Speciální úpravy povrchů sanitární keramiky

03.11.2013 16:46

Speciální hygienické povrchy vylepšující užitné vlastnosti výrobků, nalezneme i na jiných keramických a hygienických produktech, než jsou obkládačky či dlaždice.

 

KeraTect

Například povrch odpuzující nečistoty známý pod obchodním názvem KeraTect nalezneme na sanitární keramice, nabízené firmou Keramag. Glazura KeraTect byla vyvinuta pro veřejné sanitární prostory v hotelech, restauracích, administrativních budovách apod., kde se uplatní všechny její přednosti přinášející trvalou čistotu, hygienu a snadnou údržbu. Povrch KeraTect je nyní prvním řešením problému, jehož podstata je podtržena ambiciózním sloganem "Snadno udržovatelná glazura na věčné časy" a není omezena ani extrémním ošetřováním agresivními prostředky nebo vysokotlakými čistícími zařízeními.

Funkčnost spočívá ve velmi hladkém povrchu, který zabrání po celou dobu životnosti keramiky usazování i těch nejmenších částic nečistot a bakterií. Kromě toho speciální glazura poskytuje svým homogenním složením téměř úplnou ionizaci povrchu, která při kontaktu s vlhkostí vytváří záporný náboj, odpuzující nečistotu.

Pro provozovatele veřejných a podnikatelských sanitárních prostor se KeraTect osvědčuje i pod ekonomickým úhlem pohledu jako mimořádně zajímavá alternativa. Funkční princip vede k výraznému snížení nákladů na ošetřující personál a čisticí prostředky, což umožňuje plynulou amortizaci příslušných investic. Navíc značným snížením četnosti čištění a s tím spojeným snížením spotřeby u ekologicky zatěžujících dezinfekčních prostředků přispívá ke zlepšení ekologické bilance. Jen pro představu – zvýšené náklady na pořízení glazury KeraTect oproti nabízené standardní glazuře činí zhruba 2000 Kč na jeden keramický výrobek.

 

Wondergliss

Jiný druh povrchové úpravy sanitární keramiky WonderGliss, založený na použití vodoodpudivé vrstvy, aplikuje na výrobky firma Laufen. Tato metoda využívá vlastnosti látek, které jsou obtížně smáčené vodou. V praxi to znamená, že při stékání vody z povrchů nesmáčivých látek se tvoří velké kapky, které se doslova sbalují a rychle stékají do odpadu i s vápennými složkami a nečistotami, které u keramiky s klasickou úpravou povrchu nechávají "mapy" usazenin.

Princip této metody si lze dobře představit na přirovnání k vodní kapce na vrstvě vosku. Kapka se sbalí do kulového tvaru a má snahu dotýkat se voskovaného podkladu co nejmenší plochou. Když voskovanou plochu nakloníme, kapka se "skutálí" bez zanechání stopy kapaliny na vosku. Speciálně připravená chemická látka se nanese na glazuru vypáleného výrobku a při teplotě několika set stupňů se „zataví“ do glazury výrobků.

Tak vznikne kompaktní absolutně hladká vrstva, která je neviditelná okem (neovlivňuje barvu výrobku), zato však dodává výrobku trvale vysoký lesk. Výrobek se pak velmi snadno udržuje, není potřeba ho čistit agresivními prostředky ani jinými prostředky obsahujícími abrazivní látky.

Tuto speciální úpravu výrobků je možno pořídit s mírným příplatkem. Nový set Mylife je touto úpravou vybaven standardně.

Údržbu sprchového koutu podstatně zjednoduší takové detaily, jako jsou například odnímatelné posuvné segmenty, zapuštěné panty, horizontální bezrámová konstrukce apod.

Foto (C) HÜPPE

 

Anti-Plaque

Podobnou vlastnost má i snadno čistitelné sklo Anti-Plaque firmy Hüppe, které tato firma nabízí u svých sprchových koutů. I zde je povrch mikroskopicky hladký, voda po něm stéká asi o 30 % rychleji, a tím dochází k podstatně menšímu usazování nečistot.

A to, co se přece jen usadí, lze jednoduše setřít stěrkou, protože nečistoty jsou na povrchu skla. Takový sprchový kout navíc ještě v kombinaci se zapuštěnými panty z vnitřní strany a s metalickými pásky držícími magnetické nebo těsnicí lišty na hranách skel Hüppe MicroLip je pak hračkou udržet v čistotě.

Sprchové masážní boxy Arena 2003 (nahoře) a Alpha 2002 (dole).

 

Foto (C) HÜPPE

 

 

 

Zpět