Keramické dlažby (1) - Typy dlažeb

12.12.2012 04:17

Přáním většiny zákazníků, kteří uvažují o investici vložené do keramických dlažeb, případně v kombninaci s obklady, je spojit estetické i technicky dokonalé řešení vzhledu jejich bytu, domu, interiéru, ale i exteriéru. K prioritám keramických materiálů patří široké spektrum barevných a rozměrových možností, dlouhá životnost, nehořlavost, snadná údržba a hygienická nezávadnost. Také nízký výskyt alergenů, například prachu, pylu a roztočů, ocení zejména stále rostoucí počet uživatelů – alergiků. Široká nabídka keramických obkladů a dlažeb otevřela dveře nejen do koupelen, sociálních zařízení, kuchyní, chodeb, ale díky svému designu, technickým parametrům a možnosti aplikace podlahového topení se postupně zabydlují i v obývacích prostorách, halách, dětských pokojích, ložnicích atd.

Dokonalá kombinace nadčasového designu a nekompromisní kvality protiskluzných dlaždic se ukrývá v sérii Galileo (RAKO)

 

Zemité tóny dlaždic v béžové, bílé, červené, hnědé a barvě slonové kosti vytvářejí harmonický dojem s bordurou řezanou vodním paprskem (RAKO)

 

Dlaždice jsou vhodné jak do moderního tak i do klasického interiéru, jsou ideální i pro terasy, okolí bazénů a ostatní venkovní prostory, kde se uplatní vysoká odolnost povrchu a protiskluzné vlastnosti (RAKO) 

 

Před návštěvou prodejny s keramickými obklady a dlažbou si dopředu připravíme základní informace, které jsou z hlediska odborné a zodpovědné nabídky pro obchodníka důležité. Důkladně proměříme veškeré rozměry ploch, které se chystáme obkládat, nakreslíme půdorys stavby nebo bytu a rozkreslíme prostory pro obklady stěn, podlah. Zaznamenáme si, jaké stavební materiály budou sloužit jako podklad. Tato informace není důležitá při výběru keramiky, ale bez ní se neobejdeme při výběru vhodné stavební chemie (lepidel apod.). Investice vložené do obkladů a dlažeb spolu s prací obkladače představují desetitisíce korun. Jsou dvě cesty, kterými lze postupovat. Buď se budeme řídit zkušenostmi a invencí architekta či designéra, nebo budeme vybírat obklady a dlažby sami. Pokud kupujeme zboží nebo sjednáváme služby, víme, co kupujeme, ale při koupi obkladů, přestože si materiál prohlédneme a vybereme, máme stále pocit, zda jsme vybrali správně. Proto bychom se měli alespoň zorientovat v základní nabídce keramických obkladů a dlažeb. Osvojení základních charakteristik a vlastností není zase tak náročné. Keramické materiály lze rozdělit do několika skupin podle technologie výroby. Každá z těchto skupin má rozdílné technické parametry. Podle typu střepu se dělí na slinuté, na klasické s červeným nebo bílým střepem, na hutné glazované a cihlové tažené. Podle úpravy povrchu se dělí na glazované a neglazované.

Nejprodávanějším keramickým výrobkem na trhu jsou pórovinové obkladačky. Jedná se o výrobky určené výhradně pro obklady stěn v interiérech. Toto omezení vyplývá z vysoké nasákavosti střepu a nízké odolnosti povrchu proti otěru. Nasákavost obkladaček se pohybuje v intervalu od 10 % do 24 %, přičemž nejčastější hodnota je okolo 15 %. Povrch obkladů je opatřen glazurou, která propůjčuje obkladačkám vynikající čistitelnost i odolnost proti všem běžným čistícím i desinfekčním prostředkům. Povrch glazury může být lesklý, matný či kombinovaný lesklo-matný, jednobarevný, nebo zdobený dekoračními barvami. Díky moderním technologiím ve výrobě a širokým možnostem dekorací zvládají dnes výrobci vytvářet design prakticky jakéhokoli druhu či imitovat libovolnou povrchovou úpravu. Těžiště poptávky, co se rozměru týká, se přesouvá do většího formátu 25 × 33 cm, 25 × 45 cm i 30 × 60 cm. Na druhé straně stojí keramické mozaiky, které se staly již evergreenem, a zejména v kombinaci s většími formáty poskytují neobyčejný efekt. Jejich formáty však také procházejí vývojem, oproti klasické velikosti 2,3 × 2,3 cm se na trhu setkáme i s obdélníčky 2,3 × 7,3 cm a dokonce i s první keramickou mikromozaikou domácí provenience ve velikosti 1 × 1 cm. Barevnosti obkladů se meze nekladou. Záleží pouze na zákazníkovi, neboť nabídka je opravdu pestrá. Světlé barvy a větší formáty prostor opticky zvětšují a sjednocují, naopak tmavé barvy mohou příliš velký prostor zútulnit a zmenšit. Velký vliv v prostorovém vnímání mají samozřejmě i ostatní zařizovací předměty, doplňky. Kromě základního "kamene", kterým je obkládačka, jinak řečeno obklad určený na stěnu, je k dispozici v tomto materiálu i mnoho dekoračních prvků, jako jsou listely (ozdobné dekorační pásky určené pro horizontální i vertikální použití), bombata (reliéfní dekorace páskového typu), inserta (obkládačky s dekorací uprostřed obkladu), reliéfní doplňkyrohové tvarovky. Tyto prvky jsou nedílnou součástí mnoha sérií, umožňují dokonalé řešení funkčních detailů. Technicky i esteticky je tak dosahováno maximální kvality obkládaných prostor.

