koordinaci stavebních prací, který již platí v sousedních zemích EU, zavazuje stavebníky, aby na budoucí údržbové činnosti jako je čištění, údržba či opravy, mysleli ještě před vlastním zahájením stavebních prací. Mezi nejbezpečnější a finančně dostupné způsoby zajištění na střechách patří využití bezpečnostních střešních háků v kombinaci se zachycovacím postrojem na laně. Bezpečnostní střešní háky se instalují převážně v blízkosti střešních oken, štítů, u okapů, nebo u hřebenů střech.

Provedení úchytu bezpečnostního střešního háku

 

Obdobně jako pro pochůzný systém existuje v ČR pro bezpečnostní střešní háky norma, a to norma ČSN EN 517 - Prefabrikované příslušenství pro střešní krytiny - Bezpečnostní střešní háky. Tato norma platí pro bezpečnostní střešní háky umístěné na povrchu šikmých střech a trvale připevněné k nosné konstrukci střechy. Háky jsou určeny pro připevnění žebříků pro pokrývače, pro podepření pracovních plošin a pro kotevní body, ke kterým se připevňují osobní ochranné prostředky proti pádu nebo pro přidržení. Bezpečnostní hák s sebou nenese žádné náklady na úpravu tašek ani prostupy konstrukcí. Hák se jednoduše montuje za kontralať, místo samotného upevnění poté překrývá taška v řadě nad hákem. Bezpečnostní háky od HPI-CZ jsou vhodné dle typu pro pálené i betonové tašky, bobrovky i pro břidlici. 

 

     TIP:    

Sada ROBUST z nabídky HPI-CZ zahrnuje kompletní stoupací plošinu z kvalitní pozinkované oceli. Sadu tvoří dva držáky stoupací plošiny pro montáž za přídavnou lať, dva držáky roštu a samotný rošt s protiskluzovým povrchem. Díky tomu je jeho povrch zcela bezpečný proti uklouznutí. Hustě rozmístěné otvory v povrchu roštu navíc zabraňují shromažďování vody a sněhu. Sadu ROBUST si lze vybrat s povrchovou úpravou pozink nebo v barvené variantě (odstíny: antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá). Držáky stoupací plošiny jsou v místech styku s krytinou opatřeny pryžovými podložkami, které zabraňují jejímu mechanickému poškození. 

Kompletní sada stoupací plošiny ROBUST 

 

 

       NOVINKA:     

Nejnověji do sortimentu HPI-CZ přibyl střešní žebřík s integrovanou pryžovou podpěrou. Žebřík z oceli s povrchovou úpravou o šířce 430 mm a délce 2 m se uchycuje právě za bezpečnostní hák. Výrobek je určen pro bezpečné zajištění dočasného pohybu na střeše. Postranice žebříku ideálně zapadnou do vln střešní krytiny, přičemž jednotlivé příčky zůstanou vystouplé, což zajistí pohodlný a bezpečný výstup po žebříku. Dle preferencí si lze vybrat pozinkový povrch nebo jednu z těchto pěti barevných variant: antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá. 

Střešní žebřík s integrovanou pryžovou podpěrou

 
 

 

HPI-CZ spol. s r. o.

Tel.: 495 800 918, 724 515 711

Fax: +420 495 217 290

martin.chmelik@hpi-cz.eu

www.hpi-cz.eu

 

Foto (C) HPI-CZ spol. s.r.o.

 

    KOMERČNÍ PREZENTACE   

 

 

Zpět