ROJEK: Novinky tepelné techniky pro sezónu 2013/2014

05.12.2013 23:49

Firma ROJEK připravila pro topnou sezónu 2013 / 2014 celou řadu novinek z oblasti tepelné techniky. Mezi ně patří pyrolytický teplovodní kotel ROJEK PK 15, nová modulační elektronika pro automatické kotle řady TKA, TKA BIO a A 15, a rovněž akční sety na výrobky tepelné techniky. Zákazníci jistě ocení prodlouženou záruku na kotlové těleso u kotlů s ruční dodávkou paliva. Certifikované zařazení nejprodávanějších kotlů ROJEK do emisní Třídy 4 přináší obchodní zvýhodnění, protože tímto krokem kotle spolehlivě splňují podmínky pro čerpání stávajících dotací.

 

Pyrolytický teplovodní kotel ROJEK PK 15

Na základě zkušeností s řadou pyrolytických kotlů ROJEK PK a na základě požadavku zákazníků, kteří čím dál častěji žijí v zateplených domech po rekonstrukci či v novostavbách a nepotřebují kotel s vysokým jmenovitým výkonem, byl připraven nový kotel této řady – pyrolytický teplovodní kotel ROJEK PK 15 na palivo kusové dřevo a hnědé uhlí Ořech 1.

Na vývoji tohoto nového kotle se pracovalo tři roky. V letošním roce byl představen poprvé na veletrzích FOR THERM 2013 v Praze a WOOD-TEC 2013 v Brně. Kotel je rozměrově a hmotnostně menší než stávající řada kotlů PK 20 až PK 30. Jeho jmenovitý výkon je 15 kW (min. 12 kW) s tím, že výkon bude nastavitelný v případě potřeby až do 20 kW – a to právě s využitím menšího rozměru kotle a menšího rozměru polenového dřeva s maximální délkou do 33 cm. Objem nakládací (odhořívací) komory je 80 dm3, tedy 80 l. Tento kotel splňuje Třídu 4 dle normy ČSN EN 303 – 5:2000.

Pyrolytický teplovodní kotel ROJEK PK 15 s akumulační nádrží. Díky zařazení do emisní Třídy 4 dle ČSN EN 303 – 5:2000 splňuje podmínky současných dotačních programů

 

Pyrolytické kotle ROJEK PK 15 až PK 60

Vraťme se však ještě k pyrolytickým kotlům ROJEK PK 20, PK 25, PK 30, PK 40, PK 49, PK 60 a doplněným hodnotám nového kotle ROJEK PK 15. Velmi důležité u řady kotlů s tímto označením je, že mají horní plnění nakládací (odhořívací) komory, což umožňuje plně využít objem komory – a to jak pro kusové dřevo s délkou polen až 33 cm (PK 15), nebo dokonce až 53 cm (PK 20 až PK 60), tak i pro rozměrově menší paliva, například pro produkty drtičů dřevní hmoty ROJEK DH 10, produkující krátké kusové dřevo nebo dřevěné brikety.

Kotle řady ROJEK PK jsou určené pro úsporné a ekologicky šetrné vytápění rodinných domků, bytových jednotek, dílen a obdobných objektů s tepelnými ztrátami od 15 do 60 kW. Jsou schválené a certifikované dle normy ČSN EN 303 – 5:2000. Kotle slouží pro spalování buď kusového palivového polenového dřeva o délce od 33 cm do 53 cm dle typu, s vlhkostí maximálně do 20 % a výhřevností 14 až 18 MJ.kg-1, nebo hnědého uhlí Ořech 1 (20 – 40 mm), s vlhkostí maximálně do 15 % a výhřevností 14 – 20 MJ.kg-1.

Tyto teplovodní pyrolytické kotle řady ROJEK PK mají však řadu dalších výhod a předností, které lze přehledně shrnout do několika bodů.

