Posezení v zahradě

11.08.2013 19:06

O zahradě lze mluvit jako o dalším pokoji našeho domu. I v ní chceme najít místo, kde si odpočineme, kde si v klidu přečteme noviny, zdřímneme, kde se můžeme učit, psát a nakonec i pracovat. Prvky, které do zahrady vkládáme, a tedy i zahradní nábytek, musejí odpovídat stylu, v kterém je zahrada založená, musejí respektovat prostředí a plnit účel, kterému budou sloužit. Jiný typ nábytku použijeme pro lenošení, jiný pro aktivní činnost.

Kam nábytek umisťujeme? Zásadně na zpevněné plochy, aby nedocházelo k poškozování trávníku. Pro člověka staršího nebo méně pohyblivého je pevný podklad podmínkou klidného a bezpečného posezení a vstávání.

Při mytí dlažeb, teras a zahradního nábytku najde uplatnění skvělé vysokotlaká myčka

Foto (C) STIHL

 

Variace tvarů a materiálů

Nábytek umisťovaný v zahradě může být v podstatě dvojího typu: stabilní nebo přenosný. Stabilní nábytek, celoročně vystavený povětrnostním podmínkám, který se stává součástí zahrady trvale, musí se zahradou pohledově splynout. Přednost proto dostanou materiály trvanlivější, kámen v kombinaci s dřevem. Sedací prvky musejí nabízet pohodlné sezení pro všechny věkové skupiny. Výška sedací plochy by se měla pohybovat mezi 35 až 40 cm. Je třeba, aby lavice, židle, stolky, jejich dřevěné části měly vhodně upravený a ošetřený povrch, aby dřevo bylo dobře impregnované. V barevné škále nátěrů dáváme přednost tónům hnědé barvy eventuálně přiznáváme přírodní barvu dřeva nátěrem dřevěných částí bezbarvým lakem.

Přenosný nábytek, který chceme umístit na odpočívadla, terasy či pod pergoly, má být především lehký a skladný. Z hlediska materiálů lze v obchodech koupit nábytek z plastů, z proutí, dřeva, ale i z duralu, s drátěnou, proutěnou nebo plátěnou výplní sedacích ploch. Vedle židlí, polohovacích židlí, stolků pevných nebo pojízdných, lehátek s nastavitelnými prvky jsou nabízeny plátěné přístřešky a různé typy a velikosti slunečníků.

 

Dlouhodobé vystavení plastového nábytku přírodním vlivům ničí jeho barevnost a snižuje nosnost. Z hlediska estetického nejde o příliš atraktivní řešení.

Foto (C) Ludvík Kročák - FORWARD (www.zahradnikrby.cz)

 

Pobyt na slunci se nesmí přehánět

Jestliže je odpočívadlo výrazně osluněné, ale pergolu, která by je zastínila zřídit nemůžeme, je slunečník neocenitelný. Mnohdy slouží dočasně – než konstrukci pergoly či loubí překryjí pnoucí rostliny nebo popínavé dřeviny. Barevnost slunečníků není na závadu, pokud je v souladu s náladou období, kdy je používáme. Bohatá pestrost květin léta jakoby našla pokračování v barvách na slunečníku. Nesmíme ho však zaměňovat s deštníkem, a proto pokud slunečník nepotřebujeme, raději ho sklopíme. Uchráníme tak jeho barevnost po delší období. Plátno slunečníku může nahradit výplet proutí nebo rákosu. Nutné je, aby byl slunečník stabilní – tím spíš, čím je větší. Pokud používáme slunečník na odpočívadle pravidelně, můžeme dosáhnout stability zasazením nosné tyče do zabetonované trubky zapuštěné do odpočívadla; proti posunutí zajistíme tyč kolíčkem.

