Jdeme nakupovat obklady a dlažby (1)

22.10.2013 01:56

Keramické materiály jsou díky svému působivému a líbivému vzhledu hojně využívány ke zkrášlení bytu, domu nebo jiné stavby. K získání esteticky přívětivého prostředí v interiéru i exteriéru je možno uplatnit keramické obklady v nejrůznějších barevných a tvarových variacích. K oblibě keramických materiálů přispívají též vynikající užitné vlastnosti – dlouhá životnost, nehořlavost, snadná údržba a bezproblémové dodržování náročných hygienických požadavků. Keramické obklady a dlažby v interiéru přispívají ke snížení výskytu množství alergenů, například prachu, pylu a roztočů, což ocení zejména stále rostoucí počet alergiků.

V našich zemích neustále stoupá spotřeba keramických obkladů a dlažeb. Keramické obklady nacházejí uplatnění nejen na tradičních místech – v koupelnách, sociálních zařízeních, v saunách, v kuchyních, ale jsou stále oblíbenější i v obývacích a jídelních prostorách bytů, zejména ve spojení s moderním podlahovým vytápěním, nebo ve stylově zařízených místnostech s krbem. Při rekonstrukcích jsou nahrazována především přežitá umakartová jádra panelových bytů. V této oblasti očekáváme další nárůst spotřeby keramických obkladových prvků zejména v souvislosti s možnou státní podporou obnovy bytového fondu. Rekonstruovány jsou často i nebytové prostory, půdní nástavby a podobně.

Dlažba se dobře udržuje v čistotě

Foto (C) RAKO

 

Uživatelé i výrobci přicházejí se stále novými náměty, jak lze využít předností keramických obkladů a dlažeb. Jejich současná nabídka na trhu je bohatá, co se týká pestrosti sortimentu, jakosti výrobků i cen. V posledních letech výrazně vzrostla úroveň českých keramických obkladů, které jsou srovnatelné s dovozem z Itálie a Španělska. Zejména v oblasti fyzikálních a technických vlastností není rozdílu mezi českými a předními evropskými výrobci keramických obkladů. V designu udávají módní trend Italové. Svět se ale globalizuje ve všem, a tak nikoho už nepřekvapí, že dnes čeští i italští výrobci nakupují módní novinky od totožných návrhářských studií. Nelze se proto divit, že často ani odborník ihned nerozezná, zda se jedná o keramické obklady z Čech nebo zahraničí. Podle čeho tedy keramické obklady vybírat, jaká zvolit kritéria, abychom byli s nákupem spokojeni?

Vybíráme uváženě

Většina zákazníků zcela přirozeně klade největší důraz na vzhled obkladu a jeho cenu. U zboží s podezřele nízkou cenou se doporučuje dobře prověřit jakost, garantované parametry a záruky. Zboží nízkých cenových hladin je obvykle anonymní, má na obalu nedostatečně označenu jakost a výrobní normu, například ČSN EN 159 nebo EN 176, které určují základní vlastnosti zboží, zejména mrazuvzdornost, nasákavost, pevnost. Naopak na obalech nesmí chybět ani značení dalších vlastností, jako jsou rozměrové tolerance, značení odstínu výrobní šarže, otěruvzdornost glazované dlažby atd. Solidní firmy uvádí na obalech firemní znak, velmi stručný návod k použití, znaky certifikace a kontaktní spojení na výrobce.

Důležitým kritériem pro výběr keramických obkladových prvků je způsob použití. Podstatný rozdíl je v požadavcích na vnitřní obklady v interiérech a venkovní obklady v exteriérech. Některé keramické obkladové prvky lze použít takřka univerzálně, ale přesto je nutno dodržovat určitá pravidla při aplikaci na podlahy nebo na stěny. O vhodnosti výrobků pro jednotlivé oblasti použití musí zákazníkovi podat jasné a srozumitelné instrukce prodejce a činí tak podle souhrnného katalogu výrobce nebo technického katalogu, který podrobně popisuje vlastnosti výrobků, vhodnost použití a garance. Předností českých výrobců keramických obkladů je názornost a dostupnost informací o výrobcích na informačních telefonních linkách a internetových stránkách. Firmy také velice často nabízejí poradenský servis. Vážným zájemcům výrobce dokonce zašle i CD katalog a další informace na CD-ROM.

Mělo by se stát samozřejmostí, že si před nákupem zajistíme přehled o trhu a dostatek informací o nabídce návštěvou minimálně tří značkových prodejen s dokonalým servisem. K servisu značkové prodejny patří vedle rozsáhlé expozice koupelnových a kuchyňských celků často počítačové zpracování náhledu koupelny či jiného objektu podle zadání zákazníka. Jedině pohled na konkrétní sestavu obkladu, dlažby a ozdobných doplňků umožní zákazníkovi správně zvolit druh, barvu a formát obkladu podle jeho představ. Proto si před návštěvou prodejen připravte vše potřebné k vizualizaci vašich představ. Proměřte si rozměry místností, nakreslete půdorysné řešení, promyslete rozmístění nábytku a způsob osvětlení prostoru. Pro výběr správných barev a motivů můžete vzít s sebou i vzorek nábytku (dvířka nebo část pracovní desky kuchyňské linky, polici z nábytkové stěny apod.)

