Krby a kamna, co vytopí celý dům

15.11.2016 14:57

Praskání dřeva v krbu nebo kamnech k zimě patří asi stejně jako stavění sněhuláka nebo lyžování. Co ale dělat, když chcete vytápět nejen obývací pokoj, ale rovnou celý dům? Poradíme v našem článku.

Krb je funkční i estetickou dominantou každého interiéru

Foto (C) BODART & GONAY / KRBY-KAMNA TURYNA

 

Krby s teplovzdušnými rozvody

Krby s teplovzdušnými rozvody jsou ideální volbou do chat, chalup a nejrůznějších rekreačních objektů. Každý chalupář potvrdí, že když přijede v pátek po práci do svého malého ráje, je největší komplikací roztopení kamen a navození příjemného tepla. A to zvláště ve chvíli, kdy se v podkroví ukrývají ložnice, které je potřeba vytopit také. První dvě hodiny pak často bývají ve znamení běhu mezi přízemím a podkrovím a nekonečným přikládáním do jedněch či druhých kamen.

Řešením je stavba krbu s teplovzdušnými rozvody. Krb sám o sobě produkuje dostatek tepla již v řádu desítek minut, a zatímco si můžete vychutnávat třeba šálek horkého čaje právě u onoho krbu, teplovzdušné rozvody mohou postupně vyhřívat teplem z vnitřku krbové obestavby stranou umístěné místnosti. Zároveň nemusíte přemýšlet nad tím, jestli kamna umístěná v dalších částech domu nevyhasla. Jednoduše vytápíte celý objekt z jediného místa. Abychom však byli objektivní, je třeba zmínit také nevýhody teplovzdušných rozvodů. Ty totiž fungují také jako hlukovody, pachovody a zvýšená cirkulace vzduchu též zvyšuje prašnost, což může být nekomfortní především v rodinných domech určených k trvalému bydlení.

Při realizaci teplovzdušného krbu má téměř každý investor individuální požadavky. Stavbu krbu proto svěřte profesionálům, kteří si s nimi umí poradit.

Foto (C) BODART & GONAY / KRBY-KAMNA TURYNA

 

Krby a kamna s teplovodním výměníkem

Další varianta vytápění celého domu se ukrývá v krbech či krbových kamnech s teplovodním výměníkem. Tyto spotřebiče ve svých útrobách ohřívají vodu, která následně proudí soustavou radiátorů v jednotlivých místnostech domu a přináší do nich tak teplo. Krby s výměníkem se skládají z patřičné krbové vložky a obestavby na míru, která z celého spotřebiče tvoří dominantu interiéru. Jednoznačnou výhodou je tedy možnost přizpůsobení vzhledu nejen vašim přáním a požadavkům, ale také samotné dispozici celého prostoru. Naproti tomu krbová kamna s výměníkem jsou volně stojícím "kusem nábytku", který je v případě potřeby snazší vyměnit.

Krbová vložka s teplovodním výměníkem je základem otopného systému pro vytápění celého domu.

Foto (C) STÜV / KRBY-KAMNA TURYNA

 

Při výběru spotřebiče doporučujeme obrátit se na odborného krbaře či kamnáře, který vám spočítá potřebný tepelný výkon, vybere vhodnou krbovou vložku či krbová kamna a postará se také o stavbu krbu či montáž krbových kamen.

 

Akumulační topeniště s hypokaustním systémem

Pokud váš dům ještě nestojí ani na papíře, stojí jistě za zvážení tzv. hypokaustní vytápění. Jedná se o staletími prověřený způsob, který využívali již staří Řekové ve svých proslulých lázních. Na jeho začátku stojí akumulační kamna, která ohřívají horký vzduch. Ten je následně pomocí uzavřených hypokaustních rozvodů distribuován po domě. Na rozdíl od standardních teplovzdušných rozvodů však není vydechován přímo do místností, ale nahřívá obestavbu z akumulačních materiálů, které následně vyzařují teplo sáláním do prostoru. K výhodám hypokaustního vytápění patří krom zmíněného sálavého tepla také prakticky bezúdržbový provoz nebo výjimečně dlouhá životnost, která se měří v řádech desítek, ba stovek let.

Krbová kamna atraktivního designu i vhodného výkonu není problém vybrat

Foto (C) OSBURN / KRBY-KAMNA TURYNA

 

Nevýhodou tohoto systému vytápění je nutnost počítat s ním již při navrhování domu, jelikož tento je postaven okolo kamen. Samotná stavba je pak pomyslnou kamnářskou maturitou a proto důrazně doporučujeme, abyste při výběru zhotovitele dbali nejen na zajímavou cenu, ale především na reference, zkušenosti a certifikáty každého osloveného kamnáře.

 

Autor (C) Michal Mach

 

  KOMERČNÍ PREZENTACE  

 

 

Zpět