Nábytkový design ve světle moderní doby (Úvod)

02.02.2018 01:40

Spokojené bydlení – to není jen splněná touha o střeše nad hlavou, teple domova či nezávislém bydlení ve vlastním domě či bytě. Spokojené bydlení je i souhrn prožitků z každodenního využití vybavení domácnosti. Pro uspokojování svých potřeb vybavujeme náš životní prostor nábytkem a zařízeními, která usnadňují život, přinášejí zlepšení komfortu a usnadnění běžných i nevšedních činností, souvisejících se zajištěním běžného chodu domácnosti.

Rozvoj moderních technologií přináší nebývalý rozmach audiovizuální a výpočetní techniky, komunikačních prostředků, technických vymožeností, materiálové rozmanitosti a technologické invence, což se projevuje pochopitelně i v oblasti kultury bydlení. Objevují se nové materiály a postupy ve výstavbě rodinných domů a bytů. Nejinak je tomu i v jejich zařizování nábytkem a bytovými doplňky. Konkurenční boj, nové postupy a metody práce, zajímavé stavební materiály a konstrukční prvky s dalšími inovacemi nabízejí průmyslovým výrobcům nábytku, profesionálním truhlářům a stolařům, ale i šikovným kutilům, před několika lety neuvěřitelné a téměř neomezené možnosti designové práce a inovativního kreativismu.

Kvalitně provedená kuchyň nás bude těšit dlouhé roky, proto je třeba věnovat jejímu návrhu mimořádnou pozornost

Foto (c) HETTICH 

 

Nábytkový design a výroba procházejí v posledních letech neuvěřitelnými proměnami. Dynamickou křivku expanze trhu poněkud utlumila hospodářská krize posledních let, ale vývoj se přesto nezastavil. Jedinečnost nábytkové výroby ve standardu i v mimořádně exkluzivním provedení podporuje technologická a logistická podpora dodavatelů dřeva, deskových materiálů, výrobců nábytkového kování či dodavatelů barev a laků pro povrchové úpravy.

V dnešní době slaví hospodářský úspěch firmy s ucelenou koncepcí výrobního programu, širokou nabídkou produktů, rychlou a přesně cílenou logistikou zajištění materiálu, informačně vyčerpávající podporou prodeje a dostupností servisní sítě pro každého odběratele a výrobce nábytku.

Prosadit se na trhu není snadné, ale není to nemožné. V našem seriálu o nábytkovém designu se seznámíme s novinkami, zajímavostmi a atraktivním konkrétním řešením vybraných kompozic domu či bytu prostřednictvím vybraných produktů společnosti HETTICH, jednoho z velkých evropských dodavatelů nábytkového kování. Na konkrétních příkladech si ukážeme moderní konstrukční prvky, poradíme s výběrem nábytkového kování a navrhneme vylepšení vlastního bydlení. Věříme, že vám poznatky kolektivu našich odborných poradců renomovaného výrobce nábytkového kování napomohou formulovat přesné zadání požadavků firmě či řemeslníkovi, případně objasní principy a montáž i laické veřejnosti. Nepochybujeme o tom, že se brzy stanete důstojnými partnery a zkušenými zadavateli zakázek konkrétním výrobcům a také náročnými kritiky a hodnotiteli při převzetí dokončeného díla. O tom, jak se nám záměr zdařil, se můžeme spolu přesvědčovat v pokračování představovaného seriálu. 


(Jan Benda)

 

 

Zpět