Na čem připravovat jídlo v zahradě?

11.08.2013 19:47

Posezení u plápolajícího ohně nebo vonícího grilu patří k jednomu z nejpříjemnějších zážitků, který můžete sobě, své rodině a přátelům na zahradě připravit. Co může být kouzelnějšího, než za vlahého podvečera sledovat západ slunce a přitom vychutnávat některý z těch báječných pokrmů ze zahradního grilu?

Ne v každé zahradě je možné zřídit otevřené ohniště, ne všude lze vybudovat zahradní krb. Potřeba a touha člověka pro posezení u ohně je však dána odvěkou vazbou. U ohně se cítil bezpečně i přes nepřízeň počasí a neúspěchy v lovu. Obliba otevřených ohnišť používaných při putování přírodou, nebo u nejjednodušších rekreačních objektů srubových zálesáckých chat se přenesla časem i do domů a zahrad.

 

Zahradní krb se nehodí jen k novostavbám. U této sestavy oceníme úložiště na dřevo a  dostatek odkládacího místa na přípravu a servírování jídla.

Foto (C) NORMAN, spol. s.r.o.

 

Zásady pro budování krbu nebo grilu

Pro umístění ohniště, krbu nebo grilu platí určité zásady. Ohniště umístíme v závětří, v dostatečné vzdálenosti od budovy. Ohniště, krb či gril můžeme spojit s odpočívadlem, nebo přímo se stavbou domu. Materiál použitý na stavbu však nesmí narušit celkovou koncepci zahrady a musí respektovat charakter obydlí.

Výsadby zeleně musejí odpovídat charakteru úpravy celé zahrady. Důležité je neustále dbát na bezpečnost osob a majetku. Proto také například uváženě (s ohledem na nejčastější směry vzdušného proudění) a alespoň v uctivé vzdálenosti vysazujeme jehličnaté stromy a keře, neboť představují v blízkosti ohně zvýšené riziko požáru. Z keřů ale můžeme použít celou řadu kvetoucích dřevin, například Deutzia gracilis, Tamarix pentandra, Berberis thunbergii Potentilla fruticosa, Forstyhia intermedia, Cornus mas, parkové růže apod.

 

U krbů se kromě jejich funkčnosti dbá i na estetiku. Nerezová střecha s atypickým tvarem do oblouku a pracovní deska chráněna před žárem nerezovým hradítkem odliší váš krb od ostatních.

Foto (C) NORMAN, spol. s.r.o.

 

Pro co se rozhodnout? Ohniště, krb, nebo gril?

Nejjednodušší ohniště zakládáme tak, že vyhloubíme v trávníku jámu asi 40–50 cm hlubokou. Na dno nasypeme štěrk, na který usadíme zpravidla přírodní kámen. Tvar pro ohniště volíme kruhový, méně častý je půdorys čtverce. Okraj okolo ohniště, někdy i větší plochu, vydláždíme kamenem. Jako variantní řešení se nabízí zabudování stojanu s roštem, případně nad prohlubní postavíme z několika kamenů základ pro upevnění roštu. Otvor, kterým je přiváděn vzduch, směřujeme ze strany, odkud nejčastěji vane vítr. Na zpevněnou plochu okolo ohniště postavíme zahradní nábytek.

Krb

Krb stavíme v závětří tak, aby odlétajícími jiskrami nemohlo dojít ke vzplanutí okolních staveb. Závětří pro příjemné posezení vytvoříme buď postavením okrasné zídky nebo výsadbou živého tvarovaného nebo volně rostoucího plotu.

Jako materiál ke stavbě krbu použijeme kámen a kvalitní cihly. Krycí desku – lapač kouře – můžeme nechat zhotovit z kovu. Ke stavbě krbu můžeme využít i opěrné zídky nebo rohu v obytném prostoru atria. Vlastní stavbu krbu však svěříme odborníkovi. Konstrukčně je stavba náročná nejenom jako hrubá stavba, ale pro optimální funkci je nutné správně vyřešit i obslužná zařízení. U krbu například musí být počítáno s místem pro uskladnění potřebného množství dřeva, dále s prostorem pro krbové náčiní!

 

Krb může mít až futuristický vzhled. Na betonové noze leží rošt a kouř je odváděn střechou a větrnou clonou z matného nerezového plechu.

Foto (C) NORMAN, spol. s.r.o.

Krb od profesionálů je bezpečný. Může ho obsluhovat i dítě.

Foto (C) NORMAN, spol. s.r.o.

 

Grily

Grilování, tedy příprava pokrmů prudkým sálavým žárem, patří mezi nejstarší způsoby přípravy jídla vůbec a je známé již tisíce let. Přestože se princip grilování v historii prakticky neměnil, grily se změnily k nepoznání. Jen málokdo dnes již používá pro grilování kameny rozpálené v ohništi, jak tomu bylo v dobách úsvitu lidstva. Grily prošly dlouhým a bouřlivým vývojem a dnes jsou k dispozici stovky modelů zařízení nejrůznějších tvarů a velikostí, které poskytují až netušené možnosti. Přesto lze všechny grily rozdělit do několika základních kategorií podle principu, na kterém pracují. Základními třemi kategoriemi jsou grily na dřevěné uhlí, grily elektrické a grily na lávové kameny.