Série Sandstone Plus přináší nový větší rozměr 45 × 45 cm, probarvené hmoty v odstínech povrchu pro technickou dokonalost i v namáhaných prostorách, novou trendovou barvu čokoládově hnědého odstínu, kompletní kalibraci všech prvků série, frézované a zaleštěné funkční doplňky (sokle, schodovou) a dekorativní skleněnou mozaiku 4,7 × 4,7 cm pro moderní styl dekorování ve všech aplikačních segmentech. (RAKO)

 

Hutná glazovaná dlažba naplno předvede své přednosti zejména v interiérech. Technologie výroby umožňuje téměř identické možnosti zdobení povrchu jako u pórovinových obkladaček. Z toho vyplývá i hlavní aplikační oblast těchto materiálů – slouží jako podlahy do koupelen, kuchyní, toalet i dalších částí obytných i komerčních objektů ve vzájemné synergii s obklady stěn, obkládačkami. Díky variabilitě dekorování povrchu dlaždic a široké nabídce sortimentu doplňkových prvků – ozdobných bordur, rozet, soklů a schodových tvarovek, jsou často aplikovány jako samostatné dlažby bez vazby na stěnu. Základními nabízenými formáty jsou např. rozměry 33 × 33 cm, 30 × 30 cm, 25 × 33 cm, 20 × 20 cm. Velkorysá nabídka formátů a designu umožňuje snad opravdu každému zákazníkovi nalézt to správné řešení. Pro objekty s vysokými nároky na odolnost proti povrchovému opotřebení jsou dodávány speciální série glazovaných dlažeb s otěruvzdorností 5, které ideálně kombinují odolnost povrchu s bezproblémovou čistitelností. Pro speciální prostory jsou též určeny protiskluzné dlažby. Ideálním řešením dlažby určené pro bazény, sprchy, koupaliště jsou glazované dlažby se speciálními protiskluznými glazurami.

Základem režných dlaždic je neglazovaný materiál s nasákavostí okolo 0,5 %. Vyrábějí se výpalem v tunelových pecích. Červenohnědá keramika takto vyrobená vykazuje vysokou kvalitu, ale ekonomicky je velmi náročná. Přestože tato produkce patří mezi klasické způsoby výroby, s rozvojem nových pokrokovějších technologií a s převažujícími ekonomickými hledisky výrobců v Evropě bohužel ubývá.