Zcela specifické jsou požadavky na nábytek k bazénům. Volíme takový, který rychle osychá, nepřehřívá se a snese i působení opalovacích krémů a olejů. Zatímco na terasách lze použít židle i křesla s čalouněným povrchem, na židlích a lehátkách u vody by měl velmi krátkou trvanlivost. Vhodnější jsou proto potahy z umělých textilií, které dobře propouštějí vodu, rychle osychají, jsou upravena tak, aby v nich cirkuloval vzduch. Funkční jsou i lehátka ze dřeva, respektive ze dřevěných roštů. Základní kostru lehátka mohou tvořit hranoly 60 x 50 mm o délce 2200 mm na které jsou připevněny latě o rozměrech 30 x 50 x 700 mm. Opěrky pod hlavu mohou být i pohyblivé.

Zahradní nábytek by měl ladit s celkovým charakterem domu a zahrady

Foto (C) SEMMELROCK STEIN + DESIGN DLAŽBY

 

Péče je základem dlouhé životnosti

Zásadně by nábytek měl mít jeden typ konstrukce a jednotnou barevnost; přenosný nábytek by měl být i snadno skladovatelný. Veškerý zahradní nábytek a zařízení vyžadují pečlivé ošetření a opravu před uskladněním a obnovení nátěrů před novým použitím. Dříve než zařízení opět použijeme, vyčistíme je, vydrhneme, zkontrolujeme pevně spojená místa a pohyblivé části namažeme. Opravíme poškozené části, ať se již jedná o potrhané látkové výplně nebo nerovnosti vzniklé odřením apod. Kovové části ošetříme proti rzi a znovu natřeme. Při opravě nátěru dáme přednost materiálům ekologicky nezávadným.

V menších zahradách je výhodné sdružení sedacích prvků s jinými zahradními prvky. Lavici můžeme umístit přímo na stěnu domu, nebo k sezení využijeme rozšířené opěrné zídky. Aby posezení bylo pohodlnější, připevníme na zídku opracované a upravené fošny. Závěrem je třeba říci, že zcela nevhodné je v zahradě využívat odložený nebo vyřazený nábytek z domova.

 

Desatero zahradního nábytku

  1. Nábytek pro zahradu musí být pohodlný, v dostatečném počtu a to jak pro sezení nebo ležení, ale i pro odkládání věcí.
  2. Při výběru dáme přednost nábytku trvanlivému, který dobře snese povětrnostní vlivy.
  3. Při výběru barvy u stabilního nábytku dáme přednost tónům, které se zahradou splynou, nebudou upoutávat pozornost.
  4. U přenosného nábytku volíme nábytek v jedné barvě, z jednoho materiálu.
  5. Nábytek pro plochy u bazénů bude vystavený déletrvajícímu zamokření, vlivům opalovacích přípravků. Musí rychle osychat, nesmí se rozpalovat, musí dovolit cirkulaci vzduchu v čalouněných prvcích.
  6. Osluněná místa je vhodné doplnit slunečníky či přístřešky.
  7. Dřevěné povrchové části stabilního nábytku každoročně ošetříme.
  8. Zásadně natíráme ekologicky nezávadným materiálem, vhodným pro venkovní použití. Před vlastním nátěrem musíme plochy důkladně očistit, odmastit a teprve pak natírat. Někdy bude nutné i plochy očistit brusným papírem.
  9. Přenosný nábytek před uskladněním pečlivě umyjeme, pohyblivé části namažeme, případně poškozená místa dáme opravit.
  10. Nábytek uskladníme v suché, temperované místnosti a přikryjeme lehkým přehozem.

 

Dlažba je snadno udržovatelným materiálem, jehož vzhled a exkluzivitu můžete uzpůsobit charakteru domu. Modernímu vzhledu domu a terasy sluší snadno udržovatelný zahradní nábytek - křesílka  a lehátko pro příjemný odpočinek

Foto (C) SEMMELROCK STEIN + DESIGN DLAŽBY, a.s. 

 

 

Zpět