Staré dobré dřevěné uhlí

Nejjednodušší gril na dřevěné uhlí sestává z "kopulovité" kovové vany, ve které je nasypáno dřevo nebo dřevěné uhlí. To se zapálí speciálním zapalovačem nebo podpalovacími briketkami. Nad kovovou vanou je umístěn kovový rošt, na který se pokládá grilované maso. Vana nejjednodušších grilů bývá vyrobena z litiny, vany grilů vyšších kategorií jsou z plechu, jehož povrch je upraven speciální barvou nebo smaltem. Nejluxusnější grily na dřevěné uhlí bývají vyrobené z nerezové oceli.

Velmi důležité je, aby kovový rošt, na který se pokládá maso, měl nastavitelnou výšku. Nastavením roštu do potřebné výšky je možné regulovat vzdálenost masa od dřevěného uhlí, a tím lze alespoň částečně regulovat prudkost a rychlost grilování. Co se týče regulace žáru, jsou v určité výhodě majitelé grilů s velkou vanou s plochým dnem. Uhlí je možné nasypat pouze do jedné části vany grilu a umístěním masa na vzdálenější část roštu se dosáhne pozvolnějšího a pomalejšího opékání. Rošt na maso bývá vyroben z litiny, oceliniklchromovým povlakem nebo mívá smaltovaný povrch. Smaltovaný rošt je nejodolnější proti korozi a zároveň se nejsnáze čistí.

Před nákupem zvažte funkčnost

Při nákupu grilu je lepší vybrat ten, který je vybaven speciálním roštem nebo perforovaným plechem na dřevěné uhlí. Perforace umožňuje dobrý přístup vzduchu k dřevěnému uhlí i zespodu a uhlí pak hoří rovnoměrněji. Nejkvalitnější grily umožňují otevíráním či přivíráním speciálních otvorů regulovat přístup vzduchu k dřevěnému uhlí, a tím i částečně regulovat intenzitu hoření. Gril na dřevěné uhlí by měl být pokud možno vždy vybaven štítem proti větru. Ten je důležitý nejen proto, že omezuje neustálou změnu intenzity hoření dřevěného uhlí v závislosti na síle větru, ale i proto, že při silnějším poryvu větru snižuje riziko rozfoukání žhavého uhlí do okolí.

U elektrických grilů je teplo vydávané dřevěným uhlím nahrazeno teplem elektrické topné spirály. Elektrické grily mají velké využití zejména v restauracích, hotelech a jiných gastronomických provozovnách. Použití v zahradách však není příliš časté. 

 

Zvyšenou oblibu zaznamenávají plynové grily s lávovými kameny.

CAMPING GAZ CS s.r.o.

 

Znovu ohřátá láva

Trendem posledních let, se kterým je možno se stále častěji setkat i na našich zahradách, je grilování na plynových grilech s lávovými kameny. Grily na lávové kameny mají mimořádně snadnou obsluhu. Úplně odpadá složité rozpalování a rozdmýchávání dřevěného uhlí, starosti s hlídáním žhavých uhlíků i práce s uklízením a vynášením popela. Gril se uvede do chodu jednoduchým otočením knoflíku a stisknutím tlačítka piezoelektrického zapalování. Veškerý čas během grilování je tak možné věnovat své rodině, přátelům či příbuzným.

Princip grilů na lávové kameny je následující: Nad speciálním hořákem napájeným z propanbutanové lahve je umístěn rošt s vrstvou lávových kamenů. Lávové kameny se rozpalují a jejich teplo griluje maso umístěné na dalším roštu nad lávovými kameny. Šťáva z masa odkapává na lávové kameny, kde se odpařuje a vytváří kouř, který dodává masu jedinečné grilovací aroma. Lávové kameny mají samočisticí schopnost a lze je používat mnohokrát za sebou. Po skončení grilování stačí gril nechat běžet se zavřeným víkem asi 15 minut "naprázdno", lávové kameny se vypálí a jsou připraveny k dalšímu použití.

 

Příjemné posezení na terase domu povýšíme kulinářskými experimenty.

Foto (C) NORMAN, spol. s.r.o.

 

Krb pod pergolou nám umožní vařit na čerstvém vzduchu za každého počasí. Při jeho realizaci je nutné dbát na ochranu domu, aby nedošlo k jeho poničení.

www. zahradnikrby.cz

Foto (C) PETR VELFEL

 

Zahradní krby z přírodního pískovce plnohodnotně nahradí svým vybavením kuchyň v domě.

Foto (C) KRBY SKALSKÝ

 

 

 

 

 

Zpět