Řešíme osvětlení podkrovních prostor

03.07.2014 17:51

Dobré klimatické podmínky uvnitř budov se štědrým přísunem denního světla a čerstvého vzduchu jsou klíčem ke zdravým domácnostem, kancelářím, školkám a školám. Denní světlo má významné antibakteriální účinky, ovlivňuje náš metabolizmus či psychické zdraví. Jeho pravidelný přísun funguje jako prevence lehčích i vážnějších zdravotních problémů. Zdraví a pohodlí budoucích uživatelů domu by mělo být prioritou u každého projektu. Kolik světla je tedy dost?

Jedním ze základních pravidel spokojenosti se střešním oknem je správně zvolený způsob jeho ovládání

Foto (C) VELUX

 

Minimální množství denního světla v budovách stanovuje a požaduje závazná legislativa v ČR a týká se jak denního osvětlení, tak proslunění obytné místnosti. Za komfortní množství denního světla v obytných místnostech považujeme dosažení činitele denní osvětlenosti 5 % u dětských pokojů a minimálně 3 % u ostatních obytných místností. Tato hodnota zaručuje optimální zrakové podmínky i absenci svícení během dne v zimních měsících.

 

Osvětlení podkrovních prostor

Při návrhu prosvětlení podkrovních prostor pomocí střešních oken je třeba vzít v úvahu:

  • velikost a počet střešních oken, a tímto způsobem definovat množství přivedeného denního světla;
  • rozmístění střešních oken, které určí rovnoměrnost osvětlení místnosti;
  • výhled, tedy umístění parapetu tak, aby i vsedě bylo vidět ven.

Střešní okna poskytnou před usnutím jedinečný pohled na hvězdnou oblohu 

Foto (C) VELUX

 

Často se při řešení návrhu střešních oken uchylujeme k zjednodušujícímu pravidlu 1/10 prosklené plochy vůči ploše místnosti. Splněním tohoto parametru zaručíme oslunění místnosti, ale pro denní osvětlení je třeba zohlednit i rozložení světla – štítové okno obvykle nestačí! Je třeba si uvědomit, že fasádní okno jako jediný zdroj denního světla nesplní požadavek normy u hlubších nebo širších podkrovních pokojů. Takovéto místnosti je třeba doplnit o střešní okno, abychom naplnili požadavek ČSN 73 0580-2 Denní osvětlení obytných budov na dostatečné denní osvětlení a jeho rovnoměrnost v posuzované místnosti. Také při použití trojskel u rekonstrukcí nesmíme zapomínat na nižší propustnost světla, a proto je třeba navrhnout větší prosklenou plochu.

 

TIP: Pokud si chcete ověřit svůj návrh osvětlení místnosti, zda dosahuje požadovaných podmínek, můžete využít k simulaci program VELUX Daylight Visualizer .

 

Správné osvětlení dětského pokoje je vhodné důkladně propočítat. K zajištění příjemného prostředí v létě napomůže i venkovní markýza.

Foto (C) VELUX

 

Střešní okna nebo vikýře?

Střešní okna poskytují za stejných podmínek nejméně dvakrát více světla než svislá okna stejných rozměrů a třikrát více světla než vikýře stejných rozměrů. Střešní okno dále umožňuje větší variaci intenzity osvětlení, což zvyšuje vizuální zajímavost místnosti. Dále je zřejmé, že střešní okna zajišťují​ vyšší jas stěn než okna ve vikýři a fasádní okna, což vede k jemnějšímu přechodu mezi vysokým jasem okenní výplně a sousední zdí a snižuje tak riziko oslnění.

Střešní okna plní i funkci rychlého vyvětrání přebytečné vlhkosti, například v koupelně 

Foto (C) VELUX

 

Nová generace střešních oken VELUX

Společnost VELUX uvedla na český trh novou generaci střešních oken VELUX v ucelené nabídce tří výrobkových řad: Standard, Standard Plus a Premium. Nová generace střešních oken VELUX přichází s řadou inovací a vylepšených vlastností, a nabízí tak více denního světla a zdravější vnitřní prostředí, snadné a pohodlné ovládání a vynikající energetickou bilanci. Střešní okna mají užší rám i křídlo a subtilnější ventilační klapku ve srovnání s předcházející generací. Výsledkem je až o 18 % větší prosklená plocha, která propustí do místnosti více denního světla a umožní také lépe využít energii z pasivních solárních zisků. Společnost VELUX tak opět vyšla vstříc požadavkům zákazníků na zdravější a pohodlnější užívání podkrovních prostor.

 

TIP: Jak správně navrhnout denní osvětlení a zabránit oslnění?

  • Souhrnné poradenské materiály najdete v odborné sekci na webu společnosti VELUX zde
  • Ukázka práce s programem zde:
  • Denní světlo – příručka o denním světle, navrhování a legislativní požadavky z pohledu střešních oken zde.
  • Posouzení denního osvětlení místnosti v příručce ke stažení zde.

 

 

Obývací pokoj Doporučená střešní okna Další možnosti
20 m2 3x MK08 2x SK08
25 m 3x SK06 2x MK08 + 2x MK04

 

Ukázka práce s programem VELUX Daylight Visualizer: Osvětlení obývacího pokoje s doporučenými střešními okny a dalšími alternativami

 

 
Dětský pokoj Doporučená střešní okna Další možnosti
12 m2 2x MK08 2x MK06 + 2x MK35
15 m 3x MK06 2x MK08 + 2x MK35

 

Ukázka práce s programem VELUX Daylight Visualizer: Osvětlení dětského pokoje s oknem ve štítové stěně a s doporučenými střešními okny a dalšími alternativami 

 

 


Připraveno ve spolupráci se společností VELUX Česká republika, s.r.o.

www.velux.cz

Foto a vizualizace (C) VELUX

 

 

Zpět