Skříně na míru: Elegantní a účelné řešení pomocí posuvného kování

14.12.2014 05:15

Člověk se celý život obklopuje věcmi, které využívá denně nebo sezónně, ale také věcmi, se kterými se nerad loučí. Pro spokojené bydlení je naprosto nezbytné ovládnutí bytového prostoru a jeho využití v maximální možné míře. Vynikajícím řešením jsou velké skříně, které poskytují bohatý prostor pro uložení osobního prádla, oblečení, textilu, obuvi, školních a sportovních pomůcek, hraček a dalšího vybavení. Mnohaúčelové skříně spolehlivě uspokojí individuální požadavky náročných zákazníků díky prostorovému řešení v bytě či domě a díky výběru konstrukčních materiálů. Pomocí skříní se dají utvářet nové dispozice bytu a budovat příčky, rozdělující velké pokoje na menší. Skříně lze také účelně zabudovat do nejrůznějších výklenků a jinak nevyužitelných prostor.

Posuvné kování InLine XL přesvědčuje malými mezerami, jejichž počet lze díky velkoformátovým dveřím snížit na minimum. Pohodlné a přesné seřízení zaručuje bezchybnou montáž s perfektními mezerami.

 

Úložné prostory jsou základem spokojeného bydlení

Při řešení úložných prostor na míru mají zákazníci možnost vybírat z mnoha typů konstrukčních řešení, deskových materiálů a povrchových úprav. Přiznáním přirozené kresby dřeva nebo vhodnou imitací dýh přírodního buku, dubu, smrku, břízy, jasanu, borovice, mahagonu či třešně se dá snadno sladit nábytek s ostatními výraznými interiérovými plochami. Skříně mohou vyniknout použitím ratanového výpletu dveří různé struktury či barvy, použitím korku nebo textilií, které se dají dobře sladit s oblíbenými motivy na polštáři nebo dekoračním závěsu. Moderní trendy však preferují jednoduchost, praktičnost a strohý vzhled. Kombinace barev na rozlehlých plochách bývá decentně umírněná nebo naopak vyzývavě kontrastní, často však je doplněná tvrzenými zrcadly odolnými proti poškrábání nebo ozvláštněná kombinací lesklých a matných ploch. Samozřejmostí musí být perfektní komfortní přesné seřízení všech ovládacích a pohybových montážních prvků tak, aby k sobě plochy dosedaly s minimálními rušivými mezerami.

InLine XL je první systém kování pro posuvné dveře, který se zcela obejde bez úchytek. Takové řešení poskytuje naprostou svobodu designové tvorby.

 

Využití prostoru ve skříni je otázkou výběru vhodných nábytkových doplňků a kvalitního nábytkového kování, které umožní nejen rozdělit prostor na menší skladovací sektory a případně časem i vnitřní uspořádání měnit, ale zajistit, aby uživatel snadno, rychle a pohodlně materiál do skříně uložil a později vyzvedl. Je otázkou výrobce nábytku, aby zvolil dodavatele nábytkového kování, který umožní nabídnout bohatou škálu polic, zásuvek a oblíbených drátěných košů na ukládání drobného prádla. Velmi originální řešení představují pantografy – sklopné tyče s jednoduchým mechanismem, který umožní dosáhnout až na dva metry vysoko zavěšené oděvy bez použití přenosných schůdků. Rozvoj osvětlovací techniky přispěl svým dílem k nabídce nízkonapěťových praktických a miniaturních nábytkových svítidel. Není problém zajistit dostatečné osvětlení polic, zásuvek i vnitřního prostoru skříní bodovými či lineárními světelnými zdroji. Takové osvětlení ocení uživatelé především v situacích, kdy rozsvícení výkonného svítidla by mohlo probudit například partnera, partnerku či malé dítě.

Skládací nebo posuvné dveře jsou ideální především v malém pokoji, v ložnici nebo na chodbě, kde je otvírání skříňových dveří vždy problémem. Tam, kde to interiér umožňuje, však zákazníci preferují především dveře s posuvným ovládáním.

S kováním InLine XL získáte dveře v jedné rovině s prémiovým komfortem. Otvírají se lehkým tahem za vnější hranu dveří. Naprostou volnost máte také při použití úchytek – dají se namontovat na libovolné místo dveří.

 

Výhody posuvných dveří

Snadnou dostupnost do všech úložných prostor skříní musí zajistit vhodně manipulovatelné dveře. Protože současné módní trendy preferují velké plochy, jsou na konstrukční řešení dveří kladeny zvýšené nároky. Z hlediska pohodlného otvírání, zavírání a komfortu pohybu jsou stále oblíbenější posuvné dveře.  Na rozdíl od dveřních křídel na závěsech nepřekážejí posuvné dveře v úzkých chodbách nebo ve stísněných prostorech. Pohyb velkoplošných vysokých dveří skříně na posuvném kování také snižuje riziko úrazu, kdy nepozorný uživatel může u běžné skříně hlavou narazit na otevřená nebo vyklopená dvířka v horní části skříně. Posuvné dveřní kování umožňuje komfortní měkké a tiché zavírání s možností tlumení pohybu a dokonalé seřízení, které je nezbytné pro dlouhou životnost a funkční spolehlivost.

Posuvné dveře v jedné rovině lze mimo jiné otvírat za vnější hranu – tento pohyb je díky InLine XL pohodlný a ergonomický jako nikdy dříve. Tak je možno docílit dveří bez úchytek a v jedné rovině. Pro důsledný purismus v nábytkovém designu.