Nakládací (odhořívací) komora

 

Přednosti pyrolytických kotlů ROJEK PK 20 až PK 60 a nového kotle ROJEK PK 15

  1. Plnění nakládací (odhořívací) komory kotle je velmi jednoduché a rychlé (stačí odklopit horní přikládací dvířka).
  2. Větší objem nakládací (odhořívací) komory (PK 15 má objem 80 dm3 = 80 l,  PK20 až PK30 mají objem 130 dm3 = 130 l, PK40 až PK60 mají objem 180 dm3 = 180 l).
  3. Vysoká účinnost při jmenovitém výkonu.
  4. Maximální délka polenového dřeva 330 mm (PK 15) nebo 530 mm (PK 20 až PK 60) pro všechny jmenovité výkony (vlhkost paliva do 20 %).
  5. Při jmenovitém výkonu mají kotle delší dobu vyhoření spalovací komory, a to 5 až 9 hodin dle výkonu kotle, typu a složení palivového dřeva.
  6. Dalším certifikovaným palivem je hnědé uhlí Ořech 1 s dobou vyhoření spalovací komory až 12 hodin i více (při jmenovitém výkonu a v závislosti na typu kotle).
  7. Rychlý start kotlů je zajištěn větší plochou kotlového tělesa a výměníku s rovnoměrným vyplněním vodou, což dává předpoklad i vyšší životnosti při použití silnějších plechů kotlového tělesa (s tloušťkou 5 mm).
  8. Kotle obsahují méně keramických dílů než kotle obdobného typu.
  9. Čištění výměníku je snadné, a to pomocí ovládací páky a čisticích spodních dvířek, které jsou přístupny z vnější strany. Je také možné volit pravé (standard) či levé provedení čistící páky.
  10. Kotle ROJEK PK 20 až PK 60 splňují Třídu 3 dle ČSN EN 303 – 5:2000. Nový kotel ROJEK PK 15 splňuje Třídu 4 dle ČSN EN 303 – 5:2000.
  11. Kotle jsou řízeny elektronickou ovládací jednotkou, která ovládá odtahový ventilátor, teplotu vody v kotli při spouštění čerpadla a vypnutí ventilátoru, řízení teploty vody UT, volbu manuálního nebo automatického režimu (několik různých variant automatického režimu), dobu dohoření, ruční provoz při zatápění, regulovatelné otáčky ventilátoru, spalinové čidlo, ochranu kotle a regulátoru, zvukový alarm, volbu jazyků.
  12. Spalinové čidlo ovládací jednotky šetří až 13 % paliva. Teplota výstupní vody je velmi stabilní, což prodlužuje životnost kotle. Kontrola teploty spalin na výstupu z kotle umožní také docílit nízké emise prachu a plynů škodlivých pro životní prostředí.

Pyrolytický teplovodní kotel ROJEK PK 25 ve vzorkovně v Častolovicích

 

Prodloužené záruka na těsnost kotlového tělesa

Teplovodní kotle na ruční přikládání řady ROJEK PK a taktéž kotle řady ROJEK KTP je vhodné provozovat s akumulačními nádržemi ROJEK, neboť při tomto zapojení je možné uplatnit delší záruku na kotlové těleso.

Základní záruka na těsnost kotlového tělesa kotlů řady ROJEK PK je 3 roky při dodržení provozních podmínek. Prodloužená záruka na těsnost kotlového tělesa při zapojení kotle s akumulační nádrží ROJEK je 5 let při dodržení provozních podmínek. Předpokládaná životnost je přitom až 30 let při dodržení provozních podmínek.

Základní záruka na těsnost kotlového tělesa kotlů řady ROJEK KTP je 6 let při dodržení provozních podmínek. Prodloužená záruka na těsnost kotlového tělesa při zapojení kotle s akumulační nádrží ROJEK je 7 let při dodržení provozních podmínek. Předpokládaná životnost je přitom až 30 let při dodržení provozních podmínek.

Kotel ROJEK KTP

 

Základní záruka na těsnost kotlového tělesa kotlů řady ROJEK KTP PELLET je 3 roky při dodržení provozních podmínek. Prodloužená záruka na těsnost kotlového tělesa při zapojení kotle s akumulační nádrží ROJEK je 5 let při používání jenom garantovaného a certifikovaného paliva a při dodržení provozních podmínek.

