Řešíme úložné prostory

19.06.2013 15:51

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

Investice do nákupu kvalitního nábytku představuje téměř vždy výraznější položku v rodinném rozpočtu. Protože se však nábytek pořizuje zpravidla na delší dobu, je dobré důkladně celý prostor interiéru pečlivě promyslet. Musíme hledat kompromis mezi velikostí zařizovaného prostoru a velikostí a množstvím jednotlivých kusů nábytku, účelností nábytku a jeho estetickým přínosem.

Před koupí nábytku je důležité zvážit možnost jeho využití při záměně funkce jednotlivých místností – často se stává, že rodiče postoupí větší místnosti dospívajícím dětem, případně dojde k rozdělení velké místnosti na dvě apod. Potom se vyplatí na takovou alternativu myslet dopředu.

Nadčasovost nábytku zajistíte nákupem jen do takových místností, které máte důkladně zmapované a vyměřené. Nákupu drahého nábytku, solitérů, starožitností, kožené soupravy či módního výstřelku se určitě vyvarujte, pokud nemáte konkrétní byt či dům, a dočasně fungujete například v pronájmu. Čalouněný nábytek nikdy nekupujte podle vzhledu, o to větší pozornost věnujte jeho konstrukci. Vyvarujte se výrazných vzorů čalounění, které by v budoucnu mohly komplikovat vybavení a estetické doladění celého interiéru. Určitě neuděláte chybu, pořídíte-li víceúčelové prvky nábytku.

Při nákupu nábytku myslete na ergonomii – budou požadovaný kus či sestava vyhovovat velikosti postavy uživatelů, budou dobře a snadno použitelné z hlediska obslužnosti, stranových poměrů, manipulovatelnosti? V neposlední řadě je důležité i hledisko údržby.

V každém interiéru jsou důležité úložné prostory, které slouží ke skladování mnoha potřebných i nepotřebných součástí běžného života – především oblečení, obuvi, knih, map, sportovního vybavení a materiálu pro volný čas.

Výběr nábytku je vždy třeba důkladně zvážit ve všech souvislostech. Na rozhodování se určitě projeví zvolená podlahová krytina, barva a provedení stěn, stejně jako účelovost nábytku. Jednoduché a typizované řešení vašeho obývacího pokoje zajistí obývací stěna Dante 1, která nabídne praktické využití díky spoustě úložných prostorů, zároveň nadchne také mladistvým vzhledem. Je složena ze dvou prosklených vitrín jak v pravém, tak levém provedení. Jsou vhodné k vystavení různých dekorací a je možné objednat i osvětlení. Stěnu tvoří televizní stolek, rozdělený na tři stejně velké sektory, tři úložné šuplíky a otevřený prostor na elektroniku. Podlouhlé úchytky téměř po celé délce šuplíku dotváří celkový design televizního stolku. 

 

Stavebnicový nábytek nabízí malý úložný prostor

Stavebnicový nábytek umožňuje sestavovat z jednotlivých prvků drobné či větší úložné sestavy, které slouží k ukládání nejrůznějších předmětů. V osmdesátých letech byly velmi oblíbené tzv. bytové stěny, které se skládaly z prvků stavebnicového nábytku. I dnes zůstávají základními prvky stavebnicového nábytku především skříňky s plnými nebo prosklenými dvířky, niky s policemi nebo se zásuvkami, barová skříňka, stolek s úložným prostorem pro audio a video techniku, případně další skříňky pro specifické účely.

Pro dnešní kvalitní nábytek je charakteristická vysoká kvalita povrchových vrstev (lak v lesku, matu), kombinace dřeva s moderními materiály – barveným či leptaným sklem, kompozitními hmotami, lamináty, fototisky se zákaznickými motivy, dřevěnými dýhami nebo fóliemi nejrůznějších barev, dřevodekorů či 3D reliéfů. Nábytek ze stoprocentního masivu je krásný, ale poměrně choulostivý a náročný na údržbu. Proto je dobré zvážit jinou volbu materiálu pro zatěžované kusy nábytku – především velmi odolné dřevolaminátové desky. Ve velké konkurenci je důraz výrobců kladen na detaily v podobě nábytkových montážních prvků, jako jsou například specializovaná dekorační a funkční svítidla do skříní, posuvná kování a úchyty, montážní a funkční prvky.

Zákazníci stále častěji také požadují multifunkční kusy nábytku s variabilními prvky v podobě dodatečných stojek, polic a pracovních desek, z nichž lze snadno sestavovat pracovní kouty, domácí pracovnu nebo studentské zákoutí.

