Oživujeme kuchyň

04.11.2013 13:07

Jestliže máme za sebou období výběru kuchyně a naše vysněná kuchyň již kraluje v naší kuchyni, nezbývá nic jiného, než ji vybavit drobnými doplňky. Nová a dokonalá kuchyň pak nebude působit studeným dojmem, bude prostě útulná a zabydlená. Nejdříve bychom si měli zvelebování důkladně promyslet a postupovat v klidu a pohodě. Musíme vycházet ze stylu naší kuchyně. Kostkované tkaniny, různé ošatky, malované hrnečky a podobné věci spíše umístíme do venkovské kuchyně, aby naopak v moderní kuchyni, plné nerezu a skla, která působí spíše jako moderní laboratoř, nepůsobily rušivě.

Pokud máme v kuchyňském prostoru okno, musíme vyřešit jeho "ošacení". Vedle moderního pojetí kuchyně s krásnými obklady a nerezovými doplňky může působit trochu staromódně. Dáme na ně dlouhou nebo krátkou záclonu? Zvolíme roletu, případně žaluzii? Možným řešením je i použití tradičního materiálu, který můžeme naaranžovat netradičně. Vybereme si bílou, průhlednou tkaninu nebo tkaninu s moderní technikou vzorování. Může být potištěna geometrickými obrazci a napnuta na lehké konstrukci rolety.

S volbou záclon, případně závěsů, souvisí i volba závěsných systémů. Nabídka je dnes velmi široká, od jednoduchých dřevěných nebo kovových tyčí až po složitější automatické mechanismy, které můžeme zvolit tam, kde je kuchyň spojena s jídelnou nebo dalším obytným prostorem. Zejména v místnostech s vysokými stropy se nabízí montáž mechanismu, který závěsný systém spustí dolů, zajistí jej tak, aby nám pro manipulaci se záclonami a závěsy vyhovoval. Posléze jej vrátí na původní místo, aniž by bylo třeba vystupovat na schůdky.

 

 

Krásná a dokonalá kuchyň ještě nemusí být útulná. Teprve výběrem doplňků a oživením se stává součástí našeho domova.

ZDEKOR

 

 

Pokud sladíme závěsy s kuchyňským ubrusem, s utěrkami, chňapkami či zástěrkou, propůjčíme naší kuchyni osobitou a nezaměnitelnou atmosféru. Prostor zútulní i keramické hrnečky a vázičky, misky, košíčky na ovoce, zelené koření v nápaditých květináčích. Do vázy můžeme naaranžovat suché či živé květiny, které nám do domova přinesou kousek přírody.

I při výběru záclon budeme myslet na kuchyňský nábytek. K neutrálnímu světlému dřevu můžeme pořídit barevnou záclonu. Avšak výrazná oranžová, červená nebo tmavě zelená kuchyňská linka si žádá respekt. Jestliže si nevybereme pouze žaluzie, měli bychom se smířit se sněhově bílou záclonou, která podtrhne celkový dojem, nebo záclonou v barvě kuchyňské linky. Mnohem lepší bude i záclona o několik tónů světlejší.

Okna však nemusí zdobit jen záclony nebo závěsy. Žaluzie a rolety jsou naopak modernější a do kuchyně i vhodnější. Móda žaluzií začala téměř před dvěma desítkami let a od té doby se u nás velmi zabydlely. V kuchyních, kde vítáme jednoduchost a snadnou údržbu, se uplatní velmi dobře. Mohou být vertikální nebo horizontální, ale i meziokenní, instalované mezi dvěma skly okenního rámu. Jsou připevněny k okennímu rámu a nepotřebují proto žádnou konzolu.

Materiály horizontálních žaluzií vybíráme ze široké škály nabídky materiálů a barev v souladu s typem kuchyně. Zvolíme-li například dřevěné žaluzie, které barevně ladí s kuchyňskou linkou, závěsy ani záclony patrně už postrádat nebudeme. Dřevěné žaluzie se hodí do kuchyní s přírodním povrchem, zatímco ve futuristických kuchyních se dobře uplatní žaluzie hliníkové.

Cenově nejlevnější bývají plastové žaluzie, které se dobře hodí k plastovým oknům. Můžeme využít i různobarevné plastové žaluzie, pokud se budou ke kuchyňskému nábytku hodit.

Kromě žaluzií prožívají svoji renesanci i rolety. Oblíbené jsou tradiční pruhované rolety volené v souladu s kuchyňskými doplňky anebo s barvou kuchyňské linky. Vyniknout ale mohou i rolety jednobarevné. Atraktivní jsou i bambusové shrnovací rolety či textilní římské rolety.

Úprava oken souvisí se spodním okrajem okna, který bývá nejčastěji zakončen parapetem. Ten můžeme využít i jako odkládací plochu pro různé drobnosti, jako jsou slánky nebo květináče s pěstovanými bylinkami. Zde můžeme použít kratší záclonu, žaluzie nebo textilní rolety. Vnitřní parapet může být z dřevotřísky, dřeva, plastu nebo i kovu. Kdo doma rád pěstuje bylinky, může zvolit širší parapet a vybudovat si doslova miniaturní zelenou zahrádku.

