Schodiště: Jednání s dodavateli

05.11.2012 02:48

Při pánování schodiště je třeba uvědomit si jednu prostou, ale faktickou pravdu. Schodiště je samozřejmě neprávem velmi zanedbávaným stavebním prvkem, často je dokonce odsunuto na okraj zájmu. Na jednu stranu pochopitelně – napřed se musí dům přece uzavřít zvenčí, aby se mohlo pokračovat uvnitř. Ale stavební připravenost na montáž schodiště bývá ze strany jiných profesí žalostná. A schodiště je přitom tak trochu "stavební maturitou" – zatímco okna a dveře jsou prvky v rovině, schodiště je prostorovým prvkem.

Navíc je schodiště často montováno skoro jako poslední, když jsou všechny ostatní práce prakticky hotové. "Hotoví" jsou často i investoři – vyčerpáni finančně i dlouhodobým bojem za dodržení kvality vzdávají poslední problémy. Už nemají sílu a prostředky do oprav křivých stěn a podlah, a tak často na nějakou dobu (na několik měsíců, někdy i let) budují amatérské konstrukce schodiště, kterými celý interiérový záměr zhatí.

Parametry schodiště budou vycházet z prostorových možností vnitřních dispozic, věku obyvatel a materiálních možností investora

Foto (c) SMIP

 

Proto je třeba počítat s investicí do schodiště – řádově se náklady pohybují od 70 000 Kč výše. Do ceny je již většinou započítána kompletní dodávka, skládající se ze zaměření, projektu, výroby, dopravy jednotlivých segmentů, montáže, provedení zábradlí a výplní. Cena se pohybuje u různých výrobců různě – záleží podle počtu stupňů, materiálu, typu zábradlí, takže se cena může klidně vyšplhat i na hodnotu luxusního automobilu v řádu statisíců. Firma by měla být schopna klientovi vypočítat položku po položce až po finální návrh odstínů, barevného pojetí a celkové architektury. Seriózní firma by měla zákazníkovi návrh ceny i řešení vypracovat zdarma.

Při prvním jednání s firmou by měl zákazník předložit alespoň přibližný plán dispozic, měl by znát konstrukční výšku (tedy výšku od podlahy do podlahy), orientaci vstupu do podkroví včetně tvaru střechy a tloušťku stropní desky, která ovlivňuje podchozí výšku. Na internetové stránce dodavatele, v jeho katalogu nebo v odborné literatuře si zákazník vybere konstrukční a designové řešení schodiště. Pracovník firmy pak navštíví stavební místo a provede detailní zaměření a kompletní zhodnocení pracoviště, na základě kterého firma představí vlastní řešení a celkový rozpočet prací.

Dodací lhůty se pohybují v řádech týdnů od vyjasnění technických podmínek a podpisu smlouvy o dílo. V přípravě můžeme využít výhodných mimosezónních snížení cen, kdy firmy nabízejí nezřídka i 30% slevu. Délka záruky musí minimálně respektovat dikci zákona, tedy dva roky, ale téměř standardně se nabízí prodloužená záruka v délce pěti let. Montáž schodiště se provádí zásadně jako finální krok po dokončení podlah, omítek a maleb, v prostoru, který je vyklizen a vyčištěn.

Schodiště zajišťuje přístup do vyšších podlaží, ale zároveň patří mezi dynamické prvky v interiéru

Foto (c) SMIP

 

Reklamace po odevzdání práce nebývají časté. Jestliže bylo dílo dokončeno řádně a v odpovídající kvalitě, k poruchám konstrukce může dojít v důsledku uvolnění kotvení z materiálu stropu, podlahy či nosné stěny. Dřevěná konstrukce schodiště může měnit tvar v důsledku použití nedostatečně vysušeného dřeva. Zajímavou reklamací, se kterou se jeden z dodavatelů schodišť setkal u jednoho zákazníka, bylo vrzání schodišťových stupňů. Příčina byla téměř neuvěřitelná – vrzání způsobovalo pnutí nového typu použitého ochranného laku!

 

DOPORUČENÉ ODKAZY NA WEBY NAŠICH PARTNERŮ, KDE NALEZNETE ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ K TÉTO PROBLEMATICE:

SMIP, s.r.o.: www.smip.cz

TREPP ART, s.r.o.: www.trepp-art.cz

SCHODY TRIANT, s.r.o.: www.schodytriant.cz

 

 

Zpět