Sekačku nevybírejte jen podle ceny, ale podle jejích parametrů a velikosti zatravněné plochy

05.09.2013 13:27

V každé, i v té nejmenší zahradě najdeme trávníkovou plochu. Ať malá, velká, dlouhá nebo úzká, každá potřebuje pravidelnou celoroční péči. Tu si usnadníme použitím vhodného nářadí. S výjimkou zcela malých ploch, které sečeme srpem, používáme podle velikosti ploch různých druhů sekaček. Už jen málokdo dnes okrasný trávník na zahradě seká kosou. Jednak je to práce velmi namáhavá, dá se říci, že pro laika i dost nebezpečná, a jednak výsledek této snahy není nikdy takový, jako při použití sekačky. Ruční sekání je hospodárné jen na skutečně malých plochách.

 

K údržbě trávníků nejčastěji volíme ruční sekačky

Ruční sekačky prodávané v obchodní síti pracují na principu vřetena, které se otáčí kolem své osy. Dělíme je na sekačky s válcem a s postraními koly. Válce jsou postaveny před nebo za sekacím ústrojím sekačky. Sekačky s bočními koly mají válec pouze před vřetenem s noži. Vyšší umístění žacího ústrojí dovoluje sečení i vysokého trávníku, zatímco sekačky s válci jsou vhodné pro sečení trávníku do výšky 5 centimetrů.

Rozdíly mezi sekačkami jsou dány nejenom jejich konstrukcí, ale i cenami. Válcové sekačky jsou dvakrát dražší než kolové.

Vlastní sečení trávy se děje pomocí pohyblivých nožů umístěných na vřetenu a pevnou ostrou hranou. Záběr sekaček se pohybuje mezi 25 až 30 centimetry. Nastavení výšky sekaného trávníku, především snadnost nebo obtížnost, vyplývají z konstrukčního řešení jednotlivých typů sekaček.

Pro středně velké a velké zahrady je výhodnější používání motorových sekaček. Výběr typů je velký, od velkých sekaček s horizontálně rotujícími noži, kterými sečeme vysokou trávu, přes sekačky s vřeteny, na kterých jsou umístěny nože, až po žací listové sekačky.

Pohon sekaček zajišťuje benzinový dvoudobý či čtyřtaktní motor nebo elektromotor připojený na síť. Každý z typů sekaček má své výhody a nevýhody.

Mulčování nabízí ekologický způsob péče o trávník a navíc nám ušetří starosti s likvidací posečené trávy. Odpadá tak zdlouhavé vyprazdňování sběrného koše na trávu, nutnost skladovat či odvážet posečenou trávu a v neposlední řadě také potřeba speciálních hnojiv. Vynikajícím hnojivem je totiž samotná tráva, která se při mulčování, na drobno rozmělněná, vrací v průběhu sečení zpět do půdního drnu jako cenný zdroj živin. Pokud je tráva sbírána do koše, dobře se uplatní například v kompostu. Výrobci sekaček s funkcí mulčování věnují velkou pozornost konstrukci a tvaru nože.

Foto (C) STIHL

 

Jaký typ sekačky si vybrat?

  • Sekačky s pohonem na elektrický proud jsou pohotovější, neruší svým hlukem, jsou odrušeny, což znamená, že neruší ani televizní ani rozhlasové vysílání. Jsou vhodné pro půdy rovnéstředně velké. Akční radius je závislý na délce kabelu. Některé typy elektrických sekaček jsou vybaveny automatem pro navíjení elektrického kabelu. U sekaček bez tohoto zařízení musíme organizovat pohyb tak, aby nedošlo k poškození elektrického kabelu.
  • Benzinové motorové sekačky jsou obecně silnější a můžeme je použít pro velké trávníkové plochy i nerovné pozemky. Jejich akční radius je prakticky neomezený. Motorové sekačky se vyrábějí s tzv. vlastním pohonem, kdy pohyb stroje pouze usměrňujeme žádaným směrem, anebo je musíme tlačit a motor pohání pouze řezací ústrojí.

Vlastní sekací zařízení je pak provedeno jako vřetenové, kdy řez trávy se děje noži připevněnými na vřetenu a pevně uchycenou ocelovou deskou, nebo jako rotační, kdy řez trávy provádí ostrý nůž rotující kolem své osy, poháněný motorem.

