Rady pro kuchaře i kutily

10.08.2013 20:09

Výhodou grilů na lávové kameny však není jen snadná obsluha, ale i mimořádné množství specialit, které lze na těchto grilech připravovat. Gril lze použít při otevřeném víku pro klasické grilování nebo jej pouhým uzavřením víka změnit v pečící troubu. Pro usnadnění pečení bývají lepší modely vybaveny teploměrem. Téměř nezbytností je sklo ve víku, které umožňuje pozorovat pokrm v průběhu pečení. Většina grilů má nezávislou modulaci teploty v levé a pravé části roštu. Tato modulace umožňuje připravovat najednou dva rozdílné druhy masa, jedno na nižší a jedno na vyšší teplotou. Zároveň dovoluje pečení velkých kusů masa (krocan) tzv. nepřímou metodou.

Při této metodě se maso umístí na jednu polovinu roštu a zapálí se pouze hořák pod druhou polovinou. Maso tak není grilováno přímým sálavým žárem, ale je opékáno cirkulujícím horkým vzduchem. Tím je vyloučeno připálení masa na povrchu a jeho nedopečení uvnitř, které u velkých kusů hrozí. Modulace teploty také dovoluje při pečení tučného nebo šťavnatého masa použít na počátku vysokou teplotu a po uzavření pórů masa dopékat už pouze mírným žárem.

 

CAMPING GAZ CS s.r.o.

 

Lepší modely grilů bývají vybaveny tzv. roštem pro pozvolné pečení. Tento rošt bývá umístěn nad základním roštem a je určen pro přípravu zeleniny, příloh, případně jiných pokrmů, pro jejichž přípravu je nezbytná nižší teplota. Ani milovníci uzeného masa nepřijdou při použití lávového grilu zkrátka. K získání typické uzené příchutě stačí lávové kameny posypat kousky vlhkého dřeva, např. hrušně, ořechu apod. Obvyklou metodou grilování je rožnění na otáčecím rožni. Gril by měl proto umožňovat připojení grilovací jehly s motorkem. Pro otáčivé grilování se doporučuje vyjmout pečící rošt.

Doplňky usnadní přípravu hodů

Velkou výhodou je vybavení grilu postranními stolky, které umožňují krájení masa a příloh, přípravu omáček apod. Pro snadnou manipulaci bývají grily na lávové kameny vybaveny pojezdovými kolečky. Vana grilu na lávové kameny může být vyrobena z plechu, litiny nebo u moderních grilů odlitá z hliníku. Výhoda hliníkové vany je zejména v její odolnosti korozi a dále v nízké hmotnosti, která usnadňuje manipulaci s grilem. Grily bývají vybaveny odklápěcím víkem, které lze sejmout a zavěsit v zadní části grilu, takže je grilovací rošt snadno přístupný ze všech čtyř stran. Čištění je usnadněno vyjímatelnou hořákovou jednotkou. Ke grilům je možno zakoupit bohaté příslušenství – grilovací nářadí, zástěna na zakrytí plynové lahve, ochranný povlak na gril, grilovací motorek apod.

 

Od specializované firmy si můžete objednat stavebnici, kterou si sami podle návodu složíte.

www.zahradnikrby.cz

Foto (C) PETR VELFEL

 

Vlastní stavba grilu není tak složitá jako u krbu, a tak se o ni můžeme pokusit sami.

Tvar vlastního tělesa grilu bývá obvykle čtvercový, nebo obdélníkový. Jako materiál použijeme ke stavbě kámen nebo žáruvzdorné cihly. Pokud gril bude postaven v blízkosti domu, pak by povrchová úprava a použitý materiál měl ladit se stavbou. Velikost vlastního grilu je dána prostorem. Nejběžnějším jsou rozměry 50 × 50 až 60 × 60 cm. Vlastní rošt je buď v úrovni horní desky nebo může být mírně zapuštěný do vlastního tělesa. Dutým středem je přiváděn vzduch k opékacímu roštu, ve spodní části je pak sběrač popela. Na gril může přímo navozovat jídelní deska stolu.

Vlastní desku je možné uchytit ocelovými pásky nebo šrouby přímo ke grilu. Odkládací desky mohou být i sklopené, případně je možné desky použít ke krytí vlastního roštu. Rozměry odkládacích a jídelních částí odpovídají velikosti prostoru s grilem. Volíme je takové, abychom mohli pohodlně sedět, a podle předpokládaného počtu uživatelů. S ohledem na množství lidí pohybujících se okolo grilu se doporučuje umístit gril na zpevněnou plochu. Tam, kde je gril součástí odpočívadla, umísťujeme jej do odlehlejšího místa s ohledem na provoz a činnosti odehrávající se v tomto prostoru. Pro menší prostory je možné gril spojit např. s dělící zídkou nebo pevným oplocením.

 

 

 

Zpět