 

Systém kování InLine XL pro posuvné dveře

Jeden z největších světových výrobců nábytkového kování, společnost HETTICH, ve svém bohatém výrobním programu věnuje velkou pozornost kování pro posuvné dveře a dalším nábytkovým prvkům, které jsou velmi dobře využitelné v moderní nábytkové tvorbě. Nabízí systém kování pro posuvné dveře InLine XL, který umožňuje rychlou a snadnou montáž, pohodlné a přesné seřízení a komfortní bezpečný provoz s velmi dlouhou životností. Systém kování InLine XL s horním nosným profilem je určen pro dřevěné dveře nebo dveře s hliníkovým rámem, jejichž hmotnost může dosáhnout úctyhodných 60 kilogramů! I když se může zdát uvedená hmotnost silně naddimenzovaná, není tomu tak – truhláři a nábytkáři denně řeší požadavky náročných zákazníků, kde není o velké rozměry skříní a dveří k nim skutečně nouze. Proto je systém kování navržen pro výšku dveří až do 2600 mm, šířku dveří v rozmezí od 750 do 2000 mm a tloušťku dveří v rozmezí od 16 do 25 mm. Zabudované kování nabízí možnost seřídit výšku dveří, naložení i jejich sklon tak, aby zavřené dveře vedle sebe byly v jedné rovině, s minimální možnou svislou mezerou.  Samozřejmostí je nastavitelné tlumení Silent System, které se stará o tiché a klidné dojezdy během zavírání a otevírání.

Základ kování InLine XL tvoří čtyři klouby. Díky nim se dveře pohybují nejprve po křivce a poté přímo před nábytkem. Tak vzniká naprosto úchvatný ladný pohyb dveří.

 

Kování InLine XL je prvním systémem pro posuvné dveře v jedné rovině, který se naprosto obejde bez úchytek. Toto řešení ještě více zdůrazňuje eleganci designu dveří, které se mohou v případě požadavku zákazníka obejít bez rušivých vizuálních ovládacích elementů, jako jsou úchytky. Skříň i s dveřmi v zákrytu tak může bez rušivého přesazení tvořit prakticky hladkou čelní plochu, narušenou pouze minimální a přesnou mezerou. Pokud si bude klient přát, může nechat na dveře nainstalovat dveřní úchyty prakticky na kterémkoliv místě dveří, přičemž výška úchytů může dosahovat výšky až 35 mm.

Dveře vybavené kováním InLine XL se snadno otevírají lehkým tahem za vnější hranu dveří nebo za úchyt. Při uvedení dveří do pohybu čtyři klouby kování po křivce vysunou dveře před hlavní rovinu dveří a vzápětí je hladce vedou po předepsané dráze díky nosným a vodicím kolejnicím. Kování InLine XL snadno a bez distančních prvků zpřístupní úložný prostor skříně, takže vůbec není problém využít vnitřní zásuvky.

Pomocí doplňkových montážních prvků mohou řemeslníci namontovat komponenty kování, aniž by dovnitř skříně umístili viditelné šrouby. Docílí tak celistvého, nerušeného a opravdu dekorativního povrchu i uvnitř korpusu. Stejným způsobem mohou řešit i konstrukce vysokých skříní. Poslední fází montáže je samotné a plynulé seřízení naložení a svislé polohy dveří.

Systém kování InLine XL pro posuvné dveře od společnosti HETTICH posouvá nábytkový design do nových dimenzí. Kvalitu provedení a komfort obsluhy mohou zákazníci vyzkoušet u specializovaných prodejců nábytkového kování HETTICH, nebo u osvědčených výrobců nábytku. Zákazníci, kteří již zkušenosti s produkty značky HETTICH mají, nic zkoušet nemusí. Pak stačí diktovat výrobci či dodavateli nábytku svoje nejnáročnější požadavky. Kování InLine XL je v doporučených parametrech spolehlivě zvládne.

Díky trajektorii pohybu dveří po křivce lze namontovat úchytky s výškou až 35 mm, a to prakticky na kterémkoliv místě dveří.

 

 

Podrobná technická dokumentace kování InLine XL ke stažení je zde.

 

 

HETTICH – Představení společnosti

Historie společnosti Hettich, jednoho z největších výrobců nábytkového kování ve světě, vychází z vynikajícího řemeslného umu a uplatňování netradičních řešení v konstrukci výrobků jemné mechaniky a nábytkového kování, doplněného o úspěšnou podnikatelskou a obchodní činnost. Dnes je skupina 38 dceřiných společností a výrobních podniků v Americe, Evropě i Asii již ve čtvrté generaci stoprocentním rodinným podnikem, vedeným Dr. Andreasem Hettichem. Společnost Hettich se sídlem v německém Kirchlengernu vybudovala ve Žďáru nad Sázavou moderně vybavený výrobní podnik, který zásobuje nejen český trh, ale i odběratele v celém světě. Výrobky společnosti Hettich představují nejen špičkové výrobky z hlediska neustálého technického a technologického vývoje, ale i designové vzory, udávající směr výroby moderního nábytku nejvyšší estetické hodnoty. Svědčí o tom řada respektovaných designových ocenění. Společnost také podporuje snahy o udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí.

 

HETTICH ČR, k.s.

Jihlavská 3, 591 01 Žďár nad Sázavou

Tel.: 566 692 111

Mail: hettich@hettich.cz

www.hettich.cz

 

   KOMERČNÍ PREZENTACE   

 

 

 

 

Zpět