Obklady a dlažby v kuchyni

03.11.2013 10:54

Kuchyň patří mezi nejfrekventovanější místa domácnosti. Ne nadarmo se říká, že kuchyň je srdcem domova. Rozměry a dispoziční řešení této důležité místnosti jsou závislé na tom, jestli hovoříme o kuchyni v bytě panelového domu nebo o kuchyni v rozlehlém rodinném domě. V návrhu "domácí vývařovny" musíme uvažovat, jak a kde budeme stolovat a podávat jídlo. V malém bytě si nemůžeme moc vymýšlet, a tak místo pořádného jídelního stolu budeme muset hledat prostor pro malý stolek. Kuchyňskou linku ve skromném provedení budou reprezentovat dvě či tři horní a dvě či tři dolní skříňky, dřez a potřebné přístrojové vybavení. Ve větších kuchyních se můžeme také více realizovat. Můžeme se rozhodnout, zda hlavní nábytkové díly kuchyně budou kopírovat stěny místnosti, nebo zda se rozhodneme pro "ostrovní" variantu kuchyně. V ostrově, situovaném většinou do středu místnosti, soustředíme veškeré přístrojové vybavení a digestoř, čímž se tento optický střed stane díky dobrému architektonickému návrhu a kvalitní práci dodavatele opravdovou dominantou místnosti.

Pikantní černobílá variace i pro ty největší gurmány. Spojení mozaiky s osmihrany a kontrastní dekorace vévodí kuchyni.

Foto (C) RAKO, série Pierot

 

Nejasnosti a detaily vlastních představ pomohou zviditelnit kuchyňská studia nebo grafická studia prodejců keramiky. Odborníci také poradí nejen s architektonickým vzhledem, ale i s praktickými úkoly, před nimiž budeme stát. Specialisté nám navrhnou optimální dráhy rozvodů elektroinstalací, odpadů a vodovodních trubek pro jednotlivé přístroje. Pokud chceme kuchyň užívat a ne ji pouze ukazovat, vždy dejme přednost při rozhodování praktické stránce před vzhledem! Raději někde svým požadavkům ustoupíme. Necháme však určitě navrhnout a vybudovat různé odkládací plochy, police, a zajímavé detaily, které zpestří a osvěží vzhled místnosti.

V souvislosti s kuchyní musíme také vyřešit otázku, kde se bude stolovat. Můžeme využít prostor k vaření též ke konzumaci stravy v rodinném kruhu, ale pokud máme dostatek prostoru, raději počítáme s jídelním koutem nebo jídelnou. Jídelnu od kuchyně může opticky dělit prostorový oblouk, průchod nebo jen servírovací okénko.

V kuchyni bychom měli dát přednost jednoduchosti, ale to neznamená, že ji nelze realizovat v luxusním a zároveň praktickém provedení. Základem úspěchu je sladění kuchyňských přístrojů, nábytku, obkladů a nábytkových doplňků. Volba matného nebo lesklého provedení kuchyňských ploch musí ladit s charakterem zařizovacích předmětů. Zajímavou a atraktivní příležitostí je možnost kombinovat detaily nábytku s vodovodními bateriemi, dřezy a dalšími prvky vybavení. Například vodovodní baterie lze vhodně doplnit tvarovaným ramínkem se sprchou. Přístrojové vybavení můžeme zabudovat do nábytku kuchyňské linky. Tyto tzv. vestavné spotřebiče jsou výrobci hodně podporovány.

Milovníci klasiky si přijdou na své. Kuchyňské okno s motivem domácí pohody dozdobí nejeden kuchyňský kout.

Foto (C) RAKO, série Classic

 

Kuchyň jako životní styl

Vzhled kuchyně můžeme přizpůsobit vlastnímu životnímu stylu. V současnosti se stále silněji prosazují zejména tři základní trendy. Klasický rustikální styl kuchyně s využitím dřeva olše, buku, dubu, javoru nebo ořechu představuje rodinnou kuchyň vracející se k hodnotám minulosti. Nalezneme v ní restaurované staré kusy nábytku nebo nově vyrobené napodobeniny starých kusů. Přitom se ale nevylučuje použití nejmodernějšího přístrojového vybavení. V nabídce spotřebičů se dá velmi dobře vybírat, neboť výrobci uzpůsobují vzhled tak, aby ladil se vzhledem historického nábytku.

