Korkové podlahy - úvod do problematiky

05.12.2012 03:43

Většině lidí se při slově korek vybaví zátka. Použití korku je však mnohem širší. Je materiálem pro výrobu korkových podrážek, těsnění motorů, antivibračních desek, různých dárkových předmětů nebo i míčků pro badminton. V domácnostech se s tímto nádherným materiálem setkáváme zejména ve formě podlahových krytin a obkladů stěn, případně i ve formě tepelné izolace. Korek je materiál ryze přírodní, vysoce estetický a příjemný na dotek. Do interiéru vnáší sympatický pocit tepla, jakoby z něj unikala nastřádaná energie, skrytá ve zvláštních uzavřených buňkách jeho struktury.

Barevná různorodost a kombinační možnosti korkových podlah umožňují dotvářet zajímavé a netradiční interiéry.

Foto (c) KOREK JELÍNEK

 

Surovina se získává z kůry korkového dubu. Tento vzhledově mimořádně zajímavý strom nalezneme v západním Středomoří – v Alžírsku, Maroku, Francii, Itálii, Tunisku. Největšími producenty a zpracovateli korku jsou však Španělsko a Portugalsko. Portugalsko, kde roste 30 % všech korkových dubů, zajišťuje více než 55 % světové produkce korku. Korkový dub je také jedním z typických prvků portugalské krajiny. Patří k tamní kultuře a provází celý historický vývoj této země. Při získávání suroviny nedochází k poškození stromu, kůra z korkových dubů je získávána loupáním z živého stromu bez poškození dřeviny, proto i zuřiví ekologové mohou být klidní. Opakovaným loupáním se kůra zkvalitňuje. Odstraňování staré kůry přispívá k dlouhověkosti a dobrému zdraví stromu. Poprvé je korkový dub loupán, když je asi 20 až 25 let starý, a potom se celý proces opakuje každých devět let. Při životnosti stromu kolem 180 let se tedy kůra loupe v průměru sedmnáctkrát. Kůra z prvního loupání (tzv. "panenská") je zbrázděná a porostlá lišejníkem. Po druhém loupání je už hladká, avšak s hlubokými puklinami. Až od třetího loupání je kůra skutečně kvalitní, představuje asi pěticentimetrovou vrstvu kompaktní, pružné a odolné hmoty. Stoprocentně přírodní, stoprocentně ekologické.

Korkové duby jsou národním bohatstvím států, které jejich surovinu využívají pro průmyslové zpracování. Například v Portugalsku je státem evidován výskyt korkových dubů a bez povolení a náhrady nelze žádný strom porazit. Zpracování korku vyžaduje mnoho znalostí a dovedností, jejichž původ se ztrácí kdesi v dávné minulosti. Korek je proto od věků symbolem dokonalého spojení lidí s přírodou. Jedním z rozhodujících způsobů využití jedinečných vlastností korkové kůry je výroba podlahových krytin a obkladů stěn. Současný trend ve výrobě i užívání podlahových krytin vychází ze zásady, že nemají imitovat jiný druh materiálu. Musíme proto vždy vážit, do jaké míry budou prostory, do nichž chceme korek pokládat, namáhány, abychom mohli zvolit odpovídající povrchovou úpravu.

Pro správně ošetřený korkový povrch nepředstavuje rozlitá káva, víno nebo běžné znečištění žádný problém. Podlaha se jednoduše setře vlhkým hadrem a stopy nehody zmizí.

Foto (c) KOREK JELÍNEK

 

Korek je estetický, lehký a snadno opracovatelný přírodní produkt s mimořádnými parametry. Je výborným protihlukovým a tepelným izolantem s vysokou odolností vůči mikroorganismům a chemikáliím. Korkové obložení stěn působí v interiéru jako náhradní řešení zateplení všude tam, kde je dodatečné zateplení obvodových stěn z technických nebo stavebních důvodů nemožné. Velké množství přírodních buněčných struktur, zrnitosti, kresby a dokonce barevných modifikací materiálu umožňuje bohatý výběr. Nabízí úžasnou příležitost pro individuální tvořivost a projevení vlastní individuality.