Bílou pětidveřovou šatní skříň Viviana se zrcadlem oceníte v ložnici nebo vstupní hale především jako důmyslný systém pro ukládání veškerého oblečení. Velkorysý úložný prostor nabídne přehledně zorganizovaný šatník. Výsuvné zásuvky v dolní části pojmou drobné kousky prádla stejně jako velké množství různorodých módních doplňků, které budou díky optimální hloubce šuplíků snadno dostupné. Při úpravě svého zevnějšku využijete velké zrcadlo, které dokáže vytvořit iluzi světlejšího prostornějšího interiéru. Barevně neutrální bílé provedení v kombinaci se světlým odstínem dubu na čelech zásuvek umožňuje skříň kombinovat s jakýmkoliv moderním nábytkem, nebo ji můžete doplnit ostatními komponenty ve stejném designovém provedení, čímž docílíte stylově jednotného vzhledu místnosti.

 

Řešením úložného prostoru jsou skříně

Základem spokojeného využití interiéru je také vhodné řešení úložného prostoru. Množství předmětů kolem nás se totiž neustále zvyšuje – odpovídá to trendu naší spotřební společnosti, nutící většinu z nás obklopovat se množstvím předmětů, veskrze pro život zbytečných. Jsou však i věci potřebné a někdy i objemné, které slouží řadu let a které stojí za to uchovávat. Podobnou potřebu mají domácnosti s několika dětmi, které musí být schopny v interiéru absorbovat spoustu oblečení, doplňků, hraček a dalších pomůcek, tolik potřebných pro spokojené dětství našich ratolestí. I když můžeme nepotřebné věci prodat, nebo věnovat dalším potřebným uživatelům, stále zůstane v domácnosti dost věcí, které je nutno přehledně uskladnit a v interiéru ukrýt před pohledy návštěv.

Pro systematické ukládání věcí je důležité věnovat pozornost vnitřnímu vybavení skříní. Neocenitelný je propracovaný systém polic a zásuvek, v odkládacím prostoru by neměly chybět pantografy, tyče, koše, držáky na kravaty a police na boty. Praktickou pomůckou jsou nábytková svítidla, která lze zabudovat prakticky kamkoliv. Dynamickým vývojem procházejí LED zdroje, které jsou cenově dostupné, bezpečné a i dodatečně snadno instalovatelné. Světelným výkonem uspokojí i náročné uživatele.

Klasická obývací stěna Montana se chlubí dostatkem úložných skříněk a polic. Na výběr máte ze dvou barevných provedení v přírodním dekoru. Obývací sestava je vyrobena z kvalitního materiálu nenáročného na údržbu.

 

Velký úložný prostor nabízejí velkoobjemové skříně s propracovaným systémem ukládání. Celkem rozumným předpokladem je, že taková skříň bude sloužit především k ukládání oblečení a prádla. Proto by hloubka skříně měla minimálně odpovídat šířce ramínek na oděvy, aby se šaty daly ukládat kolmo na záda skříně. Šířku skříně volte podle odhadovaného množství uloženého prádla, ale ponechejte přitom ještě dostatečnou rezervu na skladování s výhledem do budoucna. Výšku skříní můžete zvolit tak, aby vystupovaly až ke stropu. O narušení interiérového konceptu se bát nemusíte – prostor můžete dodatečně zvětšit například použitím zrcadlových ploch na dveřích apod. Pro ukládání oděvů v horních partiích skříní můžete vyžadovat instalaci pantografů – sklopných tyčí s jednoduchým mechanismem, který umožňuje zavěsit oblečení až dva metry vysoko, aniž byste potřebovali přenosné schůdky. Ačkoliv je jejich konstrukce prostorově náročná, jsou pantografy velmi praktické. Musíte ale vyžadovat osvědčené systémy spolehlivých výrobců, protože se na trhu bohužel objevují pantografy, které nevydrží dlouhodobější používání.

Šatní skříň Veria ja praktického provedení, která nabízí dostatek úložného prostoru v podobě několika odkládacích polic a šatní tyče. Skříň je vyrobena z materiálu, který zaručuje bytelnost a stálost barev. Decentní lemování kolem zrcadla umocňuje příznivý dojem.

 

Skříně na míru

Ideálním řešením je zabudování vestavných skříní do interiéru přesně na míru. Skříně lze umístit do výklenků, podkrovních prostor a jiných velmi obtížně využitelných prostorů. Jejich vnitřní uspořádání a vybavení usnadňuje využití každého centimetru. Do vestavěné skříně můžete uložit oblečení, šaty, ale i sportovní náčiní. Promyšlené konstrukce umožňují rychlé vysunutí žehlícího prkna, šicího stroje či snadný přístup k počítači – díky skvělému nápadu můžete jednoduše proměnit i malý prostor na dílnu, komoru, šatnu, nebo domácí kancelář.

Praktické skříně ocení uživatelé panelákových bytů stejně jako uživatelé mnohem velkoryseji řešených interiérů v rodinných domech. Pomocí skříní je možné s využitím doplňků a nástavců vytvářet dokonce konstrukční příčky, dělící velký pokoj na dva samostatné prostory. Při konzultací s technikem firmy snadno naleznete optimální řešení vašeho interiéru, rozvrhnete a rozměříte jednotlivé typy skříní.