Moderním technickým vzhledem s využitím kovu, skla a kamene se chlubí moderní "kosmická" kuchyň, která naopak zdůrazňuje materiály a design budoucnosti. Interiér místnosti často připomíná vnitřek kosmické lodi. Tyto kuchyně jsou barevně strohé, a pokud jsou přece jen použity v návrhu barvy, tak nejspíše v odstínu jedné barvy. Kuchyně tohoto typu se pyšní dokonalou povrchovou úpravou, rozměrovou a tvarovou strohostí návrhu. Pro mnoho jedinců však tato "kosmická" kuchyň působí velmi studeně.

Přírodně pojatý odlehčený design s respektováním charakteru dřeva, ve žlutém, oranžovém, hnědém, modrém i zeleném provedení je dalším typem oblíbené kuchyně ve středoevropském stylu. Nechlubí se žádnou okázalostí nebo přespříliš velkým počtem ozdobných detailů, spíše se soustředí na praktickou stránku využití kuchyně a snadnou udržovatelnost hygienicky přijatelného prostředí. Součástí kuchyně je množství pomůcek a doplňků s využitím občasné nepravidelnosti tvarů. Jinak povrchová úprava a barevnost vychází plně z vlastních pocitů jednotlivého uživatele.

Barevnost keramiky sladěné s nábytkem a zařizovacími předměty – to je výzva.

Foto (C) RAKO, série Imperial

 

Dispoziční řešení a barvy

Dispoziční řešení kuchyně může osvěžit barový pult s židličkami, který zároveň poslouží pro optické oddělení vlastního pracovního prostoru od jídelního nebo servírovacího místa. Spodní skříňky, odkládací plochy a stolek pro rychlé občerstvení zase usnadní manipulaci s potravinami v kuchyňském prostoru. Důsledně bychom měli dbát na to, aby rozměry kuchyňského nábytku, zejména výška pracovní desky a dřezu, odpovídaly fyziologii uživatelů bytu. Výška pracovního prostoru by měla být uzpůsobena výšce osob, které budou v kuchyni trávit nejvíce času. Přistoupíme-li na standardní rozměry, vystavujeme se riziku, že se nám práce v kuchyni zprotiví, budeme-li se s bolestí zad hrbit nad nízkým pultem nebo dřezem.

Při výběru typu kuchyně i doplňků je vhodné prolistovat alespoň několik velkých katalogů firem, vyrábějících kuchyně, abychom si ujasnili, co chceme. Velmi podnětné informace získáme, pokud se zamyslíme nad charakterem běhu domácnosti, nad počtem bydlících a nad jejich zvyky. Rovněž musíme věnovat pozornost výběru barev. Koneckonců barevnost musí odpovídat orientaci kuchyně vůči světovým stranám a možnostem osvětlení. Samozřejmě tam, kde je hodně světla, si můžeme dovolit i odvážnější barevné kreace nebo kombinace tmavších odstínů na rozlehlejších plochách, naopak tam, kde je světla poskrovnu, volíme světlé odstíny.

Ke zlepšení optických vlastností může výrazně přispět keramika v kuchyni. Jejímu výběru a lepení je třeba věnovat zvýšenou pozornost, protože obklad musí vydržet náročnější podmínky – působí na něj vlhkost a teplo, výpary z vaření nebo chemické sloučeniny čisticích přípravků. Musí také splňovat vysoké hygienické nároky pro manipulaci s potravinami, musí vykazovat snadnou čistitelnost a odolnost proti otěru a úderům. Musí vydržet, když v nouzi na obklad postavíme horký hrnec nebo konvici, nebo když na něj vystříkne horký olej.

