Světlo v interiéru (3): Osvětlení jednotlivých místností

02.10.2012 12:26

Z charakteru jednotlivých místností interiéru je zřejmé, že v každé z nich očekáváme a vyžadujeme jiné světelné podmínky.

Ložnice by kromě hlavního světelného zdroje měla mít lampy na čtení, případně i nějaké dekorativní osvětlení, které zvýší intimitu místnosti. V případě, že v ložnici je umístěn i pracovní kout, případně vybavený počítačem, je třeba instalovat odpovídající osvětlení. Rovněž dětský pokoj má mít centrální osvětlení a přídavné světelné zdroje, například lampy na čtení. Na dětské psací stoly jsou pak nejvhodnější pracovní kloubové lampy.

 

V kuchyni se uplatní při osvětlení pracovní plochy halogenové bodové lampy nebo zářivkové trubice. Kuchyňský nebo jídelní stůl může být osvětlen závěsným stropním svítidlem s nastavitelnou výškou, jak již bylo uvedeno. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat bezpečnosti, stejně jako v koupelně, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.

Stejně jako v každé jiné místnosti bytu použijeme i v kuchyni celkové osvětlení pro základní orientaci a doplníme ho dostatečným lokálním osvětlením. Řešením je umístit světla co nejblíže osvětlovanému místu a paralelně k oknu. Umělé světlo pak vypadá jako denní a dopadá na pracovní plochu.

Vedle celkového osvětlení je třeba ještě nainstalovat světla pro jednotlivá pracoviště či pro pracovní plochy. V malé kuchyni stačí často jen dvě stropní svítidla. Jejich světla je dobré nasměrovat na pracovní desku seshora tak, aby směřovala u praváků zleva, u leváků zprava. Je-li použito více zdrojů, lze je využít k celkovému osvětlení. Jsou-li nad pracovní plochou závěsné skříňky, dá se do nich zabudovat speciální osvětlení a propojit je s ostatními světelným kabelem. Musí být vhodná k montáži do dřeva a jsou speciálně označena na obalu. Bývají opatřena sklopnými víčky, kterými lze světlo regulovat. Pohyblivá světla nad jídelním stolem se dají nastavit dle potřeby. Velmi dekorativně působí také svítidla, instalovaná na vrchních skříňkách, která svítí do stropu a nepřímo osvětlují prostor kuchyně či jídelny. Většina výrobců již zabudovává světla do nábytku tak, aby osvětlovala pracovní plochu – práce hospodyně s horkými hrnci a ostrými noži je proto výrazně bezpečnější. Klasické žárovky jsou vhodné pro přímé osvětlení kuchyně, zatímco miniaturní halogenové žárovky, LED bodovky, LED pásky a zářivky poslouží k osvětlení pracovní plochy kuchyňské linky. Čím širší je kužel světla, tím lepší je prosvětlení plochy. Bodová světla jsou vhodná jen jako akcentující doplněk jednotlivých částí kuchyně.

Sortiment moderních svítidel programu Magic podporuje proměnu kuchyně z pouhé místnosti pro vaření na ústřední místo komunikace celé rodiny. A co očekáváme? Koncentrovaný jas pro bezpečnou a ergonomickou práci, příjemné osvětlení pro pohodu, bodové osvětlení pro zvýraznění pěkného nábytku, praktické osvětlení pro spotřebiče.

Foto: (c) HETTICH ČR, k.s.

 

Koupelna potřebuje centrální stropní osvětlení i osvětlení doplňkové. Pokud to jen trochu lze, usilujte o to, aby byla elektroinstalace vedena v podhledu. U novostavby by to neměl být problém. A bohatě k tomu stačí i 20 cm světlost, či chcete-li, hloubka podhledu. Téměř ideálním řešením pro vaši novou koupelnu jsou tedy halogenová svítidla. Ještě lepším řešením jsou halogenová svítidla kloubová, která lze natočit v případě potřeby a zájmu tam, kam zrovna potřebujeme napřít svůj zrak. V závislosti na velikosti koupelny je dobré uvažovat o minimálním počtu tří zdrojů, ale vhodnější a efektnější je použití většího počtu svítidel. Nikdo však netvrdí, že by měly být situovány právě do středu místnosti. Naopak, čím zajímavější rozmístění, tím lépe. Jen dejte pozor, abyste některé svítidlo neumístili právě naproti zrcadlu. Jednak by vaše tvář byla ve stínu, jednak byste byli ještě oslněni odraženým světlem. Jako zdroj volte 12V zdroj o výkonu kolem 35 W. Méně než 35 W je na dokonalou hygienu a kosmetiku prostě málo. Při 50 W lze osvětlovat právě kvetoucí koupelnovou květinu, ale při malování očních stínů se vám díky oslnění tak rozslzí oči, že se stínů zbavíte dřív, než je dokončíte. Více než 35 W je pro dobré vidění detailů vaší pleti prostě moc. Střední hodnota 35 W je při zabudování v podhledu či u zrcadla v rampě určené pro halogenové spoty ideální. Pro svítidla zabudovaná do zrcadla či jeho okolí je řešením vhodnějším než halogenové svítidlo s mléčným opálovým sklem. Ostrost svitu halogenů je značná a v tomto případě by byla spíše na škodu. Pokud volíte svítidla k zrcadlu, nezapomeňte na jejich materiálové pojetí. Máme-li baterii z chrómu, ladí k ní svítidlo v chrómu. Mimořádně efektní je v koupelně instalace svítidla podlahového. Jde o jistý nadstandard. Svítidla musí být odpovídající nášlapné zátěži, ale výtvarný účinek instalace světelného věnce kolem sprchového boxu za to stojí. Vyloučeno není ani svítidlo instalované přímo do vany. Některé vířivky a hydromasážní vany jsou svítidly opatřeny již od výrobce, ale pro náročného klienta je možné vyřešit i svítidla do běžné vany. Zážitek z koupele v zářící lázni je opravdu neopakovatelný. 

 

 

 

Zpět