Korek je příjemným materiálem na podlaze v každém pokoji. Netradiční odstín působí velmi atraktivně.

Foto (c) KOREK JELÍNEK

 

Dekorativní korková hmota se vzhledově dobře kombinuje se dřevem. Korková podlaha neabsorbuje prach, neposkytuje vhodné životní podmínky pro existenci a množení roztočů. Korkové obklady chrání před vznikem plísní. Tyto jeho vlastnosti zlepšují životní podmínky v domácnosti a ocení je zejména alergici a rodiče malých dětí, které jsou na podlaze jako doma. 

Korek vykazuje dlouholetou trvanlivost a odolnost proti poškození a opotřebení. Drobné škrábance a poškození se hmota sama snaží napravit. Buněčná struktura vykazuje tvarovou paměť – hmota se působením sil stlačuje, ale jakmile působení deformačních sil pomine, korek má snahu vrátit se do původního tvaru. Korková podlaha se například pod nábytkem zdeformuje, ale po jeho odsunutí se v relativně krátké době povrch opět vyrovná.

Přes vynikající parametry a jedinečný komfort chůze však u nás podlahy z korku zatím příliš nezdomácněly. A přitom je lze doporučit do všech obytných prostorů. Mají své místo v dětských a obývacích pokojích, v ložnicích, ale i v kuchyních a na chodbách. Přitom se snadno udržují a při poškození jednoduše renovují.

Klasická korková podlaha je sestavena ze čtvercových dlaždic, zpravidla o velikosti 300 × 300 mm o síle 4 mm. Tyto dlaždice se lepí kontaktními lepidly pevně k podkladu. Standardně se dodávají bez povrchové úpravy, kterou si volí zákazník až po položení a nalepení. Podlaha vypadá zajímavě po ošetření olejovým voskem, u něhož lze podklad barevně tónovat. Korek napuštěný olejem se v případě poškození snadno ošetřuje v místě poškození, aniž by musela být prováděna renovace celého povrchu.

Je-li korkový povrch chráněn speciální ochrannou otěruvzdornou vrstvou, může být bez obav použit i v exponovaných místech.

Foto (c) KOREK JELÍNEK

 

Další variantou řešení jsou korkové dlaždice s dekorační dýhou. Jejich spodní základní vrstva je tvořena aglomerovaným korkem, který zajišťuje především odolnost a vysokou rozměrovou stálost parket. Vrchní vrstva je tvořena dekorační dýhou, která dodává korkovým podlahám jejich žádaný vzhled. Tato vrchní vrstva může být ošetřena několika nátěry kvalitního, pružného polyuretanového laku. Lak může být na parkety nanesen již při výrobě, nebo i dodatečně na položenou podlahu. Jedním z ukazatelů kvality korkové podlahové krytiny je měrná hmotnost. Čím je vyšší, tím je korková podlahová krytina kvalitnější. Kvalitní korkové parkety mají měrnou hmotnost přes 400 kg/m3.

Dalším typem podlahové krytiny, která si svou kvalitou rychle získává přízeň především v zemích, kde kvalitu preferují (Německo, Holandsko), je tzv. korková plovoucí podlaha. V případě korku se tím rozumí desky 930 × 300 mm s profilovaným zámkem. Tyto lamelové desky se nelepí přímo na podlahu, nýbrž se spojují navzájem právě zámkovým spojem. Lamely jsou lepeny ze tří vrstev – podkladní vrstvy z měkkého korku (většinou v tloušťce 1,8 až 2 mm), nosného jádra z dřevotřískové desky o vysoké hustotě (HDF), odolné vůči vlhkosti, a pohledové povrchové nášlapné vrstvy se třemi vrstvami vysoce kvalitního UV laku odolného proti oděru. Spodní vrstva z měkkého korku nahrazuje funkci izolační podložky, která se pokládá pod klasickou dřevěnou nebo laminátovou plovoucí podlahu.

Korkové podlahy jsou komfortní pro chůzi, příjemně se na nich stojí a snadno se myjí. Při vylití vody na korkovou podlahu se nic nestane, vodu stačí setřít. Při použití v koupelně, kde je předpoklad častějšího styku s vodou, je vhodné provést důkladnou hydroizolaci podkladu a zatěsnění všech spár. Korek ale vodu nesaje. Na povrchu se také nemnoží plísně.