Kuchyňské textilie jsou k dostání stále v dokonalejší kvalitě a v různých povrchových úpravách. Můžeme si vybrat ubrusy s teflonovými povrchy, které odpuzují vodu, nebo ubrusy, které se lehce perou, nežehlí se a navíc mají povrchovou úpravu snižující rychlost ušpinění.

Pokud v kuchyni trávíte nějaký čas, neobejdete se bez malých pomocníků

K drobnostem, které naši kuchyň zútulní, zdobí, stylově dotváří a navíc jsou i potřebné, patří kuchyňská váha. Současná nabídka je opravdu rozmanitá. Můžeme vybírat mezi plastovými, nerezovými, klasickými, digitálními, stojacími či závěsnými a dokonce i ocelovými v kombinaci se sklem. Náš výběr by vždy měl podtrhovat interiér a vždy s ním ladit. Málokdo se jistě obejde také bez kuchyňských hodin nebo kuchyňského budíku. Pokud máme hodiny nástěnné, umístíme je na vhodné místo, nejen proto, že se na ně často díváme, ale opět by měly dotvořit kuchyňskou atmosféru. Do klasické kuchyně bychom měli zvolit spíše tradiční hodiny, nejlépe dřevěné, mohou být i dřevěné s kyvadlem. V kuchyni si dokážeme představit hodiny kulaté s dřevěným rámem ve stejné barvě jako je kuchyňská linka. Do techno kuchyně můžeme vybrat hodiny v kombinaci skla, kovu a plastu, které opět podtrhnou náš záměr. Příjemnou třešničkou na dortu může být kuchyňský budík. Nespokojíme se s obyčejným designem a tvarem, ale půjdeme hledat něco originálního a svérázného do luxusních bytových studií.

V mnohých domácnostech se v kuchyni často používají papírové utěrky, které by měly mít také svoje místo. Proto je na trhu držák na roli papírových utěrek. Může být stojací nebo závěsný. V obchodech se setkáme i se závěsným věšákem, do kterého umístíme nejen papírové utěrky, ale i roli alobalu nebo roli papíru na pečení. Opět by měl odpovídat stylu naší kuchyně. Ve stejném stylu by pak měly být i věšáky na šálky, poličky, stojany na nože. Ty mohou být závěsné nebo statické. Se závěsným stojanem na nože zavěšeným nad pracovní deskou se setkáváme stále častěji než s tím, který na pracovní desce stojí.

Zeleň do kuchyně patří - buď dochutí jídlo nebo doladí kuchyň

V souvislosti s kuchyňskými doplňky je třeba se zmínit i o květinách a rostlinách v kuchyni. Dříve panoval názor, že do kuchyně vlastně květiny nepatří, už proto, že se jim tam nedaří, zejména tehdy, když vaříme na plynu. V dnešních kuchyních jsou však digestoře a nic nebrání tomu, aby nám zde květiny zpříjemňovaly prostředí. Zvláště proto, že dnešní architektonické trendy preferují návrat velkých kuchyní a jejich propojení s obytným prostorem. A do takových prostor rostliny nesporně patří.

Do kuchyňských prostor volíme méně náročné rostliny, vhodné spíše do polostínu. V žádném případě by zde neměly být rostliny jedovaté. Vybíráme je tak, aby ladily se zařízením kuchyně i s ohledem na světelné podmínky a orientaci na světové strany. Do velmi moderní strohé kuchyně zvolíme ty, které působí strohým dojmem, zatímco do retro nebo venkovské kuchyně vybereme rostliny evokující doby našich babiček, třeba pelargonie. Tento výběr můžeme ještě zdůraznit odpovídajícím květináčem – buď zcela tvarově a povrchově jednoduchou nádobou nebo naopak starým bohatě tvarovaným keramickým hrncem nebo džbánem.

Ještě nám zbývá vybrat barevnost stěn. Doporučují se spíše světlé odstíny studených barev, které kuchyň rozjasní. Pokud je kuchyň malá, navíc ji i zvětší. Určitě zapůsobí světle modrá, zelená nebo žlutozelená barva, s nimiž budou korespondovat sněhobílý strop, bílé záclony a rolety s jemným geometrickým žlutozeleným nebo modrozeleným vzorem. Jinou variantou mohou být t teplé odstíny okrové, růžové nebo žluté. V zásadě však platí, že světlé barvy je vhodné použít na velkých plochách, zejména tedy na vymalování stěn, zatímco tmavé barvy můžeme použít spíše na doplňcích. I při výběru kuchyně budeme mít stále na paměti, že méně je někdy více. Jistě mi pak dáte za pravdu, že dotváření kuchyňského prostředí je radost a milá zábava.

 

 

 

 

 

Zpět