Overface a Grafosklo v řešení rekonstrukce kuchyně (1)

04.11.2013 10:22

Dvě absolutní interiérové novinky – designové sklo Grafosklo a nábytková dvířka s digitální grafikou Overface – patří k atraktivním novinkám v nábytkovém designu. Přinášíme netradiční proměnu kuchyňské linky s dokumentací pracovního postupu. Přesvědčte se sami, jak snadno a kouzelně lze řešit proměnu kuchyně – a to vše bez pracného a náročného bourání.

Na začátku proměny stála nespokojenost majitelů panelákového bytu se starou kuchyňskou linkou. Ta už přestala vyhovovat zejména z hlediska designu, a proto se rozhodli zcela ji odstranit a nahradit novým kouskem. Ukázalo se, že rekonstrukce této úzké panelákové kuchyně nakonec nemusí být tak radikální. Majitelé si totiž zvolili chytřejší a úspornější variantu v podobě výměny pouze čelních nábytkových dvířek a keramického obkladu, který byl nahrazen obkladem celoskleněným. Pojďte s námi krok za krokem sledovat tuto výjimečnou proměnu…

 

1. Svléknout až na korpus!

Pokud jste s dispozičním řešením kuchyňské linky spokojeni a i její korpus je v pořádku, není důvod, proč linku neproměnit pouze novými dvířky. Nikoliv korpus, ale nábytková dvířka jsou tím prvním, čeho si při pohledu na celou kuchyňskou sestavu všimnete. Jestliže máte po revizi linky – nejlépe od truhláře, potvrzeno, že je vše v pořádku, můžete se pustit do práce. Odstrojovat linku doporučujeme v pořadí odshora dolů, z korpusu vyjímáme nejen dvířka, ale i panty. Praktické je využití elektrického šroubováku.

V této fázi se rozhodně vyplatí nespěchat, abychom zbytečně neponičili původní korpus. Holá linka je následně připravena k osazení zbrusu novými dvířky.

Kuchyňská linka – její původní stav před odstrojením a v průběhu odstrojení

 

2. Buďte své kuchyni stylistou

V další fázi nás čeká nasazení nových kuchyňských dvířek. Tomuto kroku samozřejmě předcházel jejich výběr z nepřeberného množství barevných provedení foliovaných dvířek nebo povrchových frézování. Majitelé ovšem pro svou kuchyni zvolili zcela netradiční dvířka – opatřená digitální grafikou Overface!

 

Slovo odborníka…

Co je to digitální grafika Overface?

Odpovídá Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, s.r.o.:

"Jedná se o technologii, která umí v dokonalé ostrosti a barevnosti přenést do povrchu hladkých nábytkových ploch vybraný motiv, dekor nebo fotografii. Potenciální zájemci, stejně jako majitelé této kuchyně, nejsou omezeni pouze výběrem ze standardní nabídky motivů Trachea. Zvolit lze také svůj vlastní obrázek, například snímek z dovolené. V tomto případě byl pro kuchyňská dvířka vybrán dynamický, abstraktní motiv – vlna v zajímavých barevných odstínech."

 

Vybraný motiv

 

Dekor na druhou? Proč ne. Motiv z kuchyňských dvířek přeneseme i na celoskleněný obklad! Změna nastává i u obkladu stěny mezi horními a dolními dvířky kuchyňské linky. Nepoužijeme klasické keramické obklady, ale celoskleněnou desku z Grafoskla. Do Grafoskla si majitelé kuchyňské linky nechali zatavit stejnou grafiku, která je použita na kuchyňských dvířkách. Přesněji řečeno, obklad za linkou zachycuje tu část motivu, která vychází do prostoru mezi horními a dolními skříňkami. Sladění celé linky s obkladem tak bude naprosto dokonalé.

 

Slovo odborníka…

Proč právě celoskleněný obklad a co znamená pojem Grafosklo?