Základem dokonalé korkové podlahy z klasických materiálů je dodržení technologického postupu při instalaci. Podklad pod korkové podlahy musí být rovný, pevný, bez spár, výstupků a nečistot, nesmí být vlhký. Původní podlahoviny je nutné odstranit a podklady vyrovnat kvalitními stěrkami. Vhodné lepidlo je důležité nanést nejen na podklad, ale i na dlaždice, a to v dostatečném množství. Jinak vzniká nebezpečí, že dojde k odlepování dlaždic v místech největšího pnutí – na hranách a rozích dlaždic.

Korkové ozdobné podlahy rozhodně neinstalujte do místností s výraznou vlhkostí podkladu, tedy ve vlhkém suterénu, na čerstvě nalitý beton nebo na nezaschlou vyrovnávací vrstvu. Každý, kdo podlahu pokládá, je povinen si vlhkost podkladu změřit. Pokud používáme vyrovnávací vrstvu, musíme počkat, dokud zcela neuschne, má-li podlaha správně přilnout. To může trvat jen pár hodin, ale opravdu dokonalé vyschnutí této vrstvy může zabrat 24 hodin i víc. Je proto důležité si návod výrobce vždy pozorně prostudovat.

K povrchové úpravě je možné zvolit laky nebo přírodní oleje. Kvalitní laky na korek musí být pružné, aby dokázaly pracovat s korkem, a tak podtrhly jeho přednosti k vytvoření podlahy s efektem tepla, pružnosti a odolnosti. Kvalitní oleje na přírodní bázi s přísadou tvrdých vosků dnes nabízejí „staronový“ typ povrchové úpravy. Olejování korku a dřeva bylo využíváno již v minulosti a dnes se k němu vracíme za přispění nových receptur na olejování a údržbu. Olej aplikujeme na podlahu jednou ročně. Povrch čistíme vytíráním vlhkým hadrem a speciálním čističem. Výhodou oleje oproti laku je možnost lokální renovace, kdy můžeme olej aplikovat znovu pouze v omezeném prostoru, Takto můžeme oživit například „cestičku“ k posteli, nebo prostor pod psacím stolem. Podlaha zůstane bez změny barvy plochy, kterou jsme renovovali.

Pokud dojde k vážnějšímu poškození s trvalým důlkem nebo vytržením části hmoty, rekonstrukce povrchu není až tak složitá. Stačí obrousit pilníkem nepotřebnou nevyužitou dlaždici, která zůstala jako zbytek materiálu po pokládce. Získaný nadrolený materiál se smíchá s polyuretanovým tmelem a touto hmotou se poškození zapraví. Po zaschnutí a vytvrdnutí se povrch jemně zbrousí do roviny a natře. Korkové podlahy bez povrchové úpravy je možné dobarvovat. Barvivo na vodní bázi se na povrch rovnoměrně aplikuje houbičkou nebo měkkým hadříkem. Po zaschnutí se nanáší tři vrstvy uretanu na bázi vody. Při zachování pokynů výrobce chemických prostředků, barviv a dodavatele korku se dají vytvářet individuální interiérové kreace trvalé hodnoty.

Podlahy z korku jsou z přírodních materiálů, proto jsou určité barevné odstíny přirozené a nelze je považovat za důvod případné reklamace. Dřevo i korek stářím i působením slunečního záření mění odstín. Korek vybledne, kdežto většina dřev tmavne. Tyto drobné změny barvy však těmto materiálům neubírají nic na kráse a korková podlaha při správné údržbě vydrží i několik desetiletí.

Korkem se izolují i obytné domy. Zde se využívá výborné paropropustnosti korku, což v praxi znamená, že celá stavba může dýchat, nedochází zde ke kondenzaci vodních par v místnostech, a tedy k plesnivění. Korek má stejné vlastnosti po celou dobu své životnosti, která je téměř neomezená, stejně tak jako dřevo.

 

 

Zpět