Kotel ROJEK KTP PELLET

 

Kotle na tuhá paliva s emisní Třídou 4 a možnost čerpání dotací

Na základě dotačních programů, které poskytují dotace na kotle s emisní Třídou 4, firma ROJEK vylepšila teplovodní kotle s automatickou dodávkou paliva a na základě opakované certifikace a přezkoušení ve státní zkušebně v Brně došlo k zařazení kotlů ROJEK A 15 a ROJEK A 15U do 4. emisní Třídy dle ČSN EN 303 – 5:2000. Rovněž tak kotle ROJEK TKA 25 a TKA BIO 25 byly zařazeny do 4. emisní Třídy dle ČSN EN 303 – 5:2000.

Další zvyšování emisních tříd bude postupně následovat i v řadě kotlů ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30, následně i v dalších kotlích ROJEK s automatickou dodávkou paliva ROJEK TKA a ROJEK TKA BIO.

Kotel ROJEK TKA BIO 25

 

Nová modulační elektronika pro automatické kotle řady TKA, TKA BIO a A 15

Jako variantu ke stávající základní regulaci ADEX u výše uvedených automatických kotlů připravila firma ROJEK možnost zvolit si za příplatek modulační regulaci k novému kotli, nebo jako přestavbu ke stávajícímu kotli.

Nový regulátor ROJEK ST 480 zPID je určen pro automatické kotle ústředního vytápění se šnekovým podavačem paliva. Ovládá ventilátor hořáku, podavač paliva, až 4 čerpadla (čerpadlo oběhové vody ÚT, čerpadlo TUV, čerpadlo kotlového okruhu a čerpadlo cirkulace TUV) a v základu jeden servoventil. Navíc za příplatek je možné rozšířit tuto regulaci o další moduly a příslušenství.

Nový regulátor ROJEK S-480 zPID

 

Akční sety tepelné techniky

Na kotle ROJEK s ručním přikládáním a se zapojenými akumulačními nádržemi připravila firma ROJEK akční sety kotlů včetně navržených doporučených objemů akumulačních zásobníků. Zákazník k nim jako bonus získává zdarma sekeru Fiskars X 15. Objem akumulačních nádrží se může dle požadavku zákazníka měnit a kombinovat, není nutností použít doporučený minimální objem.

U kotlů s automatickou dodávkou paliva je nově rozšířený sortiment příslušenství a doplňků k stávající příplatkové modulační elektronice ST 480 zPID. V případě objednání této modulační elektroniky v rámci příplatku nového kotle dostane zákazník akční set – prostorový dvoustavový termostat zdarma, popřípadě dotykový termostat s barevným displejem a RS komunikací za akční příplatek.

Akční nabídky a sortiment v akci na příslušenství se budou průběžně ještě v průběhu topné sezóny doplňovat a dle požadavku a zájmu zákazníků obměňovat.

Čisticí mechanismus trubek výměníku

Závěr

Firma ROJEK neustále pracuje na vylepšování svých stávajících produktů tepelné techniky. Reaguje tím na podněty od stávajících zákazníků a montážních firem, ale také na zpřísňující se legislativní, emisní a dotační požadavky na produkty tepelné techniky všeobecně. Tím posouvá provedení a technickou kvalitu svých výrobků neustále kupředu. Chcete-li se osobně přesvědčit o kvalitě a výhodách výrobků tepelné techniky této značky, navštivte stánek firmy na veletrzích AQUATHERM Nitra, LIGNA BOHEMIA Lysá nad Labem, AQUATHERM Praha, SILVA REGINA Brno, FOR ARCH a dalších akcích podobného druhu.

Pohled do prostor výrobního závodu firmy

 

ROJEK prodej, spol. s r. o. 

Masarykova 16

517 50 Častolovice

 

Tel: (00420) 494 339 144, 494 339 134

Mobil: (00420) 731 663 189

e-mail: tepelnatechnika@rojek.cz

www.rojek.cz

 

 

  KOMERČNÍ PREZENTACE  

 

 

Zpět