Snadná montáž terasy pomocí teleskopických terčů

02.04.2019 02:55

Rekonstrukce terasy nemusí nutně představovat náročné práce s bouracím kladivem, špínu a hluk za okny. Popraskaný povrch z betonu nebo dlažby lze totiž úspěšně využít pro terasu novou. Stačí si pořídit speciální 3D teleskopické terče z odolného černého polypropylenu. Jsou vhodné pro vybudování nové terasy ze dřeva, dřevoplastu nebo dlaždic. Díky své konstrukci umožní snadnou a rychlou montáž i na nerovný starý podklad. Kromě výškové stavitelnosti terčů je možné upravit také jejich sklon, takže se snadno přizpůsobí také pevnému, ale nerovnému podkladu. Celou sestavu terasy je možné v případě potřeby v budoucnu snadno opravit nebo zcela rozebrat. Takto vyvýšenou terasu neohrožuje vlhko, naopak lze pod ní ve vzniklém prostoru vést nejrůznější rozvody. Terasa montovaná s využitím terčů je lehká a zbytečně nezatěžuje podklad. Zároveň je však pevná a má výbornou únosnost.

Rekonstrukce terasy již nemusí představovat výrazné stavební zásahy a složité manévry

 

Terče z pevného odolného polypropylenu spolehlivě nahrazují při konstrukci teras pokládku dlažby do lepidla nebo štěrkopískového lože. Montáž na terče je jednodušší a rychlejší, a protože je založená na suchém procesu, snadno ji zvládne i laik. Kromě dlažby lze na terče pokládat desky nebo rošty pro montáž teras ze dřeva nebo dřevoplastu (WPC). Stejně jednoduše, jako se podlaha montuje, je pak možné ji demontovat, například při potřebě oprav nebo přesunutí terasy na jiné místo. Při dříve běžné pokládce na lepidlo se při nutné opravě musela podlaha vybourat.

 

Terče se samonivelačním efektem a vysokou únosností

3D teleskopické terče umožňují montáž teras ze dřeva i dlaždic ve výšce 35 až 200 mm nad zemí, takže pod podlahou lze vést bez problémů nejrůznější rozvody. Uplatní se i tam, kde je například v důsledku zvýšené vlhkosti vhodné podlahu zvednout, například v suterénech nebo sklepích. Díky kloubovému uložení hlavy se terč přizpůsobí sklonu podkladu až do 5 %, podklad tedy má být pevný, ale nemusí být zcela rovný. 3D teleskopický terč nabízí možnost regulovat výšku i dodatečně až po pokládce dlažby bez potřeby demontáže, a to jednoduše šroubovákem v místě křížení spár. Výhodou těchto terčů je i vysoká únosnost. Liší se u jednotlivých typů terčů dle jejich výšky. Například 3D teleskopický terč s aretací pro výšku podlahy 35 až 55 mm maximálně unese až 5 tisíc kilogramů! Dokonce i nejvyšší varianta pro výšky podlah 170 až 200 mm ale zvládne udržet velkou váhu, a to až přes 1000 kg/1 terč.

Detail uložení terasových dlaždic na nosné nastavitelné 3D terče. Řešení umožňuje vést rozvody potrubí pod terasou, demontovat a opět sestavit celou sestavu v budoucnu bez jakéhokoliv poškození.

 

Aretační kroužky proti uvolnění

3D teleskopický terč tvoří nízká či vysoká základna, s průměrem 200 mm, resp. 230 mm, podle požadované výšky podlahy, a dále tzv. cylindr, což je samostatná šroubovací část umožňující nastavení výšky. Pro vyšší podlahy se spojují dva cylindry spojené prstencem. Horní plocha cylindru se šnekovým šroubením má konkávní tvar a dosedá na ni další část terče, tzv. nosný terminál, čili naklápěcí hlava. Její spodní část má konvexní tvar, takže spolu s horní plochou cylindru vytváří volně ložený kloub.

Na tuto hlavu se pokládá samotná dlažba nebo podkladové hranoly terasových prken. Vymezení rohů dlažby nebo okrajů jednotlivé latě roštu zajišťují čtyři křidélka, přepážky, které také zabraňují pohybu vložených prvků. Samostatně lze dokoupit i dvě křidélka pro prodlouženou fixaci nosných profilů pro dřevo a plast. Úplnou novinkou 3D terčů je speciální aretační kroužek proti uvolnění. Ten zabraňuje samovolnému pootočení šroubení vlivem silných otřesů při větším namáhání podlahy a tím pádem riziku i nepatrného snížení výšky terče a tedy také celé podlahy v jednom místě.

Konstrukční provedení 3D terče

 

Toto zajímavé řešení konstrukce terasy je vskutku revoluční. Uvedené konstrukční parametry 3D terčů i ukázkové fotografie vycházejí z konkrétního řešení, nabízeného královéhradeckou společností HPI-CZ, spol. s r. o., patřící k předním firmám na českém trhu v oblasti dodávek montážního příslušenství pro střešní krytiny a kompletní sortiment pro zateplování budov.

 

 

Redakce děkuje společnosti HPI-CZ, spol. s r. o., za konzultaci a poskytnutí obrazové dokumentace. 

Foto (C) HPI-CZ, spol. s r. o.

 

 

www.hpi-cz.eu

 

 

 

Zpět