Odpovídá Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., s.r.o.:

"Jedná se o designové sklo – systém dvou nebo jednoho skla, vždy se speciální bezpečnostní folií a vnitřním motivem – digitálním tiskem nebo textilií. Do skla je tedy skutečně zataven vybraný motiv, dekor, fotka nebo textilie, dokonce však klidně i přírodniny v podobě herbářované květiny, plátky dýhy nebo kovu."

 

 

3. Otvory pro panty a díry na šrouby

Na každých nových kuchyňských dvířkách je třeba v první řadě dobře vyměřit místa vyhloubení otvorů pro panty. Podle typu pantu se jejich velikost se pohybuje od 10 do 14 mm. Umístění pantu bývá obvykle 10 centimetrů od horního i spodního okraje a pět milimetrů z boční strany dvířek. Průsečík těchto rozměrů je třeba označit a okolo něj vyhloubit kruhový otvor o průměru 35 milimetrů. Do připravené vyvrtané prohlubně se nasadí pant a přes každý otvor pro šroubek se tužkou označí bod pro vrtání. Poté se pant odloží a v místech bodů se vyvrtají díry pro snazší šroubování. Nakonec dojde opět k nasazení pantu do otvoru a jeho upevnění pomocí dvou šroubků. Takto je třeba připravit si všechna dvířka.

Čela zásuvek je vhodné nechat si až nakonec. Podle starých čelních ploch zásuvek si upravíte výšku a stranové nastavení nových dvířek. Poté tato stará demontujete a nahradíte novými.

TIP: Pro zjednodušení měření a vrtání otvorů pro šroubky můžete zásuvku zasunout, na čelo nanést proužek oboustranné lepicí pásky a pevně přitisknout. Zásuvku následně povysunete a na vytlačených místech navrtáte dírky pro šroubky.

Vložení pantu do vyvrtaného otvoru (vlevo), připevnění pantu šroubky do kuchyňských dvířek (uprostřed) a rozměření místa pro navrtání šroubků (vpravo)

 

4. Připravte korpus a nasaďte dvířka

Jakmile máte kuchyňská dvířka opatřena panty, je čas zasadit je do korpusu kuchyňské linky. Nový pant a jeho podložky by měly ve většině případů skrýt staré otvory pro šroubky. Pokud ne, je možné je zatmelit dvousložkovým tmelem, který vytvrdne a je brousitelný po deseti minutách. Do něj je možné vyvrtat otvory nové. Protikus – křížový kotvící plíšek – nacvakněte nebo přichytněte šroubky do pantu, který je již upevněn ve dvířkách.

Detail montáže čel zásuvek

Nasazení nových kuchyňských dvířek

Kuchyňská linka s novými dvířky

 

Slovo odborníka…

Nábytková dvířka s digitální grafikou vydrží!

Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, s.r.o.:

"Kuchyň je místem, kde probíhá čilý pohyb všech členů rodiny. Především zde používáme nejrůznější spotřebiče, ostré nástroje, mění se teploty. Na to všechno jsme při výrobě nábytkových dvířek mysleli. Speciální MDF deska, která tvoří srdce dvířek, je ošetřena speciálními disperzními lepidly, která se aktivují teplem a zaručují, že povrchový foliovaný materiál dokonale přilne a dvířka budou sloužit spolehlivě mnoho let. Samozřejmostí je stálost lepidla vůči nejrůznějším tepelným faktorům, kterých zvláště v kuchyni najdeme hned několik. Naše dvířka jsou trvale testována a výsledkem je odolnost materiálu až do 80 °C. Pokud se zaměříme na digitální grafiku Overface – v tomto případě vyspělé výrobní postupy a techniky aplikace zaručují stálost barev. Tento postup zaručuje vysokou povrchovou pevnost a poskytuje dokonalou ochranu celým dvířkům."

 

(pokračování zde)

 

Materiál byl připraven ve spolupráci se společnostmi

J.A.P. spol. s.r.o. ( www.sklo-jap.cz ) a Trachea s.r.o. ( www.overface.cz , www.trachea.cz ).

" J.A.P. "

Foto (c) Trachea, s.r.o.

Foto (c)  J.A.P. s.r.o.

 

 

Zpět