Slinuté neglazované dlažby (označované gres porcellanato) vykazují díky technologii výroby nízkou nasákavost (do 0,5 %) a vysokou pevnost střepu. Proto jsou téměř ideálním a univerzálním materiálem jak pro využití v interiéru, tak exteriéru. Slinutá dlažba je mezi uživateli velmi populární. Díky své kvalitě a tvrdosti je vhodně aplikovatelná pro namáhané prostory. Díky nízké nasákavosti umožňuje použití venku bez nebezpečí poškození mrazem. Typické použití dlažeb s extrémně nízkou nasákavostí jsou vstupy domů, venkovní terasy a balkony, a samozřejmě obytný interiér komplexně. Při správném provedení pokládky jsou vlastnosti těchto výrobků zárukou dlouhotrvající kvality. Ve srovnání s přírodním materiálem, který byl předlohou při tvorbě těchto dlaždic, vykazuje slinutá keramika lepší užitné i technické vlastnosti – je tvrdší, má menší nasákavost, delší životnost a výrazně příznivější cenu. Při podrobnějším pohledu na design této dlažby zjistíme, že často vychází z napodobenin přírodních materiálů, jako například žuly, mramoru atd. Stálicí a zároveň favoritem je typ dlažby rustikální, jenž přenáší do našich příbytků teplo a barvy jižních zemí. Závěrem lze jen vyzdvihnout atributy, proč je právě slinutá neglazovaná dlažba tou nejlepší volbou – komplexnost řešení podlah včetně detailů, bohatý výběr z řady designově sladěných sérií, vysoké technické i kvalitativní parametry použitých materiálů. Rozmanitost nabídky je podpořena faktem, že každá série tvoří svou barevností, strukturou reliéfního povrchu i motivem a provedením dekorací vlastní svět, jehož charakter pomáhá zákazníkům lépe vystihnout jejich přání a představy.

Svět velkých vín, jejichž vznik je neodmyslitelně spojen se zráním v dubových sudech, je zdrojem zásadních designových prvků série s příznačným jménem – Chateau. Základní dlaždice v typicky protáhlých obdélníkových formátech imitují design rustikálního ostařeného dřeva. A dojem podtrhuje dekorace, pro jejíž motiv si designéři zvolili jména 6 významných vinařských oblastí Francie. Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Cotes du Rhone, Alsasko či Chateauneuf du Pape, jména která nenechají žádného milovníka vína v netečném poklidu. Ani barvy se nevolily náhodně. (RAKO)

 

Hnědá, béžová a bílá barva nechává mistrovsky vyniknout lesklému, jemně reliéfnímu patinovanému povrchu na matném základu. Exklusivitu této kalibrované dlaždice zaručují i její netradiční, vzájemně kombinovatelné formáty 44,5 × 14,7 cm a 44,5 × 10,9 cm. (RAKO)

 

Slinuté glazované dlažby (jinak též označované jako gres porcellanato smaltato) patří mezi oblíbené keramické produkty. Jsou zástupci špičkové výrobní technologie s neomezenými barevnými a designovými variacemi. Vynikají výbornými vlastnostmi slinutých materiálů s nadčasovým designem materiálů glazovaných. Malá nasákavost zaručuje použití v exteriéru i v interiéru. Technologie výroby vybízí kombinovat reliéfní povrchy s matnými i lesklými glazurami i dalšími zdobícími technikami, imitovat přírodní stavební materiály, moderní i historické vzory a tvořit atraktivní grafické a umělecké návrhy.

Cihlová tažená dlažba (cotto) patří mezi "evergreeny" keramického průmyslu. Základní surovina se nepřipravuje lisováním, ale tažením ve vlhkém stavu. Cihlová dlažba díky svému vzhledu naprosto vynikne ve stylových prostorách. Cotto vykazuje velké rozměrové odchylky, a proto se pokládka provádí s velkou spárou, aby bylo vůbec možné dlažbu položit. Výrobní charakter a inspirace z přírodních zdrojů vykazuje veliké rozdíly v barevném odstínu povrchu. Není to však na škodu, naopak podporuje to správnou patinu této dlažby. Abychom předešli případným poškozením, znečištěním, je důležité cottu věnovat zvýšenou pozornost při její údržbě a snížit tak riziko trvalého znečištění povrchu. Dlažba typu cotto je určena lidem s vybraným vkusem, kteří v barevných odchylkách, originálních rozměrech a vyšší péči nevidí nedostatky, ale charakteristickou vlastnost tohoto krásného tradičního keramického materiálu. Objevte i vy krásu spojení keramiky s přírodou a návrat ke starým tradicím.

 

Pro maximální efekt stylového interiéru lze sérii Chateau kombinovat se stávající sérií Brick. Tím dojde k přirozené kombinaci designu dřeva s povrchem ve stylu klasických pálených cihel, která je tak typická pro dokonalou atmosféru vinného sklepa, stylové restaurace či letního sídla, chaty či chalupy. (RAKO)

 

Bez použití dekorací je dlažba Chateau vhodná pro místa, kde dotváří celkový vzhled interiéru, ve kterém působí jako inspirující, neobvyklý prvek, jenž nezůstane bez povšimnutí. (RAKO)

 

Foto (c) RAKO, www.rako.cz

 

 

 

Zpět