Jak vybrat podlahu na e-shopu?

28.08.2015 12:03

Učinili jste důležité rozhodnutí, že si pořídíte masivní dřevěnou podlahu? Potom vám gratulujeme, vybrali jste totiž ten nejlepší materiál, který lze na podlahy použít. Čekají na vás ale ještě tři důležité kroky k úspěchu – vybrat správný druh podlahy, tloušťku a její barevnou variantu. Druh dřeva rozhodne o užitkových vlastnostech podlahy, tloušťka prkna o životnosti podlahy, barva a povrchová úprava zase o celkovém designu, který určuje vzhled vašeho interiéru. Jeden požadavek se bez druhého se neobejde, a proto si zaslouží stejnou pozornost.

Foto (C) SECA CZ

 

Krok č. 1: Vybíráme typ podlahy. Online.

Vlastnosti masivních podlah se mění v závislosti na použitém druhu dřeva. Za nejkvalitnější jsou považovány dubové a jasanové podlahy. Ty jsou vhodné do namáhaných frekventovaných prostor, jako jsou obývací pokoje nebo kuchyně. Jasan po tepelné úpravě, tzv. thermo-jasan, lze dokonce použít i v koupelně či sauně. Do dětských pokojíčků a ložnic bez obav volte měkčí dřevo, například severský smrk či severskou borovici.

Tento krok můžete provést z pohodlí domova, od počítače. Máte dost času najít si vyčerpávající informace o jednotlivých materiálech, zvážit, zda se hodí právě k vám domů, pro vaše účely a samozřejmě také porovnat ceny od jednotlivých výrobců. Nezapomínejte, že ale, že vybrané podlahovky musí být z masivního dřeva a z obnovitelného lesního hospodářství, navíc procházející nejvyšší kontrolou kvality. Budete tak mít jistotu, že se k vám dostanou vždy ty nejlepší kousky.

 

KROK č. 2: S tloušťkou podlahy počítejte už v projektu

Velmi důležitá je tloušťka podlahovek. Právě na ní závisí životnost celé podlahy. Dá se říci, že čím silnější podlaha je, tím je odolnější. Je potřeba si uvědomit, že podlahu budete v průběhu let několikrát brousit. Sílu masivního dřeva sledujte zejména v případě, že pod ním bude uloženo podlahové topení. Potom vám můžeme doporučit 15 mm silné podlahovky z měkkého dřeva, nebo 21 mm silné podlahovky z tvrdého dřeva.

 

KROK č. 3: Přesvědčte se na vlastní oči

Co je ale vidět na první pohled už ode dveří, to je povrch podlahy. Vždy je těžké představit si, jak bude ten jeden malý vzorek vypadat na desítkách metrech čtverečních u vás doma. Moderní podlahová studia nabízejí 3D vizualizace, díky kterým si můžete vytvořit docela jasnou představu a podle ní rozhodovat o dekoru a povrchové úpravě svojí nové masivní podlahy.

Od věci není ani osobní návštěva prodejny, kde se můžete na podlahu podívat na větší ploše a kde jsou vám k dispozici odborníci prodejce. Podlahu si pak můžete objednat přímo na prodejně, nebo v pohodlí domova doma přes e-shop.

Chcete poradit s výběrem podlahy v e-shopu? Kontaktujte nás!

Při výběru podlahové krytiny a úpravy povrchu je důležité přihlédnout i ke způsobu jejího využití

FOTO (C) SECA CZ

 

Tip: Na co si dát při nákupu podlahy na e-shopu pozor?

  • Především si ověřte spolehlivost prodejce, zajímejte se o jeho reference a záruky, které poskytuje. 
  • Důležitý je také původ podlahy a technologie výroby.
  • Při výběru hodnoťte délku záruky. U kvalitních dodavatelů můžete mít na masivní podlahy záruku kvality v délce až 15 let.

 

 

Článek byl připraven ve spolupráci s firmou SECA Borohrádek, výrobcem a prodejcem masivních dřevěných podlah značky Feel Wood a palubek.

 
 
 
 
 

 

Zpět