  • Sekačky s vřetenovým ústrojím se hodí pro jemné trávníky 5 až 8 cm vysoké, minimálně jednou týdně sečené. Sekačky jsou doplněny válcem umístěným vepředu nebo za sekacím ústrojím. Právě válcem dosáhneme tolik žádaného řádkování posečené plochy. Vřetenové sekačky jsou zpravidla konstruovány jako samochodné, čtyřtaktní. Nastavení výšky sečeného trávníku je bez problému. Šířka záběru se pohybuje mezi 30 až 60 cm. Sběrací koše jsou umístěny většinou vepředu.
  • Rotační sekačky jsou vybaveny startérem. Dvoutaktní jsou o něco lehčí než běžné čtyřtaktní motory a jsou vhodnější pro nerovné nebo svažité pozemky. Nevýhodou dvoutaktů je poněkud obtížnější startování. Sečená tráva je odhazována od sekacího nože proudem vzduchu. Sekačkami tohoto typu můžeme sekat i trávníky s vyšší trávou. Rotační typy sekaček jsou vybaveny rovněž sběracími koši z lehkého kovu nebo z umělé hmoty.

Při sečení vyšší trávy můžeme nechat trávu volně padat na trávník. Podmínkou však je, aby ze sečeného pozemku byly vysbírány kameny, neboť kdyby se kámen dostal do sekacího ústrojí, mohlo by jednak dojít k poškození sekačky, jednak by kámen mohl jakoby ze sekačky vystřelit a hrozilo by nebezpečí úrazu a podobně.

Šířka záběru rotačních sekaček dosahuje 38 až 60 cm, výška řezu 13 až 15 cm. Regulace výšky řezu se provádí na každém ze čtyř kol nesoucích sekačku.

Pro plochy větší než 2000 čtverečních metrů se vyrábějí sekačky s možností sezení. Připomínají malé traktory. Nejčastěji jsou konstruovány jako vřetenové.

  • Elektrické sekačky jsou rovněž vyráběny na principu válců nebo rotujících nožů. Typy s válci jsou většinou jednorychlostní. Šířka záběru je 30 až 45 cm. Výška řezu se nastaví pomocí šroubu. Modely vybavené baterií jsou těžší než sekačky připojené přímo na elektrickou síť. Baterie musíme pravidelně dobíjet.
  • Rotační elektrické sekačky jsou vybaveny automatickým vypínačem, který zajišťuje optimální teplotu celého ústrojí a zabraňuje přehřátí motoru. Nože jsou 30 až 45 cm.

Po skončení sezony potřebují všechny typy sekaček celkové ošetření, aby byly opět připraveny k použití. Motory benzinových sekaček necháme opravit, vyčistit a seřídit ve speciálních firemních servisech. Údržba elektrických sekaček se musí zaměřit především na izolaci elektrozařízení.

Největším nepřítelem sekaček je rez. Po každém sečení, i za suchého počasí, je proto potřebné nože i válce natřít olejem. Po ukončení sezony všechny části sekaček očistíme a naolejujeme.

Vhodným modelem, který zastane jak funkci sečení se sběrným košem, tak i mulčování, je VIKING MB 650 VM. Jedná se o silnou robustní benzinovou multi-sekačku pro trávníky do 2000 m². Vyniká dlouhou životností, a to díky hliníkové skříni a nožům ze speciální oceli, motorem ReadyStart pro snadné, pohodlné a bezpečné startování a pohonem kol včetně regulovatelného systému rychlosti Vario. Uživatel také ocení vyměnitelné ochranné lišty, např. při sekání podél zdi.

Foto (C) STIHL 

 

Čím kromě sekaček trávníky ošetřujeme?

Dalším důležitým nářadím používaným k ošetřování trávníků jsou nůžky na trávník. Používají se ke stříhání trávy podél obrubníků a míst, která sekačkami nelze posekat. Délka řezných nožů se pohybuje mezi 15 až 25 centimetry.

K ošetření trávníku potřebujeme také dobré hrábě. Dřevěné nebo pozinkované jsou vhodné k vyhrabávání posečené trávy nebo spadaného listí. Provzdušnění trávníku provádíme rycími vidlemi nebo speciálním provzdušňovačem s dutými hroty. Pro větší plochy se používají pojízdné provzdušňovače s ostnitými válci.

Hnojení trávníku, především větších ploch, provádíme speciálním rozdělovačem hnojiv. Zařízení se může použít i k rovnoměrnému rozhození herbicidních látek proti plevelům. K postřiku používáme stříkaček s nádobami z umělé hmoty.

Pro ošetření obrubníků můžeme použít speciálního nože. Tímto zásahem zabráníme rozšiřování trávy například na květinové záhony a podobně.

 

 

Zpět