Korpusy vestavných skříní se budují většinou z dýhovaných nebo laminovaných dřevotřískových LTD, MDF nebo HDF dřevovláknitých desek, méně často z masivu. Dělicí příčky a odvětrávací stěny se také vyrábějí z děrovaných desek, ratanových a bambusových výpletů, případně z kombinací jiných přírodních materiálů. Rámy a další nosné prvky jsou z oceli nebo lehkého hliníku. V porovnání s ocelovými rámy jsou hliníkové bohatší ve výběru barevného podání. Kvalitní dodavatel nabídne prakticky jakoukoliv požadovanou barvu – od bílé, chromové, zlaté lesklé či matné až k odstínům bronzu, případně i velmi povedené a žádané dřevodekory.

Pro milovníky tmavých odstínů je určena luxusní sestava ložnice Paris bc. Charakteristické prvky na každém komponentu vnesou originalitu a styl do ložnice. Sestavu tvoří 4 hlavní prvky, které by měla ložnice obsahovat. Jsou to prostorná manželská postel, velká šatní skříň, doplňková komoda a noční stolky. Černobílé provedení je praktické i z hlediska kombinace barev. S tímto zvoleným provedením budete moci kombinovat širokou škálu výrazných barev. Ložnice je vyrobena z lamina, což je momentálně nejpoužívanější materiál v oblasti nábytku, pokud chcete zároveň šetřit i své finance.

 

Na celkové spokojenosti uživatele vestavěných skříní se výrazným způsobem podepisuje praktický přístup do úložného prostoru, jeho přehlednost a obslužnost. Pokud to prostorové možnosti interiéru umožňují, praktické jsou posuvné dveře. Kvalitní kování a posuvné systémy zajistí, že se dveří stačí jen dotknout a dveře se bezhlučně otevřou či zavřou. Klidný dojezd na koncovou pozici zajistí tlumiče. Nábytkové kování a kolečka pojezdů se dají ukrýt v rámu skříně, takže mechanismus konstrukce nenarušuje celkový optický dojem. Pokud pomocí skříně chcete vybudovat lehkou příčku v interiéru nebo vstup do šatny, můžete použít dveře bez spodní vodící kolejnice. Skládací dveře na lištách jsou ideální především v malém pokoji, ložnici nebo chodbě, kde je otvírání skříňových dveří vždy problémem.

Díky celkové ploše jsou dveře vestavěných skříní nebo dveře solitérních prvků vždy výrazným prvkem interiérového designu. Atraktivní skříně na míru od zavedené firmy uspokojí i esteticky velmi náročné zákazníky. U hladkých povrchů dveří můžete vybírat z mnoha typů povrchových úprav imitace přírodních dřevodekorů, nebo volit ratanový výplet dveří různé struktury či barvy, korek, textilii stejnou, nebo doladěnou k polštáři či dekoračnímu závěsu. Moderní interiéry upřednostňují lamino, barevné skleněné výplně dveří, elegantní potištěné sklo, skleněné výplně s metalickou fólií nebo zrcadlové výplně. Právě zrcadla jsou velmi vděčnou pomůckou. Pomocí nich snadno zvětšíte optický prostor, prodloužíte místnost či zvýšíte strop. Zadní stranu speciálně tvrzeného skla nebo zrcadla kryje často bezpečnostní fólie, která zabrání zranění v případě rozbití skla.

Elegantní šatní skříň Pablo s křídlovými dveřmi v dvoubarevném provedení je z kvalitního a snadno udržovatelného materiálu s výhodou stálosti barev. Dvě šatní tyče a police nabízejí dostatek úložného prostoru. Skříň je možno objednat samostatně, nebo s celou ložnicovou sestavou.

 

Nebojte se prosazení vlastního názoru

Využití vestavěných skříní v obytném prostoru je variabilní. Každá seriózní firma bez problémů dodá a sestaví skříně různých velikostí výšky, šířky a hloubky, nabídne vhodná rohová řešení a zkosené varianty pro půdní prostory, instalaci sklápěcí postele nebo různé doplňky. Vnitřní uspořádání skříní přizpůsobí požadavkům zákazníka. Vybudování úložného prostoru a ještě obohacení interiéru o zajímavé architektonické řešení tedy nic nebrání. Stačí jen popustit uzdu vlastní fantazie.

 

(Petr Velfel)

Text byl připraven ve spolupráci s odbornými poradci nákupních galerií

www.mt-nabytek.cz , www.mabyt.cz a www.luxusni-nabytek-mt.cz .

 

Foto je použito s laskavým svolením provozovatele uvedeného webu.

Foto (c) EXITERIA, s.r.o.

 

Zpět