Aby obkládačky a dlažby vydržely dlouhá léta, je nutné při pokládce keramiky zajistit dobrou a trvanlivou hydroizolaci podkladu. Musíme také zvážit postup pracovních činností, abychom rozumně sjednotili dostavbu kuchyňské linky a stavební práce s keramikou. Důsledně dbáme na správné řešení detailů, například na provedení hran a zabudování profilů. Na životnosti obkladů se také podepíše kvalita spárování, protože spárovací hmota musí zabránit působení vody a par, vznikajících při vaření.

 

Maloformátová mozaika najde uplatnění při řešení netradičních tvarů.

Foto (C) RAKO, série Champagne

 

Specializované kuchyňské série

Keramické obklady a dlažba ke kuchyním odedávna patří. Nároky na odolnost a snadnou omyvatelnost, které vyplývají ze specifik prostředí při přípravě jídel, pasovaly keramický povrch na nejvhodnější základní materiál v kuchyni. Protože dnes je samozřejmě nabídka materiálů mnohem širší a konkurence mnohem ostřejší, doléhá na výrobce keramických obkladů potřeba nabízet speciální kuchyňské série, kde by byla zvýšená pozornost věnována jednak odpovídajícím technickým vlastnostem materiálu, jednak i tvarovým doplňkům, které by umožnily skloubení obkladů s kuchyňskými linkami a spotřebiči.

Důkazem toho, že i z tradičního materiálu lze vykouzlit nové krásné interiéry, jsou specializované kuchyňské programy. Jak už napovídá název, základem kuchyňských sérií je kombinace čtvercových, zpravidla mozaikových formátů doplněná dalšími tvarovkami a ozdobnými listelami. Představme si blíže dvě špičkové kuchyňské série z produkce RAKO, a.s., jako příklady zdařilých realizací.

Série Sauvignon svými barvami i celkovým ztvárněním evokuje čas uklidňujícího přívětivého podzimu, čas, kdy příroda i člověk po sklizni odpočívají. Kvalitní hutné dlaždice s vysokou otěruvzdorností jsou použity nejen pro podlahy a obklady stěn, ale i pro pracovní plochy na kuchyňské lince. K dispozici jsou čtyři barvy – žlutá, růžová, zelená a moka a dva typy reliéfních dekorací – jemnější meandrovitý reliéf a hrubší copánkový. Oba jsou vytvořené vysokou vrstvou matného skla. Série je doplněna ještě reliéfními keramickými profily typu bombato ve všech používaných barvách. To umožňuje řešení hran pracovních ploch.

Druhou možností realizace je série Champagne, která se hodí jak pro rekonstrukce menších kuchyní v bytech panelových domů (zde volíme rozměr keramiky 15 × 15 cm), tak i pro realizaci prostorných kuchyní v rodinných domech (rozměr 33 × 33 cm). Glazované hutné dlaždice s otěruvzdorností stupně 4 se vyrábějí v jemných pastelových barvách tak, aby se daly vzájemně dobře kombinovat. Velice efektní je i kombinace se světlým přírodním dřevem. V nabídce jsou ještě dva typy speciálních dekorů, jeden s motivem letní krajiny prozářené sluncem, a druhý jako mozaika ve směsi všech pěti základních barev. Dodává se jako lepenec devíti kusů 5 × 5 cm, což umožňuje jednak univerzální použití celku nebo jednotlivých částí, ale také bezproblémové obložení i zakřivených nebo oblých ploch.

Obě tyto nádherné série nám umožní vytvořit kuchyni elegantní, moderní a vždy naprosto jedinečnou. Fantazii se však meze nekladou a nabídka výrobců je velmi bohatá, záleží proto jen a jen na nás, abychom si kuchyň uzpůsobili přesně k obrazu svému.

Ukázka dokonalého detailu

Foto (C) RAKO, série Piccolo

 

Keramika bez moderních doplňků je nemyslitelná. Jako šperk se v kuchyni vyjímá dřezová baterie Diametrotrentacinque. Je ojedinělá tím, že ovládací páku lze lehce otáčet kolem své osy, tedy o plných 360 stupňů.

Foto (C) RITMONIO / AQUA TRADE

 

 

 

 

Zpět