Speciální úpravy povrchů obkladů a dlažeb

03.11.2013 16:28

Keramické obklady a dlažby jsou oblíbeným a účelným materiálem v interiéru zejména pro svou snadnou údržbu. V prostorách s vysokými hygienickými nároky si dnes nedovedeme ani představit, že by stěny a podlahy neměly být obloženy dlažbou či obkládačkami. Keramické prvky v kuchyních, potravinářských provozech, sanitárních prostorách nebo zdravotnických zařízeních ještě dlouho žádný alternativní materiál svým designem i vlastnostmi nepřekoná.

Všichni z vlastní zkušenosti víme, že obklady a dlažby se snadno udržují a že při správných hygienických úkonech jsou schopny zajistit dokonce i sterilní prostředí. Málokdo však ví, že i keramika samotná dnes dokáže díky své povrchové úpravě likvidovat choroboplodné zárodky, aniž by jí k tomu musel člověk napomáhat. Jedná se o revoluční novinku v oblasti keramických obkladů, na jejichž povrch je pomocí jedinečné patentově chráněné technologie natavena průhledná vrstva oxidu titaničitého a dalších anorganických komponentů s vysokými samočisticími a bakteriocidními schopnostmi. Tato vrstva přitom nemá žádný vliv na vzhled a mechanické vlastnosti obkladových prvků, přitom ale zlepšuje hygienické vlastnosti obkladu díky hydrofilnímu a antibakteriálnímu efektu povrchu obkladu.

V České republice se s touto úpravou již můžeme také setkat. Zakoupením japonské licenční technologické linky se RAKO a.s. v Rakovníku stala jedním z mála světových výrobců, kteří jsou schopni tuto špičkovou úpravu obkladu nabídnout.

Pro příznivce moderního, mladého obytného prostředí byla vyvinuta řada Fidelio, jejíž malé rozměry umývátek a WC umožňují atraktivně vybavit i nejmenší toaletu.

Foto (C) KERAMAG

 

Princip hydrofilních a antibakteriálních schopností

Keramické obklady s aktivní povrchovou vrstvou na bázi oxidu titaničitého (TiO2) představují novou generaci obkládaček a dlaždic, které se řadí mezi moderní výrobky s mimořádnými vlastnostmi s perspektivou širokého použití všude tam, kde je požadována maximální hygiena a snadná údržba stěn, podlah nebo fasád. Četnými pokusy bylo jednoznačně prokázáno, že tyto povrchy jsou schopny oxidovat různé chemické sloučeniny. Bylo ověřeno, že na povrchu TiO2 se oxidují organické látky, jako například kyselina šťavelová, merkaptany a jiné, na oxid uhličitý a vodu. Prakticky tedy dochází k částečnému vyčištění prostředí při současné likvidaci nepříjemných zápachů. Podobným mechanismem jsou napadány i živé buňky. Aktivní povrch účinně likviduje mikroorganismy, brání růstu řas, plísní a choroboplodných zárodků – měření prokázala, že až 99 % všech bakterií odumírá při kontaktu s povrchem během 30 minut.

Povrch s TiO2 je navíc superhydrofilní, to znamená, že molekuly vody jsou na něm velmi silně vázány, daleko silněji než jiné látky. Prakticky to znamená, že na znečištěném povrchu takového materiálu vlastně voda proniká pod nečistoty a ty pak mohou být proudem vody nebo deštěm snadno omyty. Například kapka oleje, která na běžném povrchu pevně ulpívá, se naopak na superhydrofilním povrchu v přítomnosti vody sbalí do kuličky a odplaví se. Jak již bylo uvedeno, jedná se o vlastnosti fotokatalytické. To znamená, že oxidační, antibakteriální a superhydrofilní schopnost se zvyšuje s intenzitou osvětlení povrchu a zejména při účinku ultrafialového záření. Aktivní povrch se chová jako katalyzátor, tedy se nespotřebovává a mohl by teoreticky fungovat nekonečně dlouho.

Podstatu uvedeného fotokatalytického jevu popsali v sedmdesátých letech američtí a japonští vědci A. Heller, A. Fujishima a K. Honda. Intenzívní výzkum vyvrcholil v roce 1995 průmyslovou aplikací fotokatalytického jevu v podobě vrstvy Hydrotect®. Vrstva je velmi tenká (cca 1 μm), průhledná a proto nemění vzhled výrobku. Proces jejího nanášení je patentován.

Úbytek bakterií na povrchu Hydrotect® (vlevo) a bakterií na běžném povrchu. Testováno na výskytu bakterie Escherichia coli (E. coli), vyznačené časy v minutách.

Foto (C) RAKO

 

Možnosti použití v praxi

Keramická povrchová vrstva Hydrotect® je zatavena na povrch obkladových prvků při vysokých teplotách nad 800 °C a je tak dokonale fixována na povrchu obkladu. Trvanlivost vrstvy je totožná s trvanlivostí keramického obkladu. Aktivní vrstva Hydrotect® trvale odolává působení čistících či abrazivních látek. Dlouhodobým působením hydrofilního a antibakteriálního efektu dochází k rozrušování nečistot na povrchu obkladových prvků. To usnadňuje mytí, desinfekci a údržbu obkladů. Tady však pozor – je nutné si uvědomit, že u dlaždic s vrstvou Hydrotect® neodpadá běžný úklid, ale stává se jednodušším, a vzhledem k nižší potřebě čisticích prostředků i lacinějším. Dochází ke snižování spotřeby zejména čistících a desinfekčních prostředků, což přispívá ve svém důsledku ke zlepšení životního prostředí a snížení škodlivin v odpadních vodách.

Technologické zařízení pro nanášení aktivní vrstvy a její tepelnou fixaci umožňuje aplikaci jak na plošné keramické výrobky – obkládačky a dlaždice, tak i na doplňkové tvarovky a dekorační prvky. Tímto je zajištěna možnost realizace aktivní povrchové úpravy na všechny obkladové materiály z produkce keramického závodu.

Z logistických důvodů je v současné fázi uvádění těchto výrobků na trh základní sortiment RAKO, a.s. omezen na tři výrobkové série – Hospital Line, Pigment Extra a Perseus. Jedná se o výrobky orientované na objektovou výstavbu se zaměřením zejména na zdravotnický sektor a na potravinářský průmysl. První realizace byly uskutečněny téměř před rokem v porodnici rakovnické nemocnice, rehabilitačních lázních Aurora v Třeboni, kuchyni i restauraci Na Rychtě v Ústí nad Labem, přípravně jídel McDonalds na Smíchově a dalších.

Zkušenosti z ročního provozu jsou velice dobré, obklady vykazují vynikající čistitelnost a opakované testy v rakovnické porodnici dokázaly také vysokou míru antibakteriálního účinnosti, která je srovnatelná s nasazením nejsilnějších desinfekčních chemikálií.

Infračervená sauna zapůsobí na prokrvení tkání, čímž dodá první vzpruhu organismu, pak příjemně oživí tělo uvolněním svalu, rozšířením periférních cév a okysličením organismu. Infračervená sauna Entrada 5000.

Foto (C) HÜPPE

 

 
 
Zpět