Motivy ze zvířecí říše zaujmou nejen děti. Prostor celkově odlehčí.

Foto (C) RAKO, série Arde

 

Nikdy nespoléhejme na náhled barevnosti z katalogu nebo z počítače. U dobrého prodejce by neměl být problém shlédnout keramiku přímo ve formě fyzických vzorků – povrchová úprava a barevnost se mohou lišit od deklarovaného produktu a po zhlédnutí skutečného výrobku někdy opadne euforie z dobře vybraného zboží. Stejně tak je dobré vyzkoušet přímo na prodejně kombinace jednotlivých dlažeb či obkladů.

Vybírat keramiku podle země původu výrobce je velmi ošidné. Pryč jsou doby, kdy platilo, že "co je z venku, to je lepší". Kdysi podceňovaná česká produkce se pod tlakem konkurence a vlivem velkých investic do technologie výroby během uplynulých deseti let srovnala kvalitou se špičkovými italskými a španělskými výrobci a navázala tak na dávnou tradici proslulé české školy. O pravdivosti tvrzení svědčí i čilé obchodní kontakty se západní Evropou, která zajišťuje odbyt velkého podílu výrobních kapacit. Kvalitní zahraniční dlažby u nás seženete v síti velmi dobře zásobených a organizovaných prodejen. Bohužel se stále více dováží nekvalitní laciné dlažby a obklady z nejrůznějších výprodejů a povětšinou malí "garážoví" nebo "stodoloví" prodejci tak cizopasí na pověstné kvalitě italské a španělské keramiky. Proto buďte při výběru dodavatele obezřetní.

Kde nakoupíme?

Při rozhodování o prodejně, kde vyměníme rodinné peníze za krásu a eleganci keramiky, bereme vždy v úvahu kvalitu poradenství, komplexnost nabídky, přístup k zákazníkovi, obchodní podmínky a reference přátel či známých. Vybírat bychom měli zejména na prodejnách, kde můžeme "živě" spatřit širokou nabídku nejen dlažeb a obkladů, ale i všech potřebných doplňků – různě velkých formátů jedné série, ozdobných prvků – listel, keramických profilů pro oblé ukončení hran a růžků (bombát), lišt a profilů, lepidel, spárovacích tmelů a dalších prostředků stavební chemie. Návrh grafického řešení s vizualizací na počítači nebo odvoz zboží na místo jsou služby spojené s nákupem, které většina prodejců nabízí téměř automaticky. O to, abychom se nebáli, že obchod proběhne hladce, se postarají dobré zkušenosti našich přátel či známých z dřívějších obchodních transakcí nebo jednání.

Veselé radovánky ve vaší koupelně

Foto (C) RAKO, série Arde

 

Prodejce musí samozřejmě poskytnout na zboží odpovídající záruku. Zákon stanoví minimálně období šesti měsíců, kdy je zákazník chráněn proti škodám či závadám, ale dnes je obvyklé, že výrobci poskytují bez rozpaků i dvouletou záruku na kvalitu své produkce. Jsou však i takové seriózní firmy, které v případě prokazatelné výrobní vady vymění bezplatně vadné zboží za kvalitní v době po uplynutí záruky.

Vlastnosti jednotlivých materiálů je třeba nastudovat obzvlášť pečlivě. Ne každý materiál se hodí všude a nesprávným výběrem užitných vlastností a technických parametrů se můžeme dostat do problému. Proto o jednotlivých vlastnostech hovoříme podrobně na jiném místě publikace. Nejlepší cestou k úspěchu je nastudovat základní pojmy a nechat si poradit od prodejce. Můžeme si na něj připravit i chyták – naivní laický dotaz, na který bychom měli znát správnou odpověď. Seriózního prodejce pak snadno poznáte, pokud vám bude nabízet evidentně řešení, které pro něj nemusí být z obchodního hlediska výhodné.

Záruční a dodací podmínky, stejně jako deklarovanou cenu vyjednejte s prodejcem a nechejte si vše písemně potvrdit. V případě prodejních "akcí" a slev se zajímejte, proč se zboží prodává v těchto cenách. Nižší pořizovací ceny mohou signalizovat sníženou až mizernou kvalitu zboží, čímž se někteří prodejci před zákazníkem nepochlubí. Teprve v reklamačním řízení zjistíme, že jsme "vědomě" nakoupili nekvalitní materiál.

Při sledování a porovnávání cen věnujte pozornost tomu, zda se jedná o cenu bez nebo s daní z přidané hodnoty. Zákazníci bývají často nepříjemně překvapeni, když po nich prodejce požaduje téměř o čtvrtinu ceny víc, než o které se hovořilo před objednávkou.

 

 

 

 

 

Zpět